VIDEO Biserica din România unde există un număr impresionant de moaşte. „Toţi sfinţii sunt valoroşi în faţa lui Dumnezeu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moaştele sunt aşezate într-o raclă FOTO: Ştefan Borcea
Moaştele sunt aşezate într-o raclă FOTO: Ştefan Borcea

Moaştele din raclă sunt frumos mirositoare, iar singura metodă de conservare a acestora este faptul că ele sunt ţinute în ceară.

Cu speranţa că le va fi mai bine, în fiecare an, sute de mii de pelerini români merg să se roage la moaştele unor sfinţi. În traducere liberă, prin cuvântul moaşte se înţelege rămăşiţe pământeşti sau părticele din trupurile unor sfinţi, care nu au putrezit, slujitorii domnului considerând că acest lucru reprezintă garanţia vieţii după moarte.

În România se spune că sunt foarte multe moaşte întregi sau părticele din ele, dar în general, bisericile caută să aibă doar o singură părticică din moaştele unui anumit sfânt, căruia îi dau importanţă doar lui, motiv pentru care  şi hramul bisericii poartă numele sfântului venerat.

În Focşani există însă o biserică, cei drept pe stil vechi, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, unde într-o raclă se află părticele din 44 de moaşte de sfinţi ortodocşi. Preotul paroh Nicolae Onofrei spune că a dobândit sfintele moaşte de la tatăl său, care este tot preot, în judeţul Suceava, o mică parte din părticele fiind şi sfinţi ruşi.

“Am făcut seminarul în Transnistria şi apoi Facultatea de Teologie la Chişinău. Tatăl meu, care este şi el preot, a dobândit de la episcopul din Chişinău o cutie cu multe sfinte moaşte, iar de la tatăl meu am reuşit să fac şi eu rost de o parte din sfintele moaşte. Avem moaştele Sfântului Apostol Toma, a sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi Grigore Teologul, Sfântul Glicherie, care a făcut închisoare pentru apărarea dreptei credinţe, Sf Mucenic Haralambie, Sf. Pantelimon, Sf. Gheorghe, Sf. Ierarh Modest, Sf. Teodor Stratilat, Sf. Mare Mucenic Trifon, Sf. Tihon, patriarhul Moscovei, care a fost martirizat”, spune preotul Onofrei.

moaste focsani

Anul acesta, colecţia de moaşte a bisericii pe stil vechi s-a îmbogăţit cu părticele din mi-am moaştele Sf. Nicolae, Sf. Nectarie şi Sf. Apostol Pavel, dar aceste părticele sunt scoase spre închinare mai rar, ca să crească evlavia oamenilor, după cum precizează preotul.

Slujitorul parohiei spune că aceste moaşte au făcut minuni chiar şi cu el personal, în momente în care avea nevoie şi că toate sunt valoroase.

“Sfinţii sunt toţi valoroşi înaintea lui Dumnezeu şi nu putem spune că unul e mai mare sau altul mai mic. Ei se împart în categorii: în ierarhi, în cuvioşi, în mucenici, în martiri, în cuvioşi martiri. Depinde de felul cum le dăm noi importanţă şi cum ne arătăm evlavia faţă de ei”, susţine preotul Onofrei.

Moaştele din raclă sunt frumos mirositoare, iar singura metodă de conservare a acestora este faptul că ele sunt ţinute în ceară. Preotul a povestit şi o întâmplare din momentul sfinţirii bisericii.

“La sfinţirea bisericii, în 2016, preoteasa a chemat nişte florărese să împodobească biserica. Una din florărese a venit cu fiica ei, foarte curioasă, încât punea întrebări în cascadă, aproape necontrolat. M-a întrebat ce se află în raclă şi i-am răspuns că sfinte moaşte. Am invitat-o să vadă şi să miroasă. Este un miros pe care îl au doar sfinţii. A început să miroasă, adulmeca aşa puternic, la fiecare căsuţă a sfintelor moaşte şi mi-a sus că au parfum, toate, diferit, dar dintre toţi sfinţii unul dintre ei mirosea cel mai puternic, fără să-i citească numele. Era Sf. Glicherie, datorită căruia s-a păstrat sfânta credinţă. Este o minune care s-a întâmplat pentru noi, eu nespunându-i nimic despre Sf. Glicherie”, a mai spus preotul.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite