VIDEO Cum s-a răspândit capra neagră în Munţii Vrancei, după ce acum 35 de ani nu mai era niciun exemplar

VIDEO Cum s-a răspândit capra neagră în Munţii Vrancei, după ce acum 35 de ani nu mai era niciun exemplar

În Vrancea sunt 200 de exemplare de capră neagră

Specia a fost introdusă în Munţii Vrancei în anii 1981 - 1983, populările făcându-se cu exemplare din Munţii Bucegi şi Retezat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Specie emblematică pentru conservarea naturii din România, capra neagră (Rupicapra rupicapra) a înregistrat în câteva masive montane un regres puternic, datorat, în mare parte, degradării habitatelor naturale prin supra - păşunat şi a vânării excesive.

În ultimii ani, în situl Natura 2000 Soveja/Vrancea, al cărui custode este Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice s-a înregistrat şi documentat o creştere a numărului de exemplare care trăiesc în zone împădurite cu putină stâncărie.

"Datorită faptului că este o specie montană, capra neagră în România s-a limitat întotdeauna la zonele cu adevărat alpine şi subalpine, ceea ce înseamnă zone deasupra limitei superioare a arborilor.
Ca o excepţie, arealul de răspândire al caprei negre în Munţii Vrancei, s-a suprapus până acum unor zone împădurite, cu abrupturi stâncoase sau pante mari, în care exploatările forestiere sau accesul turmelor de oi este limitat, cum este de exemplu zona Cheilor Tişiţei", potrivit Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice Vrancea.

 

Specia a fost introdusă în Munţii Vrancei în anii 1981 - 1983, populările făcându-se cu exemplare din Munţii Bucegi şi Retezat. Au fost aduse atunci 13 exemplare, alegându-se ca loc iniţial Muntele Condratu.

"În Munţii Vrancei, se estimează că efectivele la nivelul anului 2017 se ridicau la peste 200 exemplare. Cu toate că acesta specie nu a fost introdusă într-un areal consacrat, în care să existe dovezi ale popularii în timp istoric, astăzi populaţia de capra neagră s-a extins dincolo de limita arealului considerat favorabil, împingând arealul de răspândire peste întreaga zona montană a judeţului Vrancea", mai precizează ACDB.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: