Transportul şcolar, o problemă nerezolvată. Guvernul nu a emis încă o procedură pentru decontarea sumelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transportul elevilor nu este încă decontat de autorităţi FOTO: Ştefan Borcea
Transportul elevilor nu este încă decontat de autorităţi FOTO: Ştefan Borcea

Sumele pentru decontarea navetei trebuie plătite de Consiliul Judeţean, dar procedura prin care trebuie să se aloce banii nu este oficială.

În urmă cu aproape un an şi jumătate,  mai exact în octombrie 2020, a intrat în vigoare Legea 226 care prevedea că elevii din învăţământul preuniversitar acreditat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, dar şi alt tip de transport.

De atunci şi până azi, problema transportului şcolar a rămas nerezolvată, iar lucrurile au rămas nefinalizate.

Potrivit conducerii Consiliului Judeţean Vrancea, Guvernul nu a emis încă o procedură privind plata transportului şcolar. Sumele pentru decontarea navetei trebuie plătite de CJ, dar procedura prin care trebuie să se aloce banii nu este oficială.

Actul normativ prevedea că decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale, iar gratuitatea este asigurată de către autorităţile administraţiei publice locale, prin subvenţionarea operatorului de transport.

„Din corespondenţa pe care am avut-o cu ministerele de resort ne-am trezit cu un răspuns foarte interesant, şi anume să stabilim noi procedura şi să plătim. Cum ştim, această procedură necesită ulterior control de la Curtea de Conturi. La momentul acesta suntem în realizarea acestei proceduri, adică ne vom asuma noi plata sumelor, pentru că este prea mult tim care s-a scurs, pentru a face toate demersuri”, potrivit lui Cătălin Toma, preşedintele CJ Vrancea.

De altfel, transportatorii s-au îndreptat în instanţă împotriva autorităţilor judeţene pentru aşi recupera banii în urma serviciilor prestate.

„Nu este admisibil, avem şi o situaţie neplăcută, cu două hotărâri judecătoreşti pe aceeaşi speţă cu două soluţii diferite, una favorabilă şi alta nefavorabilă. Transportul şcolar reprezintă o problemă, pentru că nu vorbim de elevi, ci de părinţi şi de presiunea care se creează pe aceşti părinţi prin asigurarea condiţiilor pe care statul trebuie să le asigure, atâta timp cât există şi o lege în sensul acesta. Şi ce să vezi, legea nu are norme şi se pasează răspunderea pe Consiliul Judeţean”, mai menţionează Cătălin Toma.

Şefii Consiliului Judeţean spun că îşi vor asuma realizarea unei proceduri, prin aparatul de specialitate, pentru a stinge definitiv această problemă care trenează.

Vă mai recomandăm:

Consiliul Judeţean Vrancea, obligat de instanţă să dea banii pentru transportul gratuit al elevilor

Transportul gratuit al elevilor, doar pe hârtie. Unde duce indolenţa guvernanţilor

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite