VIDEO Bolnavii, la un pas să fie daţi afară din spitalele Odobeşti şi Mărăşeşti/Vezi ce poziţie au primarii din cele doua oraşe vizavi de desfiinţarea spitalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii vrea să transforme spitalele din Odobeşti şi Mărăşeşti în aziluri de bătrâni, la 1 aprilie. Directorii de spitale susţin că nu au primit nicio înştiinţare oficială, dar că li s-a cerut telefonic de reprezentanţii DSP să evacueze pacienţii.

Directorul medical al spitalului orăşenesc Odobeşti, dr. Ilie Manole , susţine că fost sunat zilele trecute de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea pentru a elibera spitalul de pacienţi.

„Nu ni s-a comunicat nimic oficial, în scris. Am fost sunat de unul din directorii DSP, dr. Mircea Costin, şi mi-a spus la telefon că pe bolnavii care au afecţiuni uşoare să îi trimit acasă să îşi facă tratamentul, iar cei care sunt grav să îi timitem la Spitalul Judeţean sau la alte unităţi din judeţ. Dar şi acum a venit cineva cu ambulanţa, unde să îi trimit? Nu poţi lăsa bolnavul să moară!", ne-a spus dr. Ilie Manole.

La spitalul Odobeşti erau internaţi zilele trecute 53 de pacienţi, acum sunt puţin peste 40.


„Pacienţii au fost externaţi pe drept, dar noi nu vom lua nicio măsură fără o decizie oficială", a mai spus reprezentantul spitalului din Odobeşti.

Primarii se opun

În speranţa că vor reuşi să îşi păstreze spitalul, pacienţii şi angajaţii au organizat ieri o acţiune de protest faţă de decizia Ministerului Sănătăţii în faţa unităţii.

„Eu sunt bătrână, am 80 de ani şi am nevoie mai mereu să mă trateze medicii. Ce fac mă duc până la Focşani? Până ajung acolo mor pe drum", ne-a spus cu lacrimi în ochi una dintre pacientele din spital.

Reprezentanţii DSP dau vina pe ministru. „Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a spus şi acum la videoconferinţa de astăzi (ieri - n.r.) că cele două spitale din Odobeşti şi Mărăşeşti nu vor mai fi finanţate cu fonduri de la Casa pentru Asigurări de Sănătate şi nici de la Minister de la 1 aprilie şi că pacienţii trebuie mutaţi de acolo pentru că unităţile vor deveni cămine de bătrâni", s-a apărat dr. Mircea Costin (foto), director în cadrul DSP Vrancea.

image

Primarii din cele două oraşe în care Ministerul Sănătăţii vrea să impună desfiinţarea spitalelor refuză să pună în aplicare solicitarea venită de la Bucureşti.

„Spitalul nostru deserveşte peste 30.000 de oameni din oraş şi din împrejurimi. Avem autorizaţie de funcţionare emisă de DSP până la sfârşitul anului. Nu voi da niciodată o hotărâre de desfiinţare a spitalului. Noi avem deja un cămin pentru bătrâni în oraş", a declarat Daniel Nicolaş, primarul din Odobeşti.


La Mărăşeşti, directorul de spital, dr. Constantin Barbu pare să se supună măsurilor „din auzite" impuse de Minister.

„Lumea este la curent cu faptul că de la 1 aprilie nu vom mai primi finanţare de la minister. Capacitatea spitalului este de 46 de locuri. Acum avem zece pacienţi internaţi, de regulă erau mai mulţi, dar lumea a auzit deja că trebuie să îi trimitem la Spitalul Judeţean", spune medicul.

Primarul oraşului în schimb nu dă înapoi.

„Eu nu voi da niciodată o hotărâre să desfiinţez spitalul. E un spital înfiinţat acum 100 de ani, a trecut două războaie, de ce să nu fie în continuare? Suntem oraş, cum să nu avem spital?", ne-a întrebat indignat Constantin Vlase, edilul din Mărăşeşti.

Ministerul cere de asemenea ca spitalele Vidra şi Dumbrăveni să fie desfiinţate juridic şi preluate în administrarea Spitalului Judeţean. Dacă această decizie nu va fi pusă în practică până pe 10 aprilie, cele două unităţi vor fi finanţate în continuare de Minister, ca şi până acum.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite