Teodor Passan este pasionat de filatelie şi numismatică

Teodor Passan este pasionat de filatelie şi numismatică

Profesorul focşănean se mândreşte cu colecţia sa

Vreme de patru decenii a fost profesor de sport, dar dragostea pentru timbre nu i-a pierit nici în ziua de astăzi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profil: Născut. 23 ianuarie 1942, Focşani
Studii. Academia Naţională de Educaţiei Fizică şi Sport din Bucureşti
Familie. Căsătorit, doi copii

Părinţii lui Teodor Passan au ţinut încă de început ca fiul lor să studieze vioara, în continuarea unei mai vechi tradiţii de familie, numai că după şapte ani de încercări s-au convins că nu era înzestrat cu har pentru muzică.

Băiatul avea alte preocupări care îi umpleau timpul în afara orelor de la şcoală, şi anume fotbalul şi filatelia.

"Primele timbre le-am cumpărat de la librăria de lângă casa noastră, când eram în clasa a şasea. M-au încântat atât de mult, încât vreme de peste cinci decenii nu am mai putut să mă despart de ele", povesteşte profesorul de sport Passan despre hobby-ul său.

Nici măcar în perioada cât a jucat fotbal de performanţă la echipa Sportul Studenţesc şi la lotul naţional de juniori al României nu a abandonat filatelia, deplasările peste hotare ajutându-l să-şi completeze colecţia.

Aşa se face că, în prezent, în clasoarele pasionatului filatelist se găsesc aproximativ o sută de mii de timbre neştampilate şi ştampilate, aşezate pe tematici dintre cele mai diverse: sport, floră, faună, pictură, ţări etc.

"Am fost abonat al Poştei Române mulţi ani. De acolo mă alimentam cel mai mult cu timbre. Colecţie mea este mai degrabă una cantitativă decât valoroasă, deşi mă pot lăuda cu lucrări unicat, de o frumuşeţe aparte", mai spune Teodor Passan.

Pentru că filatelia nu mai are aproape deloc adepţi în Focşani, profesorul de sport încearcă să-şi cultive slăbiciunea participând trimestrial la târgul de numismatică şi filatelie de la Braşov, de unde vine de fiecare dată cu achiziţii noi.

Timbrele sunt un pachet de informaţii

"Un timbru spune foarte multe. Fie că ţi se prezintă o personalitate, o scenă dintr-o ramură de activitate, o pictură sau o rasă de animale, acest lucru înseamnă o sumedenie de informaţii. Vrând-nevrând, filatelia te educă, te ordonează şi te instruieşte", mărturiseşte profesorul de sport focşănean.

Din această cauză, nu este dispus să-şi înstrăineze colecţia de timbre nici dacă i s-ar oferi aurul din lume. Şi totuşi, şi-a propus să renunţe la unele timbre pe care le are în dublură, doritorii putând să le achiziţioneze sub preţul pieţei.

Pe lângă filatelie, Teodor Passan este şi un împătimit colecţionar de monede vechi, atât româneşti cât şi străine, din materiale precum cupru, alamă, nichel sau argint. Mai colecţionează vederi vechi, în special cele legate de Focşani, cadrane de ceas, insigne, decoraţii sau cartele de telefon.

Întrebări şi răspunsuri

De ce nu mai sunt oamenii atât de pasionaţi de filatelie ca pe vremuri?

Vă mărturisesc că sufăr că nu am cu cine să colaborez pe tema filateliei. Adulţii sunt prea ocupaţi cu treburile cotidiene, iar tinerii de azi au alte plăceri, preferând internetul, televizorul, discotecile.

Cât timp vă petreceţi în compania timbrelor?

În ultimul timp, mai ales de când am ieşit la pensie, dedic zilnic de la două până la patru ore pasiunii pe care o am. Le tot învârt, le mai aranjez pe câte o tematică. Le prefer televizorului şi e un mod de a mă destinde, deşi, trebuie să recunosc, e o muncă obositoare care necesită concentrare.

Ce-i place

În afară de plăcerea de a colecţiona tot felul de lucruri, îmi place să îngrijesc de căbănuţa şi grădina pe care le am în Focşani. Acolo cultiv tot felul de plante şi legume, iar anul acesta am construit şi un mic solar, pentru a avea mai devreme legume proaspete pe masă.

Ce nu-i place

Mă dezgustă oamenii politici, pentru că nu se ţin de cuvânt şi fac tot felul de promisiuni fără acoperire. Sunt racordat la ce se întâmplă în această ţară şi consider că politicienii sunt principalii responsabili de deteriorarea vieţii oamenilor.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: