Un tânăr din Vrancea face apicultură pe banii Uniunii Europene: 32.000 de euro pentru o afacere cu albine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii i-a investit în utilaje şi scule de albinărit, iar primele rezultate încep să se vadă. Tânărul îşi doreşte construirea unei făbricuţe de îmbuteliere a mierii.

Marian Trifan, din comuna Vînători, şi-a dorit de mic copil să crească albine, să aibă un stup doar al său şi să-l îngrijească, fascinat fiind de cele mai harnice vieţuitoare de pe pământ.

Părinţii nu i-au făcut această plăcere, spune tânărul, din dorinţa de a-l proteja, ci mai degrabă l-au încurajat să crească porumbei, o altă preocupare a sa.

Ajuns însă pe picioarele sale, nu s-a lăsat până nu şi-a realizat visul din copilărie, de a creşte albine. Revenit în ţară, după o experienţă de mai mulţi ani la muncă în Italia, cu o parte din banii câştigaţi Marian şi-a cumpărat pentru început opt stupi de albine.

Nu ştia foarte multe despre acest domeniu, dar s-a documentat foarte mult de pe internet, de unde a aflat că există şi oportunitatea de a obţine fonduri europene.

image

Tânărul apicultor a întocmit un proiect iar norocul i-a surâs: a obţinut 32.000 de euro de la Uniunea Europeană, bani tocmai buni să-şi dezvolte exploataţia, aşa cum îşi propusese. În urmă cu doi ani, a cumpărat 125 de familii de albine, iar în prezent are 160 de familii, urmând ca la încheierea proiectului european să ajungă la 213 familii de albine, din efectivul propriu, prin înmulţire.

Marian a investit o parte din bani în scule şi utilaje de albinărit.

image

„Am cumpărat maturatoare de inox, centrifugă electrică, cu 12 rame, şi pot să mă laud că nu are nimeni în Vrancea aşa ceva. Mi-am luat şi un pavilion apicol, am început să-l populez ca să pot pleca pe o distanţă mai mare cu stupii”, menţionează Marian Trifan.

Zilele acestea, apicultorul a participat pentru prima dată la un târg al produselor tradiţionale, unde a avut ocazia să vândă mierea din producţie proprie.

1

“Este primul târg la care am participat. Am patru tipuri de miere, de floarea soarelui, salcâm, miere polifloră şi tei, dar şi căpăceală, foarte bună pentru imunitatea copiiilor. Sunt producător autohton şi familia mea mănâncă mierea asta cu mare plăcere, aşa că şi clienţii mei o pot face”, ne-a spus Marian.

image

Tânărul spune că planurile sale de viitor sunt mult mai măreţe, un obiectiv fiind şi construirea unei făbricuţe de îmbuteliat mierea de albine.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite