VIDEO Coronavirusul, combătut la Focşani cu o procesiune religioasă. Cum a fost plimbată cu maşina Icoana Făcătoare de Minuni de la Dălhăuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Icoana a fost purtată într-o maşină
Icoana a fost purtată într-o maşină

Evenimentul religios a avut aprobarea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, care în această perioadă a adoptat o serie de măsuri pentru prevenirea virusului chinezesc.

Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Dălhăuţi a fost scoasă sâmbătă din biserică şi plimbată cu maşinile pe străzi.

Acţiunea a avut loc cu aprobarea Arhiepiscopiui Buzăului şi Vrancei, care a mai organizat astfel de procesiuni în vremuri dificile, de secetă sau alte calamităţi, autorităţile religioase considerând că România se află într-o perioadă de încercare cauzată de virusul chinezesc care se manifestă agresiv şi la noi. 

Icoana Maicii Domnului a fost instalată într-o maşină de teren, având ca antemergător o altă maşină din care răsuna, la volum tare, muzică religioasă.

În maşina cu boxele audio se afla un bărbat cu un steag tricolor. 

Micul convoi s-a oprit pentru foarte scurt timp la bisericile aflate pe parcursul traseului, unde oamenii au întâmpinat icoana cu flori, vehiculele urmând să ajungă până la Adjud şi retur, la Nehoiu, în judeţul Buzău. 

Legenda acestei icoane spune că ar fi una dintre cele şapte icoane pictate de însuşi Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, fondatorul iconografiei creştine. Specialiştii sunt însă de părere că icoana a fost pictată câteva secole mai târziu, fiind o copie după o icoană a Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca.

Icoana este unică şi prin faptul că Maica Domnului apare ţinând pruncul în braţe în partea dreaptă, cu capul lăsat mult asupra Fiului. Dimensiunile ei sunt de 0,90 m/1,25 m, este poziţionată în stânga naosului, într-o strană specială, din lemn sculptat, fiind ferecată în argint aurit încă din anul 1843.

În timpul regimului comunist, între anii 1970 şi 1990, Icoana Făcătaore de Minuni de la Dălhăuţi a fost transferată la Muzeul de la Posada, apoi la Muzeul de artă de la Bucureşti. Prin străduinţa maicii stareţe de atunci, regretata Emilia Focşa, Icoana a fost readusă la Mănăstirea Dălhauţi.

icoana
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite