Un nou focar de pestă porcină africană în Vrancea. Zece porci au fost eutanasiaţi

Un nou focar de pestă porcină africană în Vrancea. Zece porci au fost eutanasiaţi

Porcii au fost eutanasiaţi

Cazul a apărut în localitatea Mărăşeşti, într-o gospodărie individuală cae a fost plasată sub supraveghere de către DSVSA.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cursul zilei de luni, a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane într-o gospodarie  avand ca efectiv 10 porci,din care 2 morti situată în localitatea Marasesti, comuna Marasesti, judeţul Vrancea.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Gospodaria  din localitatea Marasesti, comuna Marasesti, judeţul Vrancea a fost plasata  sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.

"Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie. D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată şi completată prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic", potrivit DSVSA Vrancea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: