VIDEO Legendele Lacului Negru, minunea din Munţii Vrancei: de ce în apă nu trăieşte niciun peşte, iar plantele au puteri vindecătoare

VIDEO Legendele Lacului Negru, minunea din Munţii Vrancei: de ce în apă nu trăieşte niciun peşte, iar plantele au puteri vindecătoare

Lacul Negru sau ”lacul cu plămână”, cum mai este cunoscut, după numele popular al unei plante cu proprietăţi terapeutice, se afla într-o rezervaţie naturală situată pe versantul sud-estic al culmii Dealului Negru. Zona adăposteşte o mare varietate de floră şi faună specifică lanţului muntos al Subcarpaţilor de Curbură.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Vrancea este Lacul Negru, aflat în Rezervaţia Naturală Cheile Nărujei. Este o zonă aproape necunoscută de către om şi puţin exploatată de oamenii de ştiinţă.

Practic, prezenţa omului în acel loc este foarte redusă din cauza accesibilităţii dificile pe care o conferă terenul.

Lacul, care se întinde pe o suprafaţă nu mai mare de 10.000 de metri pătraţi şi care are o adâncime de şapte metri şi s-a format în urma unei alunecări de teren.

Martori ai acestor alunecări sunt chiar trunchiurile de molid scufundate, ce sunt vizibile prin luciul apei.
Denumirea de Lacul Negru vine de la întunericul pădurii de molid ce se reflectă în apele Lacului Negru.
Localnicii îl ştiu de „Lacul cu plămână”, pentru proprietăţile curative în bolile de plămâni ale unei plante care creşte aici. Acest lucru nu a fost deocamdată dovedit ştiinţific.

PEŞTII NU AU VIAŢĂ ÎN LAC

Ceea ce constituie cu adevărat un unicat în Munţii Vrancei şi chiar în ţară este faptul că aproape jumătate din suprafaţa lacului este acoperită de o turbărie activă, ancorată în special de malul stâng.

Restul lacului este format dintr-un un plaur plutitor, în grosime de până la un metru, sub care se găseşte apă.

Peştii nu au nicio şansă de supravieţuire în acest lac deosebit de curat, din cauza unor specii de tritoni care curăţă orice formă de viaţă din apă.

Lacul Negru este alimentat în permanenţă de izvoare proprii, precum şi de un izvor cu totul aparte provenind din grohotişurile Dealului Negru, constituind practic cel mai important şi caracteristic element hidrografic şi de habitat al ariei protejate din zona Dealului Negru, situat între vârfurile Dealul Negru şi Bulboace. În această zonă,  peisajul este dominat mai ales prin prezenţa câmpurilor de pietre. Din această cauză, terenul este puternic fracturat de fenomenele tectonice.

Regimul termic al zonei este influenţat de gradul de acoperire a terenului cu vegetaţie. O mulţime de plante rare se pot întâlni în turbăria de la Lacul Negru.

ROUA CERULUI, PLANTA CARNIVORĂ CARE SE GĂSEŞTE DOAR LA LACUL NEGRU

Cea mai reprezentativă este „Drosera Rotundifolia”, popular denumită Roua Cerului, o plantă carnivoră rar întâlnită în ţară şi mai ales în lume.

Planta consumă aproximativ 50 de insecte pe an. Poate fi uşor recunoscută după florile de culoare albă şi îndeosebi după frunze, care au pe suprafaţa lor numeroşi peri glandulari cu rol în digerarea insectelor.

Accesul la lac se face prin DJ 205D Focşani – Nistoreşti – Herăstrău şi apoi pe drumul forestier din lungul Văii Nărujei până în zona bazinului de recepţie “Izvoarele Nărujei”. În apropierea cabanelor forestiere se desprinde pe versantul stâng al Nărujei, un traseu turistic marcat cu cruce roşie care duce la Lacul Negru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările