Timp de 9 ani, asistaţii social din Focşani au avut curent electric gratuit. Cine a plătit factura estimată la 2 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Estimările sunt că în acest interval de timp, cele trei blocuri ale Primăriei Focşani au consumat energie electrică în valoarea de peste 2 milioane de lei.

Trei blocuri sociale din Focşani, administrate de Primăria Focşani, respectiv Revoluţiei 16 şi 17 din Cartierul Sud şi G2, zis şi blocul NATO, din Cartierul Bahne, în care stau aproximativ 150 de familii care primesc ajutor social, cele mai multe de etnie romă, au beneficiat de curent electric plătit din banii focşănenilor.

Acest lucru se întâmplă din anul 2008, când reprezentanţii Electrica au reziliat contractul cu Primăria Focşani, pentru datoriile foarte mari produse de locatarii acestor blocuri, care au crezut şi cred în continuare că lor li se cuvine totul.

Practic, din anul 2008 şi până în prezent, între Electrica şi municipalitate nu a existat un contract de furnizare a energiei electrice şi chiar dacă la vremea respectivă blocurile au fost debranşate de la curentul electric, acestea au fost imediat racordate ilegal la electricitate, chiar de către reprezentanţii Electrica Distribuţie, la presiuni politice. O recunoaşte chiar unul dintre inginerii instituţiei.

“Până acum doi ani, când Electrica era a statului, se putea orice. Se dădea un telefon şi se rezolva imediat cu curentul electric pentru aceşti oameni folosiţi ca masă de manevră în alegeri”, ne-a spus sub protecţia anonimatului angajatul Electrica.

FOTO: Blocul din strada Revoluţiei, zis şi "Blocul PSD"

image

De altfel, anul trecut, în seara alegerilor, unii dintre asistaţii social care îşi aşteptau răsplata în faţa sediului PSD pentru voturile date reprezentanţilor partidului în alegeri recunoşteau pe camera de luat vederi că au votat cu PSD pentru că le-a plătit mereu curentul electric.

Inginerul şef al Societăţii de Distribuţie Electrica, Ion Diaconiţă, spune că locatarii au fost cei care s-au branşat ilegal, legându-se la firida de distribuţie, acesta oferind ca soluţie reluarea discuţiilor cu Primăria Focşani pentru încheierea de contracte individuale cu beneficiarii.

Asta după ce săptămâna trecută Electrica Distribuţie a tras  din nou heblul la cele trei blocuri amintite, lăsându-i fără electricitate pe locatari. Aceştia au declanşat un adevărat tărăboi şi au venit să ceară socoteală la Primăria Focşani, obişnuiţi ca şi altădată că acolo se rezolvă toate problemele lor.

Şefii din Primărie nu au avut cu ce să-i ajute, mai ales că, poate pentru prima dată, îşi doresc şi ei punerea în legalitate a chiriaşilor care nu numai cu Electrica au probleme, dar înregistrează debite importante şi la celelalte utilităţi, inclusiv chirie. Deşi au fost debranşaţi miercuri, 8 martie, cei de la Electrica Distribuţie au decis să îi rebranşeze vineri, 10 martie, sub promisiunea că în două săptămâni îşi vor rezolva situaţia contractuală locativă cu Primăria Focşani şi vor veni să realizeze contracte individuale de furnizare a energiei electrice.

“Energia electrică pe care o consumă în cele două săptămâni, cât li s-a dat termen să vină să facă contracte, o vom împărţi la toată lumea în factură. Primăria ne-a spus că cine nu o să vină să facă contract individual o să fie evacuat. Locatarii vor plăti contorul pe tarif de racordare, care costă în jur de 100 de lei, iar Primăria s-a angajat să le refacă toate cablurile de alimentare de la contor la locuinţă, ca să rezolvăm partea de alimentare. Tot Primăria a promis gratii, să împiedice accesul la sursa de curent”, ne-a spus inginerul Gabriel Corneanu.

FOTO: Blocul ISEH, din Revoluţiei, este plin de cabluri trase de la stâlpul de iluminat public

image

Sunt speranţe slabe că asistaţii social ai Primăriei Focşani vor reuşi în următoarea săptămână să se pună în legalitate. Asta pentru că mulţi dintre ei locuiesc fără forme în acele blocuri şi nu au contracte de chirie, care să le ofere şansa să contracteze serviciul de facturare individuală a energiei electrice.

“Am făcut de atâtea ori apel la ei să vină să-şi rezolve situaţia locativă. Chiar acum lucrez la contracte. Am 30 de dosare pregătite ale celor care vor să intre în facturare individuală. Pe mulţi i-am triat, pentru că au debite cuprinse între 5.000 de lei şi 20.000 de lei la chirie şi utilităţi”, ne-a declarat Marius Iorga, viceprimar al municipiului Focşani.

Un calcul estimativ arată că asistaţii social au consumat curent electric, în cei nouă ani, fără să plătească, în valoare de peste 2 milioane de lei. S-a luat în calcul un consum mediu al unei familii, dar este bine de ştiu că locatarii din blocurile sociale folosesc energia electrică la gătit, pentru că nu au gaze, dar şi la încălzit cu reşouri electrice, întrucât sunt debranşaţi de la sistemul centralizat de încălzire.

Reprezentanţii Electrica spun că tot acest consum se regăseşte în pierderile tehnologice (consum productiv tehnologic), pierderi care se regăsesc în facturile pe care le plătim fiecare dintre noi. Surse din instituţie spun însă că acest consum ar fi fost adăugat la iluminatul public stradal, plătit din banii focşănenilor.

FOTO: Blocul G2, unde sunt 110 locuinţe, zis şi "Blocul NATO"

image

Mai puteţi citi:

VIDEO Scandal de pomină în faţa Primăriei Focşani. Electrica i-a lăsat pe întuneric pe asistaţii social cu facturile neplătite

Câţi bani plăteşte municipalitatea din Focşani „forţei speciale“ de la Penitenciar să măture străzile.Asistaţii social mănâncă de pomană banii statului

Asistaţii social au sărbătorit victoria lui Misăilă în faţa sediului PSD. “Acest partid ne-a plătit lumina la blocul G2”

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite