Vapoare şi corăbii istorice, reconstruite în miniatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Machetele lui Nicolae Horhoianu sunt  adevărate opere de artă.
Machetele lui Nicolae Horhoianu sunt adevărate opere de artă.

Nicolae Horhoianu este singurul navomodelist din judeţ, cu peste 30 de machete în colecţia sa. Focşăneanul Nicolae Horhoianu a transformat pasiunea pentru navomodelism în artă.

Încă din copilărie a fost atras de tainele acestui meşteşug şi tocmai din dorinţa de a se perfecţiona a participat la cursuri de specializare.


Scapă de stres


Centrul de Modelism din Buzău este locul unde în clasa a VII-a, pe când avea doar 13 ani, a realizat pentru prima dată un vapor, o navă de război şi o corabie, toate în miniatură. Focşăneanul a făcut progrese cu ajutorul revistelor şi cărţilor de specialitate, iar acum, la vârsta de 62 de ani, încă mai studiază şi realizează adevărate opere de artă. „Hobby-ul s-a înrădăcinat şi oriunde am fost, în armată, la muncă în cadrul CFR sau chiar şi acum la pensie, nu am renunţat la navomodelism. Este o activitate migăloasă, care însă mă ajută să scap de stresul cotidian“, precizează Horhoianu.


În prezent, colecţia sa cuprinde 33 de machete, pe lângă alte câteva zeci pe care le-a făcut cadou rudelor şi prietenilor sau le-a vândut atunci când a avut norocul să dea peste un iubitor al acestui gen de artă. Modelatorul nu oferă doar detalii tehnice, fiind o adevărată „enciclopedie“ când vine vorba despre bătăliile la care nava „Crucişătorul Potemkim“ a participat în anii1900 sau pe unde făceau negoţ corăbiile de la 1800.


Acum, are în lucru nava de război „Crucişătorul Bismarck“, din cel de-al Doilea Război Mondial, cu o lungime de 1,20 metri şi nava istorică „Sfântul Ioan Botezătorul“.
Pentru a finaliza astfel de modele complexe, Nicolae Horhoianu are nevoie chiar şi de nouă - zece luni, însă detaliile merg până într-acolo încât scripeţii funcţionează, iar tunurile se pot mişca pe punte.


Navomodelistul participă doar la expoziţiile locale, singura ieşire din ţară a machetelor, ca marcă înregistrată, fiind în anul 2000, la Bordeaux. Recunoaşte însă că nu a lucrat niciodată cu intenţia de a câştiga vreun ban, pensia şi colaborarea cu Administraţia Pieţelor, unde ocupă funcţia de arhivar, ajutându-l să ducă un trai decent. „Singura satisfacţie constă în frumuseţea şi complexitatea modelului realizat“, conchide Horhoianu.

Are atelierul în balcon


Niciodată nu a avut o clădire special amenajată unde să-şi poată desfăşura activitatea. „În fiecare zi îmi petrec câteva ore în atelierul meu din balcon unde am toate materialele didactice, de la aţe, lemn, furniruri sau placaje până la aparate speciale de vopsit. Singura problemă e că în Focşani nu există magazine de specialitate unde să pot găsi materiale. Sunt nevoit să dau comandă prin poştă la Bucureşti, Cluj sau Timişoara. Uneori scot din buzunar până la 300 de lei pentru o singură machetă“, declară focşăneanul. El îşi doreşte să înfiinţeze un club de modelism la Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite