Un singur martor a mai rămas de audiat în procesul de corupţie al lui Marian Oprişan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan se judecă de opt ani
Marian Oprişan se judecă de opt ani

Baronul de Vrancea, Marian Oprişan (PSD), a fost prezent ieri, 22 mai 2014, în sala de judecată, unde a asistat la mărturiile depuse de doi dintre funcţionarii din instituţia pe care o conduce, respectiv Valerica Lola şi Petrică Grozavu.

Procesul de la Cluj-Napoca a lui Marian Oprişan, şeful Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea şi lider judeţean al PSD, se apropie de final, în cauză mai rămânând de audiat doar un singur martor.

Joi, 22 mai 2014, doi dintre funcţionarii Consiliului Judeţean Vrancea, Valerica Lola şi Petrică Grozavu, care în anul 2004 făceau parte din comisiile de licitaţie şi recepţie a lucrărilor de pietruire a drumurilor judeţene, au fost audiaţi de judecător asupra decontării unor facturi care iniţial au fost refuzate la plată de unul dintre inculpaţi în dosar, Liviu Rusu, potrivit ziarului Ora de Cluj.

Astfel, funcţionarul Petrică Grozavu, care a redactat o situaţie de lucrări fără să se deplaseze în teren, a declarat instanţei că, la începutul anului 2005, a venit spre decontare o factură pe care şeful său de serviciu, Liviu Rusu, a refuzat să o semneze, susţinând că nu au fost efectuate acele lucrări, însă în urma unui telefon primit de Rusu factura a fost ulterior plătită. Petrică Grozavu, care a asistat la acea discuţie telefonică, nu a ştiut să indice instanţei cine se afla la celălalt capăt al firului. 

În sala de şedinţe a fost prezent, ieri, şi Marian Oprişan, însoţit de avocatul său Gheorghiţă Mateuţ. La ieşirea din sală, baronul de Vrancea i-a declarat jurnalistului Mihai Bacalu că nu a fost el autorul telefonului pomenit în şedinţă. În schimb, Oprişan a insistat pe caracterul politic al dosarului său, admiţând că dacă s-au făcut greşeli atunci pentru ele trebuie să răspundă funcţionarii care au greşit şi nu el.

„Oprişan a respins suspiciunea că ar fi autorul telefonului care l-a determinat pe Rusu să trimită la decontare facturile false. Pe de altă parte, Oprişan ne-a declarat că i se impută fapte pentru care cel mult ar trebui să răspundă funcţionari cu atribuţii directe de serviciu”, se arată în textul publicat de Ora de Cluj.

Următorul termen al procesului va avea loc pe data de 10 iulie, aşa cum se precizează pe site-ul Judecătoriei Cluj Napoca, dar se ştie că, începând cu 1 iulie, instanţele se află în vacanţă judecătorească. În procesul în care Oprişan este învinuit, judecătoriii vor să afle cum s-au cheltuit 1,9 milioane de dolari pentru balastarea a 41 de drumuri comunale, dar şi cum s-a achiziţionat Complexului Turistic Căprioara.

Conform procurorilor DNA, care au trimis acest dosar la instanţă în 2006, 41 de drumuri comunale au fost pietruite, după ce CJ Vrancea a primit, în 2004, de la Ministerului Transporturilor suma de 1,9 milioane de dolari dintr-un împrumut extern.

Materialul de urmărire penală indică faptul că mai multe drumuri comunale au fost pietruite fără ca acest lucru să fie necesar, unele dintre lucrări au fost executate în mod fictiv sau incomplet, deşi banii au fost plătiţi de către CJ Vrancea aproape în avans. DNA a reţinut la momentul trimiterii în judecată un prejudiciu de 1,5 milioane euro în dauna Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), alţi circa 600.000 euro în dauna Consiliului Judeţean şi aproape 75.000 euro, sumă cu care ar fi prejudiciat bugetul Guvernului.

Mai puteţi citi:

Cum fuge „hăituitul” Oprişan, de şapte ani, de justiţie, în „Dosarul Căprioara”: prefecţi amnezici, poliţişti aroganţi cu instanţa, primari audiaţi cu forţa

Procesul de corupţie al lui Marian Oprişan de la Cluj-Napoca se apropie de final

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite