Un aparat de recoltare a plasmei refuzat în cel mai mare focar de COVID-19 a ajuns în Centrul de Transfuzii Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Cristian Onia, primul donator de plasmă
Dr. Cristian Onia, primul donator de plasmă

Primul pacient vindecat de COVID-19 de la care a fost recoltată plasmă a fost chiar directorul suspendat al Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon“, din Focşani, Constantin Mândrilă, infectat şi el cu coronavirus.

Directorul general al BPHD, Florin Hozoc, a pus la dispoziţia Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea un aparat de plasmafereză ce va putea fi folosit gratuit, timp de un an de zile, pentru colectarea de plasmă convalescentă de la pacienţii vindecaţi de Covid-19.

Primul şi singurul pacient pacient de când a fost instalat echipamentul, în urmă cu două două zile, a fost chiar directorul suspendat al Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon, Focşani, Constantin Mândrilă. Acesta a  fost infectat şi a stat internat în spital mai bine o o lună, dar acum s-a vindecat.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie spun că plasma care este recoltată de la un donator poate să ajute alţi trei pacienţi.

"Deşi ne-au promis mai multe persoane că vin să doneze, până acum avem un singur pacient. Aparatul de la Focşani vine la pachet cu 500 de kit-uri gratuite, astfel că îi aşteptăm pe pacienţii cu vene bune, puternice, care au fost infectaţi cu Covid-19 să vină să doneze, pentru că este foarte importantă acţiunea lor în vindecarea altor bolnavi. Nu a fost nevoie de o instruire specială, întrucât noi eram obişnuiţi cu recoltarea de trombocite", ne-a declarat dr. Mioara Hanţă, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea.

cristian onia

În mod curios, aparatul a ajuns în Vrancea pentru că a fost refuzat la Suceava, cel mai mare focar COVID-19 al ţării.

"Ca o ironie, acest echipament pe care l-am instalat la Focşani este cel pe care am dorit de la început să-l instalăm la Suceava şi care stătea de peste o lună în depozit aşteptând ca autorităţţie şi mai ales directorarea Centrului de Transfuzie Sanguină să îşi facă temele să poată să primească echipamentul. Din păcate, peste 2.300 de persoane vindecate la Suceva nu au cum să doneze plasmă prin procedura de plasfamereză pentru că cei de acolo nu îşi doresc să facă plasmafereză" spune Florin Hozoc, directorul general al BPHD.

Acesta a ţinut să-l întâlnească şi să-l felicite pe medicul focşănean Cristian Onia,  primul dublu donator de plasmă convalescentă din România, care a făcut două drumuri speciale la Bucureşti, cel care l-a determinat să aducă aparatul la Focşani.

“Săptămâna viitoare el va dona plasmă pentru a treia oară, maximul posibil pentru un fost pacient COVID-19!, dar de data aceasta acasă, la Focşani, cu ajutorul echipamentului pe care s-a străduit să-l aducă în judeţul său. Ce ar mai fi de adăugat? Poate doar faptul că există eroi care, prin comportamentul lor, fac cât zeci de birocraţi şi potentaţi nepăsători, aroganţi şi laşi. Datorită unor astfel de oameni, simţim cu adevărat că eforturile noastre nu sunt degeaba”, a mai spus Florin Hozoc, directorul general al BPHD.

Trebuie menţionat că Florin Hozoc a dat sub formă de împrumut Ministerului Sănătăţii  32 de aparate pentru plasmafereză, pentru un an, ce vor putea fi folosite gratuit pentru colectarea de plasmă convalescentă de la pacienţii vindecaţi de Covid-19 în vederea tratării pacienţilor infectaţi în stare critică.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite