Turbioane şi viscol de „milioane”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deszăpezirea costă milioane de euro
Deszăpezirea costă milioane de euro

Bărăganul, Dobrogea şi Moldova, mai ales în jumătatea ei sudică, sunt regiuni dominate de întinse câmpuri, agricole sau nu, dar cu siguranţă fără prea multă vegetaţie forestieră, terenuri ce sunt supuse frecvent acţiunii vânturilor, mai ales din direcţie est-continentală, cărora nu le stau ceva în cale.

De două decenii, dragi autorităţi, am observat că v-a luat timp să restabiliţi limita terenurilor aflate în proprietate privată şi să eliberaţi titlurile, fie proprietarilor, fie urmaşilor acestora; v-a luat ceva timp să modernizaţi drumurile naţionale şi europene, nu mai zic de autostrăzi pentru că la acestea încă mai desenaţi; aţi reuşit să tăiaţi toţi plopii de pe margine pentru că încurcau şoferii adormiţi şi lucrările de modernizare, şi, totuşi, încă vă mai place să faceţi investiţii proaste şi să cheltuiţi banii fără rost, fără să aplicaţi legi în vigoare, de protecţie naturală, de tot atâtea decenii.

Observ, ca şi la şcoală, că aşa cum lipseşte interdisciplinaritatea, tot aşa lipseşte şi la nivel naţional, colaborarea instituţională şi este prezent marele haos al legislaţiei, dar nu şi la capitolul aplicării selective.

„Lege avem, dar de 12 ani nu am văzut niciun copac plantat”

„Ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 213 din 15 noiembrie 2011, Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, în colaborare cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, au demarat, la începutul anului 2012, acţiunea de înfiinţare a Sistemului Naţional al perdelelor forestiere de protecţie”.

Conform informaţiilor afişate de Romsilva, avem lege reactualizată şi chiar o listă de avantaje acordate proprietarilor de terenuri care sunt de acord cu înfiinţarea perdelelor forestiere. Sună bine! Dacă măsuri de protecţie a malurilor şi digurilor, pe ici colo am  mai văzut că s-au luat, personal, de la Focşani până la Bucureşti, din 2002 şi până în prezent, nu am văzut niciun copac plantat.

„De altfel, când este vorba de neplata vreunei  taxe, repede săriţi ca vulturii să daţi amenzi, dar din amenzile pentru despăduriri ilegale câţi copaci aţi plantat la loc?”

Cheltuim anual prea mulţi bani pentru  toate drumurile rupte sau blocate, adevărate „punţi din lemn” şi renunţăm la construcţia unui „pod din fier”.  NU ne plac investiţiile pe termen lung, ne plac cheltuielile anuale, foarte „licitate şi justificate”. Podurile lui Anghel Saligny nu s-au dărâmat, bănuiesc că nici şoselele nu se vor mai bloca dacă veţi cheltui banii în folosul nostru şi nu al vostru, dragi autorităţi!

Versanţi despăduriţi, drumuri rupte de inundaţii, drumuri peticite şi pline cu gropi de „prea mult bitum”, câmpii însetate sau viscolite, taxe anuale diverse pentru administrarea drumurilor, legea înfiinţării perdelelor forestiere neaplicată etcetera.

Nu am pretenţia să mă credeţi pe cuvânt, dar cred că s-ar fi investit mai puţin de jumătate de milion de euro ) pentru ambele părţi ale drumului E 85, cel puţin pentru sectorul Focşani-Bucureşti. Probabil că perdelele forestiere ar fi stat în calea altor investiţii şi ar fi produs mai multă  „ceaţă” în Bărăgan. Pun pariu că nici măcar negocierea cu proprietarii de terenuri nu a început, iar lucrările cadastrale sunt la stadiul la care sunt şi autostrăzile.

Fiecare iarnă, până „vor creşte salcâmii”, va mai înghiţi milioane de euro.


Doar în Vrancea, spre exemplu, preţul minim pentru deszăpezire este 2500 de euro/km, iar pentru 514 km de drumuri naţionale, mi se pare o sumă uriaşă  pentru sărăcia existentă în jur.

Doar cu o mică parte din suma alocată acestei ierni s-ar fi putut rezolva problema perdelelor forestiere din lungul tuturor drumurilor ce nu s-ar mai fi închis, transportatorii nu ar fi pierdut bani, economia îşi vedea de cursul ei şi s-ar fi degajat cu succes şi toate străduţele oraşelor, evitând chiar izolarea satelor.

NU trebuie să vă reamintesc faptul că unui salcâm nu-i trebuie 20 de ani să crească, aşa cum României nu i-au ajuns nici măcar 24 de ani să treacă de stadiul de sugar.

Oricâte fotografii vom face să vă dovedim gradul de inepţie şi înzăpezire, domnule şef CNADR,  vă demonstrez că o fotografie de anul acesta poate fi identică cu o fotografie de anul trecut sau acum doi ani, chiar dacă a expirat sau nu rovinieta!

Peisajul în zona Moldovei, Dobrogei şi a Bărăganului, cel puţin până la rotaţia culturilor este mereu „unic şi repetabil”.

Chiar nu înţelegeţi că suntem prea săraci să ne mai permitem milioane de euro cheltuiţi pe deszăpeziri?


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite