Tariful „atenţiilor” pentru profesori în şcolile din Vrancea, stabilit de  părinţi, diferă de la clasă la clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile de învăţământ din Vrancea nu fac notă discordantă de restul ţării atunci când se pune problema fondurilor suplimentare plătite de părinţi pentru şcoală sau pentru cadourile profesorilor.

Chiar dacă din şcolile din Vrancea nu au apărut în public scandaluri legate de fenomenul tot mai des întâlnit al strângerii de fonduri pentru „atenţiile” cu care sunt cadorisiţi profesorii, toată lumea ştie că se cer bani la şcoală de la elevi.

Contribuţia este însă diferită, de la şcoală la şcoală, în funcţie de disponibilitatea părinţilor.

În mediul rural, fenomenul este mai rar întâlnit, dat fiind faptul că aici oamenii sunt mai puţin disponibili financiar să contribuie la chetă, iar atenţiile acordate doamnelor învăţătoare şi profesoare sunt mai mult individuale, în sensul că sunt părinţi care vor să-şi arate gratitudinea faţă de un cadru printr-u cadou, de obicei simbolic.

„La şcoala unde învaţă fiul meu nu vorbim deschis despre cadouri şi alte minuni, dar eu, din plăcere, am făcut astfel de gesturi către învăţătoare. I-am cumpărat un parfum, nu prea scump, pe care i l-am oferit cu ocazia Crăciunului, aceasta fiind mulţumirea pe care am vrut să i-o arat doamnei învăţătoare pentru efortul pe care îl depune la clasă. Nu ştiu dacă gestul meu a fost singular, dar mi-a făcut plăcere”, ne-a spus o mămică care nu a vrut să-şi dea numele.

De altfel, mămicile „cu iniţiativă”, care compun aşa numitele comitete de părinţi, sunt de obicei „capul răutăţilor”, care în cele mai multe cazuri pun la cale strângerea de fonduri pentru cumpărarea de cadouri cu diferite ocazii, cum ar fi Paştele, Crăciunul, Ziua Femeii şi altele.  Fără a pune aici la socoteală  fondul şcolii sau clasei, care deşi sunt interzise, se practică în continuare.

Spre exemplu, în Focşani, dacă vorbim de o şcoală de cartier, cadourile pentru domnii profesori se limitează la sume mai mici faţă de şcolile din centrul oraşului, unde „birurile” puse pe părinţi sunt mai consistente.

„O colegă de a mea mi-a spus că la o şcoală importantă, nu-i dau numele, la o clasă aleasă pe sprânceană de doamna învăţătoare,  părinţii au strâns bani iar la sfârşitul anului şcolar au mers cu doamna învăţătoare la un centru comercial şi i-au cumpărat o plasmă, pentru că aşa dorea doamna. Apoi anul următor au mers în magazin să o îmbrace pe doamna şi totul a culminat cumpărarea de mobilă acasă la ea. La copilul meu în clasă sunt două mămici care ne transmit prin copii că trebuie să dăm câte 10, 15 lei de Paşti, de Crăciun, la Sfânta Maria, 1 Martie, 8 Martie pentru a cumpăra cadou doamnei învăţătoare. Nu am dat de fiecare dată. Doamna învăţătoare chiar ne-a rugat să nu mai facem astfel de gesturi, spunându-ne că se bucură dacă primeşte o floare, dar totul pleacă de la acele mămici”, ne-a spus Aura, o altă mămică „cotizantă”.

Un simplu calcul arată că un părinte contribuie într-u an şcolar cu aproape 100 de lei la „fondul de cadouri”, la care se mai adaugă între 30 şi 50 de lei fondul clasei şi 50 de lei pentru procurarea de culegeri şcolare după care elevii să lucreze suplimentar.

Situaţia nu trebuie generalizată, pentru că există şcoli, sau mai bine zis clase de elevi, unde subiectul bani pentru cadourile profesorilor nu a fost adus niciodată în discuţie, tocmai datorită intervenţiei ferme a dascălilor, care nu au vrut să aibă de a face cu aşa ceva.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Vrancea ne-a precizat că joi, 16  ianuarie, va convoca o şedinţă cu directorii unităţilor de învăţământ din judeţ pe această temă.

„Cazul de la Bucureşti reprezintă o pată pe imaginea şcolii, care în realitate nu este aşa. Chiar îi rog pe părinţi să ni se adreseze dacă întâlnesc cazuri de genul acesta, pentru a putea la măsuri”, ne-a declarat Vasilica Zaharia, inspectorul general şcolar al ISJ Vrancea.

Mai puteţi citi:

Vouchere la magazine de parfumuri pentru învăţătoare, ultima modă de Moş Crăciun

"Domnului Vucea", cu dragoste!

Învăţătoarea de la Şcoala 10 abonată la banii părinţilor a fost demisă. Ministrul Educaţiei: „Este lăudabilă atitudinea mamei care a făcut sesizarea”

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite