VIDEO Cum s-a fraudat Referendumul din 2012 la Suraia. Numai la o singură secţie s-au găsit 254 de voturi fraudate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Negrea a declarat ziariştilor acum doi ani că a votat şi pentru soţul ei
Ioana Negrea a declarat ziariştilor acum doi ani că a votat şi pentru soţul ei

Un autocar plin cu oameni din Suraia a plecat în această dimineaţă spre Bucureşti, însoţiţi de doi poliţişti. Oamenii aveau mandat de aducere pentru a fi audiaţi ca martori în procesul Referendumului din 2012.

 Potrivit primarului comunei Suraia,Vasile Grosu, au fost emise de către autorităţi 81 de mandate, dar zece persoane au murit deja în ultimii doi ani, iar 29 de oameni au adus justificări că nu pot ajunge la Bucureşti.

Astfel că la Bucureşti au plecat cu noaptea în cap, cu un autocar, 43 de persoane.

Localnicii din Suraia au fost duşi la Înalta curte de Casaţie şi Justiţie, iar din persoanele audiate doar una a spus că a votat la Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 2012.

Restul, cu toate că le apăreau semnăturile pe liste, au declarat în faţa magistraţilor că nu au votat.

Procurorii anticorupţie au finalizat dosarul „Fraudă la Referendum”, prin trimiterea în judecată a peste 70 de persoane care au avut o contribuţie la fraudarea scrutinului.

Şapte din aceste persoane sunt din Vrancea, toţi componenţi ai Secţiei 287 de la Suraia la Referendumul din 29 iulie 2012.  Este vorba despre preşedintele acelei secţii, Vili Stan, dar şi de membrii secţiei din partea partidelor politice, respectiv Corina Cristian, Ion Totoliciu, Simona Bobocea, fostă Velniţă la acea dată, Maria Hanganu, Mic Florentin Manole şi Sorin Sîngerean. Aceştia sunt complici la fraudă, după ce anchetatorii au găsit 245 de voturi falsificate.

„Din declaraţiile luate în calitate de martori persoanelor care figurează că şi-au exprimat votul pe listele electorale ale acestui birou electoral al secţiei de votare rezultă că o mare parte a semnăturilor executate pe aceste liste au fost falsificate în sens material, după caz, alegătorii neprezentându-se la vot şi/sau nesolicitând şi neexercitându-şi votul prin folosirea urnei mobile”, spun procurorii.

„M-au întrebat dacă am votat sau nu. Eu nu am votat. Dacă veneau băieţii mei acasă mă duceam la vot, dar eu singură ce să fac", ne-a declarat anul trecut Anica Hărăbor, o localnică care a dat explicaţii anchetatorilor cu privire la faptul că femeia apare că a votat în ziua respectivă.

S-au trezit cu semnătura falsificată Neculai Anghelache, Dan Arbăbnaş, Antoneta Bacău, Marian Bobocea şi mulţi alţii, care au declarat procurorilor că nu au fost la vot în acea zi.

Semnăturile falsificate au fost supuse unor constatări tehnico – ştiinţifice grafoscopice, procurorii vrând să afle dacă semnăturile în cauză aparţin votanţilor sau nu. Astfel, Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a stabilit, în mod cert, caracterul fals al semnăturilor respective, iar în alte cazuri concluzia a fost că semnătura depusă la rubrica semnătura titularului de pe lista electorală se deosebeşte structural de semnăturile obişnuite ale titularului.

Voturi puse în urmă pentru surăienii plecaţi în străinătate

O altă categorie de falsuri ce a fost avută în vedere a fost cea a semnăturilor depuse pe listele electorale, despre care rudele apropiate ale titularilor au declarat cu certitudine, în calitate de martori, că titularii au fost plecaţi în străinătate, în special în Italia sau Spania, pentru perioade mai lungi de timp, la muncă, şi că nu au fost prezenţi în ţară la data de 29.07.2012.

Este şi cazul lui Fănel Arbănaş, plecat în Italia la muncă şi care nu a fost în ţară în acea zi, dar care figurează ca votant pe lista permanentă. Alţi 18 consăteni de-ai lui Arbănaş, plecaţi peste hotare, figurau ca votanţi la Referendum.

„În concluzie, în cazul secţiei de votare nr. 287 comuna Suraia, judeţul Vrancea, au fost falsificate listele electorale ale secţiei, după cum urmează: lista electorală suplimentară – secţie – falsificate numele, datele de identitate şi semnăturile a 163 de alegători; lista electorală permanentă a secţiei – falsificate semnăturile a 43 de alegători;  lista electorală suplimentară – urnă mobilă a secţiei – falsificate semnăturile a 39 de alegători”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

S-a dus cu urna mobilă de două ori pentru că persoanele netransportabile nu erau acasă
O altă situaţie, care procurorilor li s-a părut bizară, şi care le-a trezit suspiciunea firească legată de corectitudinea votului prin procedura urnei mobile a fost deplasarea unui membru al comisiei de vot, în speţă Sorin Sîngerean, de două ori cu urma mobilă.

Explicaţiile date de învinuiţi, în declaraţiile acestora, despre necesitatea unei a doua deplasări, în ziua votului, cu urna mobilă, au fost acelea că în timpul celei dintâi deplasări nu au fost găsiţi acasă toţi cei care au făcut cerere de vot cu urna mobilă.

„Explicaţia este absurdă câtă vreme motivul ce justifică votul cu urna mobilă este tocmai caracterul nedeplasabil al alegătorului. Fiind nedeplasabili, cei care au făcut cereri de vot cu urna mobilă (dacă într-adevăr le-au făcut aceştia ori aparţinătorii lor), trebuiau să fie găsiţi la domiciliile lor cu ocazia primei deplasări a lui Sîngerean Sorin cu urna mobilă. În nici un caz nu poate fi acceptată teza probatorie avansată de Sîngerean Sorin şi Stan Vili care ar presupune că nedeplasabilii ar fi fost plecaţi la plimbare prin sat, dar, între timp, s-ar fi întors cuminţi acasă pentru a vota prin procedura specială a unei mobile, în intervalul 18:00 – 20:00”, au mai arătat procurorii.

Vot şi în urna mobilă, şi în urna de la secţia de votare

O altă întâmplare relevantă în privinţa falsificării listelor electorale ale secţiei de votare priveşte situaţia alegătorilor Statache Dumitru şi Statache Dumitra.

Aceştia figurau pe lista suplimentară şi au votat la urma mobilă, dar ulterior s-au prezentat să voteze şi la secţia de votare, pe lista permanentă. Cu toate acestea, după ce iniţial nu li s-a permis să voteze pe lista permanentă, în final, din cauza protestelor acestora, li s-a permis să voteze şi în această modalitate.

Mai puteţi citi:

DNA nu se sperie de comisia parlamentară care anchetează Referendumul şi audiază cetăţenii de la Suraia GALERIE FOTO-VIDEO

Potrivit datelor de la Referendum, prezenţa la vot a fost de 68,4%. Ceea ce a ridicat suspiciuni anchetatorilor este faptul că foarte multe persoane au votat pe listele suplimentare, aproximativ 700 de persoane, iar alte 350 au solicitat urna mobilă, în condiţiile în care cu doar o lună înainte, la alegerile locale, urna mobilă a fost solicitată pentru 78 de persoane.

Un pedelist din Suraia, judecat pentru complicitate la fraudă la Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu

Şeful PDL Suraia, Florentin Mic Manole, şi-a reprezentat partidul în Secţia de Votare 287, unde toţi membrii acesteia au fost puşi sub învinuire.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite