Un vas de ceramică din Cultura Monteoru, descoperit în Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasul cât şi fragmentele de ceramică au fost preluate de arheologul Muzeului Vrancei, în vederea studierii ştiinţifice şi a demarării procedurilor de clasare în patrimoniul cultural naţional mobil.

Un localnic din comuna Obrejiţa a găsit, în timp ce săpa o groapă în curtea locuinţei, un vas ceramic şi mai multe fragmente de ceramică. El a anunţat poliţia şi miercuri, reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea, împreună cu un ofiţer al IPJ Vrancea şi un arheolog al Muzeului Vrancei s-au deplasat la locul descoperirii.

Aceştia au constatat existenţa unui vas din ceramică aproape întreg şi a unor fragmente ceramice de dimensiuni diferite, de culoare neagră, din pastă de lut ars, cu model incizat manual.

“Potrivit aprecierilor arheologului Muzeului Vrancei este vorba de un vas ceramic din epoca bronzului - Cultura Monteoru (Ic4). Cultura Monteoru  poartă denumirea aşezării eponime descoperită la Sărata-Monteoru (judeţul Buzău),  ocupând un teritoriu întins în regiunile de deal din centrul României (SE Transilvaniei, Moldova centrală, Vrancea şi zona de N a Munteniei până în judeţul Dâmboviţa). Situată în aria centrală de locuire a tracilor nordici, carpato-dunăreni, grupul Monteoru a contribuit, spre sfârşitul epocii bronzului, la formarea unei noi sinteze etno-lingvistice şi culturale, cunoscută sub numele de cultura Noua”, potrivit lui Victor Traian Negulescu, directorul Direcţiei de Cultură Vrancea .

Cu acordul celui care a făcut descoperirea, vasul de ceramică, cât şi fragmentele de ceramică au fost preluate de arheologul Muzeului Vrancei, în vederea studierii ştiinţifice şi a demarării procedurilor de clasare în patrimoniul cultural naţional mobil, conform prevederilor legale.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite