Un secol de la naşterea „celui mai iubit dintre pământeni“. Amintiri despre o lansare de carte care nu a mai avut loc din motive tragice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Marin Preda FOTO: Arhiva Adevărul
Scriitorul Marin Preda FOTO: Arhiva Adevărul

Nuvelistul, romanicerul şi scriitorul Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922 la Siliştea Gumeşti, în Teleorman, o comună pe care avea să o facă celebră prin publicarea romanului ”Moromeţii”.

Pe 5 august 1922 s-a născut unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat România, Marin Preda. Prin urmare, dacă ar fi trăit, ar fi împlinit 100 de ani, mai cu seamă că se ştie că prozatorul a mărturisit că vrea să trăiască 120 de ani pentru a avea vreme să-şi scrie cărţile, memoriile, „marea operă demult gândită“ şi să îndrepte „erorile lucrărilor din tinereţe“. 

Nu a fost însă să se întâmple, pentru că autorul Moromeţilor s-a stins din viaţă în mod violent, în noaptea de 15 spre 16 mai 1980, în plină putere creatoare.

Se întâmpla la doar două luni de la apariţia romanului  „Cel mai iubit dintre pământeni”, considerat o critică violentă a comunismului, carte care s-a vândut într-un tiraj record care nu a fost atins până în ziua de azi, peste 200.000 de exemplare.

În ziua când şi-a dat sfârşitul era aşteptat la Focşani la lansarea capodoperei sale. Nu a mai reuşit, întrucât cu o seară în urmă a participat la o petrecere şi ulterior a fost găsit mort în Casa de Creaţie de la Mogoşoaia.

Volumul urma să fie lansat la cea mai cunoscută librărie din oraş, Mioriţa, aflară în Piaţa Unirii, unitate dispărută din păcate după 1990. Prin urmare, angajaţii librăriei s-au mobilizat exemplar pentru a face din eveniment unul de căpătâi.

„În primul rând, pentru această lansare am primit un număr mai mare de volume care urmau să fie date cu autograful scriitorului Marin Preda. Personal am decorat vitrina cu toate volumele din opera scriitorului, iar cărţile autorului care ne lipseau în vitrină le-am împrumutat de la Biblioteca Judeţeană.  Îmi aduc aminte că în mijlocul librăriei am amplasat biroul la care ar fi trebuit să stea maestrul Preda, pentru a da autografe fericiţilor cumpărători ai cărţii. Trebuie să precizez că la vremea respectivă cărţile se procurau foarte greu, iar de obicei, când ne aprovizionam cu volume, se făcea coadă de 100 de metri", îşi aminteşte Maria Bălosu, gestionar în acel moment la raionul de cărţi şi totodată vitrinierul decorator al Centrului de Librării din Focşani.

Angajaţii au aflat cu puţine ore înainte de lansare de moartea lui Marin Preda, veste care a căzut ca un trăsnet pentru toţi iubitorii literaturii. Cu toate acestea, oamenii au venit în număr mare la librărie, iar cei mai norocoşi au avut şansa să cumpere volumul „Cel mai iubit dintre pământeni”, puse în vânzare atunci.

Scriitorul vrâncean Culiţă Uşurelu, profesor pe atunci de limba română, îşi aduce la rânduyl său aminte de ziua tragică pentru cultura română.

„Marin Preda era aşteptat cu prietenul său, doctorul Dan Claudiu Tănăsescu, la Focşani, unde urma să se întâlnească cu profesorii de limba română la o întâlnire găzduită de Casa Corpului Didactic. De altfel, doctorul Tănăsescu l-a şi găsit mort pe Marin Preda, în Casa de Creaţie de la Mogoşoaia. Pregătisem foarte multe întrebări pentru acea întâlnire, pentru că rar aveai ocazia să te întâlneşti în acea perioadă cu cel mai bun romancier în viaţă", potrivit scriitorului Culiţă Uşurelu. 

Cum a murit Marin Preda

Autorul romanului ”Cel mai iubit dintre pământeni” a murit în noaptea de 15-16 mai, în vila de creaţie a scriitorilor de la Mogoşoaia, acolo unde obişnuia să înnopteze de câteva săptămâni.

Preda era director la Editura „Cartea Românească” şi în seara de 15 mai a consumat mult alcool. Şoferul de taxi care l-a dus la vilă a mărturisit scriitoarei Mariana Sipoş, în cartea „Dosarul Marin Preda”, că Marin Preda “se afla în stare avansată de ebrietate”.

Cu toate acestea, Marin Preda a ales să participe la o petrecere care avea loc în acea seară în vila scriitorilor, unde a consumat în continuare băuturi alcoolice.

Portarul vilei a fost ultimul care l-a văzut în viaţă şi care l-a ajutat pe scriitor să ajungă în cameră.  Marin Preda a fost găsit mort în dimineaţa zilei de 16 mai de către scriitorul Dan Claudiu Tănăsescu. În interviurile date după moartea lui Preda, acesta povesteşte scena găsirii trupului neînsufleţit al prozatorului : „În  dimineaţa plecării, telefoanele de la Focşani mă zăpăciseră. Era aşteptat de toată lumea. Se pregătea un fel de sărbătoare a autorului. Pe la ora 11.30 l-am luat pe Cornel Popescu şi-am plecat la Mogoşoaia. Era o zi friguroasă. Am urcat în goană scările din marmură şi am bătut la uşa camerei cu numarul 6. Niciun răspuns. Am mai ciocănit o dată. Linişte. Am apăsat clanţa şi uşa maronie s-a deschis... Marin Preda părea că doarme într-o poziţie nefirească”.

În  certificatul medico-legal scrie că moartea „s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, în condiţiile unei come etilice”.

Vă mai recomandăm:

Cine l-a inspirat pe Marin Preda să scrie romanul „Moromeţii“. „Chiar a vrut să mi-l dedice“

Zece citate celebre din opera lui Marin Preda. Viziunea „celui mai iubit dintre pământeni“ despre viaţă şi iubire

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite