Toţi elevii vor la liceu şi doar câţiva la şcoala profesională. Avantajele acestui tip de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puţini elevi aleg o şcoală profesională FOTO Ştefan Borcea
Puţini elevi aleg o şcoală profesională FOTO Ştefan Borcea

Formarea elevilor în aceste forme de învăţământ este susţinută suplimentar din punct de vedere financiar, prin burse profesionale.

Învăţământul profesional nu are şanse să se dezvolte prea mult în Vrancea - pentru că toţi părinţii îşi doresc ca odraslele lor să ajungă să termine licee şi facultăţi, chiar dacă nu sunt înzestraţi pentru acest lucru şi le-ar prinde mult mai bine să înveţe o meserie care să le fie de folos.

Pe de altă parte, nici judeţul nu are agenţi economici puternici dispuşi să susţină acest tip de învăţământ, inclusiv pentru cel dual, unde trebuie să participe şi ei cu o contribuţie bănească.

Aşa se explică şi faptul că din cele 432 de locuri oferite învăţământului profesional în Vrancea, doar puţin peste 100 au fost ocupate până în prezent, majoritatea elevilor de clasa a IX-a, peste 1.500, alegând să meargă la liceu, oricât de slab ar fi acesta.

În acest timp, piaţa forţei de muncă din ţară cere oameni calificaţi iar România a început să apeleze la muncitori străini pentru a suplimenta deficitul de forţă de muncă.

Conform Institutului Naţional de Statistică, în anii '90 peste 300.000 de elevi urmau cursurile unei şcoli profesionale. După 30 de ani de la Revoluţie, numărul acestor elevi era de doar puţin peste 100.000, adică de aproximativ trei ori mai puţin.

Beneficiile învăţământului profesional


La învăţământul profesional, cu durata de trei ani, în primul an de studiu pregătirea teoretică reprezintă 80%, în timp ce pregătirea practică reprezintă 20%.

În al doilea an de învăţământ, ponderea pregătirii teoretice scade la 40% din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în şi mai mare măsură pe partea practică, cu o pondere de 60%. În al treilea an de învăţământ se va aloca şi mai mult timp pregătirii practice, 72% din totalul formării, iar teoria va avea o pondere de 28%.

După încheierea celui de-al treilea an de studiu, elevul are chiar posibilitatea să se înscrie în învăţământul liceal tehnologic, unde poate absolvi inclusiv cu o diplomă de Bacalaureat.

Formarea elevilor în aceste forme de învăţământ este susţinută suplimentar din punct de vedere financiar, prin burse profesionale. Fiecare elev înscris în învăţământul profesional primeşte o bursă de 200 de lei de la bugetul de stat, respectiv minimum 400 de lei  (200 de la stat şi minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract de practică) dacă elevul este înscris la învăţământul dual.

În plus, elevii înscrişi în învăţământul dual pot beneficia de masă şi cazare gratuite în cantinele şi internatele şcolare. Acoperirea cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene, prin decizii proprii.

Vă mai recomandăm:

În Vrancea au mai rămas libere circa 300 de locuri în învăţământul liceal şi profesional

Ce este învăţământul profesional dual şi cine poate beneficia de el

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite