VIDEO Cum îl desfiinţează un ierarh ortodox pe un preot judecat: „Să-i obrăzniciţi pe credincioşi! Atunci vor şti că noi suntem îndatoraţi să-i conducem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consistoriul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a decis în cadrul unei şedinţe destituirea şi caterisirea preotului focşănean Giorgică Vatră, după un scandal în urma căruia mai mulţi enoriaşi au fost excomunicaţi din Biserica Ortodoxă Română. La trei după scandal, au apărut înregistrări cu discuţiile purtate în timpul "procesului".

Preotul Giorgică Vatră, fost paroh al Bisericii Sf. Andrei din Focşani, s-a aflat într-un conflict cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei şi a fost caterisit în anul 2016.

Preotul îşi pierduse încă din 2015 dreptul de a purta ţinută preoţească şi de a oficia slujbe, conform unei hotărâri a Consistoriului mitropolitan, aprobată de Patriarhul României, după un conflict cu Înlatpreasfinţitul Ciprian, arhiepiscopul buzăului Şi Vrancei. Conflictul a pornit în anul 2014, de la faptul că familia preotului Vatră, mai exact soţia sa, deţinea în Focşani un spaţiu comercial în care vindea obiecte de cult, lucru interzis de legile bisericeşti.

Chiar dacă preotul Vatră a acceptat într-un final închiderea magazinului, se pare că formalităţile au durat mai mult decât se aştepta Arhiepiscopia, astfel că mai marii bisericii au decis sancţionarea parohului bisericii Sf. Andrei, prin trimiterea sa la altă biserică.

Acest lucru i-a revoltat pe enoriaşi, unii dintre ei protestând în stradă, vreme de câteva săptămâni, în apărarea duhovnicului lor. Doi dintre ei, cei mai vehemenţi s-au ales cu excluderea din Biserica Ortodoxă Română, iar la opt enoriaşi li s-a retras dreptul de a primi Sfânta Împărtăşanie. Preotul Vatră a fost trimis pentru o vreme şi la mănăstire, pentru a-şi spăla păcatele, dar nu şi-a căpătat iertarea.

În timpul anchetei, Consistoriul Eparhial Buzău l-a chemat pe preot la judecată. 

Ziariştii grupaţi în jurul proiectului jurnalistic "Să fie lumină" au intrat recent în posesia unor înregistrări audio "relevante pentru felul în care s-a administrat dreptatea în cazul preotului Giorgică Vatră din Focşani".

Din înregistrări preotului i se reproşează că nu a ştiut să îi potolească pe credincioşi.

“Să-i obrăzniciţi! Atunci vor şti cu adevărat credincioşii că noi suntem păstorul şi că noi suntem îndatoraţi să-i conducem, şi nu ei să ne conducă. Nu ei să facă regulile, ci noi să facem regulile!” - i se spune preotului în cadrul judecăţii canonice.

“Oile acestea au un păstor. Un păstor care era dator să le călăuzească, să nu se piardă. Sunteţi principalul vinovat! Ierarhul a făcut tot ce i-a stat în putinţă!”.

“Că asta-i regula în Biserică! Deci şi în armată, şi peste tot. Şi într-o firmă privată nu poate să se ducă muncitorul să spună <Domne’, patroane, de mâine îţi închid fabrica!> Nu îmi închizi tu mie fabrica!” - continuă tirada din consistoriu.

“Nu v-a durut sufletul? Nu pentru că a fost bârfită şi batjocorită Biserica, nu pentru că a fost bârfit şi batjocorit ierarhul dumneavoastră, ci pentru că a fost batjocorit Hristos, părinte! A fost batjocorită credinţa, religia! Asta este problema.” - este aspru dojenit preotul răzvrătit, conform înregistrărilor.

Preotul a fost învinuit în final că “a încălcat grav şi în mod repetat disciplina şi canoanele bisericeşti, devenind un exemplu negativ în rândul preoţilor şi al credincioşilor. 

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite