Vasile Burgă este noul antrenor al echipei de liga a III-a, FC Panciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Burgă este un personaj cunoscut în fotbalul din Vrancea. A început fotbalul în 1980 la Liceul de fotbal Electroaparataj din Bucureşti. La 17 ani s-a transferat la echipa de liga a Unirea Focşani unde l-a avut antrenor pe Stan Gheorghiu, actualul preşedinte al AJF Vrancea. În perioada 1984-1986, Vasile Burgă a fost împrumutat la Petrolul Berca. A revenit la Unirea Focşani, echipă cu care a reuşit o promovare spectaculoasă în

Vasile Burgă a făcut parte din "Generaţia de Aur" a fotbalului vrâncean, alături de nume ca Galan, Alexandru, Paraschiv, Lupu, Rusu, Fulga, Popescu, Purcăreaţă, Dragu, Susanu, Bablâc, Brutaru, Serea, Manta, Răducan, Bratu şi Colan.


"Am avut multe motive de satisfacţie în peroada cât am jucat la Unirea Focşani. Marele meu regret este că nu am promovat cu Focaniul în liga I. Am avut fotbalişti de mare valoare, dar nu s-a vrut niciodată să se promoveze. De la generaţia lui Titi Rusu şi până la cea a lui Galan sau Alexandru, Focşaniul a fost în prim-planul fotbalului de la noi din ţară. Vrancea a dat fotBalşti de valoare pentru fotbalul românesc, dar din păcate nu a fost susţinut aşa cum trebuia", spune cu regret fostul jucător al Unirii Focşani.



A jucat la Selena Bacău trei ani


Evoluţiile bune ale fundaşului de bandă stânga de la unirea, Vasle Burgă au atras atenţia cluburilor din pia ligă. Selena Bacău a fost cea care s-a mişcat rapid pe piaa trasnferurilor şi l-a achiziţionat pe Burgă în 1992.


"Costică Ştefănescu şi Grigore Sichitiu au fost cei care au insistat să mă ia la Selena Bacău. Patron era Dumitru Sechelaiu, un om care era înnebunit să facă performanţă. Clubul era organizat foarte bine, diferenţa dintre Bacău şi Focşani fiind foarte mare din acest punct de vedere. Preşedinte era Corneliu Costinescu un om puternic în fotbalul de la noi din ţară"
, îşi aduce aminte Burgă.


Fostul fundaş de bandă stânga a jucat trei sezoane în liga I pentru FCM Bacău timp în care a bifat aproximativ 100 de partide. "Am debutat cu o victorie în liga naţională împotriva celor de a Inter Sibiu, scor 2-0. Cea mai important victorie din cariera mea a fost obţinut pe terenul celor de la Dinamo, scor 1-0, gol Condurache. Mă pot lăuda că am dat şi un gol la nivelul ligii I într-o partidă cu Progresul Bucureşti. Am dat golul victorie scor 2-1".



A fost un arbitru valoros

După ce s-a lăsat de fotbal, Vasile Burgă nu a ieşit din sistem şi s-a făcut arbitru. A luat cu brio toate examenele din arbitraj şi în numai doi ani a ajuns arbitru-asistent la liga a II.


A arbitrat zece ani la aest nivel, fiind unul dintre cei mai apreciaţi cavaleri ai fluierului de la noi. Acum este observator din partea Federaţiei Române de Fotbal, sportul rege fiind în continuarea marea sa pasiune: "Am arbitrat şi câteva meciuri internaţionale la nivel de junior şi tineret între reprezentativele României şi Moldovei. Au fost zece ani de arbtraj la nivel bun".

De când sunteţi angajat la Penitenciarul Focşani?


Din anul 1999. În primii ani m-am ocupat de pregătirea sportivă. Am reuşit cu echipa de fotbal să iau un loc trei la Campionatul Naţional al Penitenciarelor. Acum sunt ofiţer cu grad de comisar şef. Sunt de zece ani aici şi lucrez alături de un colectiv profesionist.


Care sunt cele mai mari regrete din fotbal?


Faptul că mulţi dintre copii care practică acum fotbalul nu mai au anumite modele. Din păcate, fotbalul din Vrancea nu mai este de mult timp la un nivel rezonabil. Atunci când am debutat la Unirea Focşani am avut multe de învăţat de la jucătorii cu mare experienţă. Când greşeam mi se explica pe loc ce nu făceam bine şi asta mi-a prins bine pe viitor. Acum nu prea mai ai de la cine să înveţi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite