Viaţa moşierului Negropontes, cel care a donat teren şi avere pentru mausoleul din Mărăşeşti. Doi oameni puternici din America au fost descendenţii lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mausoleul de la Mărăşeşti a fost construit pe pământurile donate de Ulise Negropontes
Mausoleul de la Mărăşeşti a fost construit pe pământurile donate de Ulise Negropontes

George Ulise Negropontes este descendent dintr-o familie boierească grecească şi a fost după Primul Război Mondial primar al oraşului-erou Mărăşeşti. „Adevărul“ vă spune povestea lui.

Negropontes deţinea în zonă peste 42.000  de hectare de pământ, iar pe moşiile sale, în anii războiului, au avut loc aprige bătălii. Lupta din 6 august 1917 a rămas în conştiinţa naţională ca fiind decisivă împotriva nemţilor, iar contribuţia lui Ulise Negropontes a fost substanţială.

„Era 6 august 1917, când Regimentul 51152 Infanterie, avându-l în frunte pe căpitanul Grigore Ignat, a îndeplinit cu preţul vieţii lor, de la soldat la comandant, ordinul de a ţine pe loc înaintarea trupelor germane. George Ulise Negropontes a aprobat bombardarea Comandamentului german încartiruit pe o proprietate a sa, contribuind din plin la marea victorie de la 6 august. Ostaşii români căzuţi eroic în acea zi au fost înmormântaţi în viile moşierului”, scrie regretatul muzeograf Maria Mihăilescu în lucrarea „Cronica Vrancei”.

Fiica lui Ulise Negropontes, Elena, a fost soţia generalului Eremia Grigorescu, care a făcut istorie în luptele de la Mărăşeşti. Din căsătoria lor a rezultat un fiu care avea să poarte numele bunicului său, Ulise.

George Ulise Negropontes s-a implicat în problemele de ordin administrativ şi economic, atât în timpul războiului, cât şi după. Pe lângă faptul că era un primar destoinic, apreciat de populaţie, acesta a fost motivat de spiritul patriotic.

Şi-a donat terenul pentru mausoleu

Pentru ridicarea Mausoleului de la Mărăşeşti pe locul unde s-au jertfit mii de soldaţi români, George Ulise Negropontes a donat 20 de hectare de teren, dar şi 50.000 de lei, bani mulţi în acea vreme. De altfel, ultima dorinţă a generalului Eremia Grigorescu, care a încetat din viaţă la 21 iulie 1919, a fost ca să fie îngropat în mijlocul bravilor săi oşteni pe care i-a comandat şi i-a iubit, dorinţă care i-a fost îndeplinită de socrul său, Ulise Negropontes, în 1924, prin finalizarea osuarului de la Mărăşeşti.

Mausoleul de la Mărăşeşti este cel mai impunător din ţară şi printre cele mai maiestuoase de acest fel din Europa. Ulise a fost decorat de statul francez cu cea mai înaltă distincţie, „Legiunea de onoare”.

De menţionat că nepotul care i-a purtat numele lui Ulise Negropontes a fost căsătorit cu Sanda Tătărăscu, fiica fostului prim ministru liberal al României din perioada interbelică, Gheorghe Tătărăscu.

image

Din familia Negropontes fac parte personalităţi importante ale lumii. Este vorba despre John Negropontes, fost şef al Serviciului Naţional de Informaţii al Statelor Unite ale Americii (CIA), considerat mâna dreaptă a fostului preşedinte american George Bush. John Negropontes a fost şi ambasador al americii în Irak.

Un alt descendent al familiei Negroponte este Nicolas Negroponte, cunoscut ca şi „părintele internetului”. În anii 1980, Nicolas Negroponte a profeţit că tehnologiile cu fir ca de exemplul telefonia vor evolua spre folosirea tehnologiilor fără fir, iar tehnologiile cu fir, ca de exemplu televiziunea, vor trece la utilizarea cablurilor. Acestea s-au adeverit în scurt timp, telefoanele fixe fiind înlocuite cu telefoane mobile, iar televiziunile au evoluat de la transmisia prin antenă la cea prin cablu.

Vă ma recomandăm:

Mostenitorii familiei Negropontes au evacuat silit CNSLR Fratia

Familia Negropontes este cea care a donat statului roman mai multe proprietati si a sustinut edificarea Mausoleului inchinat eroilor de la Marasesti cazuti in primul razboi mondial. Totodata, din aceasta familie face parte si inventatorul internetului, Nicolae Negropontes.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite