Topitorul de zăpadă consumă de două ori mai mult combustibil decât au prevăzut şefii firmei care face deszăpezirea. Cum va afecta acest lucru bugetul local

Topitorul de zăpadă consumă de două ori mai mult combustibil decât au prevăzut şefii firmei care face deszăpezirea. Cum va afecta acest lucru bugetul local

Topitorul de zăpadă consuma mai mult

Aleşii focşăneni vor aproba în şedinţa de miercuri a Consiliului Local tarifele pentru activitatea de deszăpezire pentru această iarnă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceste tarife au stabilite şi la începutul anului, mai exact pe 23 ianuarie 2018, dar CUP Salubritate, operatorul care se va ocupa de această activitate, spune că, între timp, a crescut salariul minim pe economie.

"Cheltuielile lunare cu munca vie au fost în medie, în valoare de 2.038 de lei (salariu, sporuri, contribuţii angajator, tichete de masă). Pentru anul 2018 cheltuielile lunare cu munca vie pentru un muncitor necalificat sunt de 2.600 de lei", se arată în justificarea CUP Salubritate.

Potrivit acestora, tarifele pentru serviciile de deszăpezire manuală pe timp de zi cresc de la 14,89 de lei la 18.80 de lei şi chiar la 21,57 de lei în timpul sărbătorilor, iar cele pe timp de noapte de la 18,04 lei la 22,01 lei, pe timpul sărbătorilor tarifele ajungând la 24,79 de lei.

Există peste 40 de poziţii de activitate de deszăpezire, în care se face referire la utilaje, personal, acţiuni de combatere a poleiului unde vor fi costuri suplimentare faţă de anul trecut, în funcţie de serviciile care vor fi executate. Mai mult decât atât, CUP Salubritate spune că, în cursul anului 2018, s-au făcut şi unele investiţii, cum ar fi achiziţionarea unor utilaje de deszăpezire, rezervoare pentru clorura de calciu etc.

Responsabilii CUP Salubritate susţin că topitorul de zăpadă achiziţionat în decembrie anul trecut consumă mai mult combustibil decât scrie în documentele de achiziţie, astfel că acesta consumă peste 100 de litri de motorină pe oră, faţă de 60 de litri/oră, cum se ştia.

Topitorul a ajuns în parcul auto al CUP Salubritate în decembrie 2017 şi a costat puţin peste 100.000 de lei. El a fost folosit foarte puţin, fiind văzut doar o singură zi pe străzile din Focşani.  Edilii spun că se pretează pentru străzile şi ariile înguste, eficienţa în privinţa topirii zăpezii fiind dată de capacitatea sa de 30 t/h.

Singurele tarife pe care CUP Salubritate nu le-a majorat sunt cele care se referă la împrăştierea de material antiderapant amestec de sare cu nisip.

citeste totul despre: