FOTO-VIDEO Sute de hectare de vie şi alte culturi agricole din Vrancea distruse în urma grindinei de ieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zonele Ţifeşti, Jariştea, Panciu şi Broşteni sunt cele mai afectate în urma furtunii căzute ieri după-amiază, viticultorii înregistrând pagube însemnate.

Grindina a făcut prăpăd în viile din Vrancea, după ce ieri după amiază natura s-a dezlănţuit, în doar câteva minute fiind puse la pământ sute de hectare de culturi. Localitatea ca mai afectată pare a fi comuna Jariştea, unde potrivit edililor pagubele pentru viticultori sunt extrem de însemnate.

Pe cele 1700 de hectare cultivate cu viţă de vie gradul de afectare este de peste 50%, existând porţiuni unde oamenii nu vom mai avea deloc ce culege la toamnă.

„O grea încercare s-a abătut asupra comunei noastre prin această ploaie cu grindină! Producţiile de struguri, fructe chiar şi cerealele au fost grav afectate. Cu toate acestea sper să reuşim să trecem peste acest eveniment nefericit care va lăsa urme in activităţile viticole ale comunei. Încă o dată natura ne arată cât de slabi suntem în faţa ei cu toate descoperirile ştiinţei. Sper ca autorităţile centrale să ne aibă în vedere şi să sprijine comunităţile noastre greu încercate de această calamitate", a precizat primarul comunei Jariştea Cătălin Toma.

În judeţul Vrancea a fost semnalată grindina în sapte unităţi administrativ teritoriale, respectiv Panciu, Ţifeşti, Boloteşti, Broşteni, Jariştea, Sl. Bradului şi Vîrteşcoiu. Din informaţiile transmise către Instituţia Prefectului Vrancea de către o parte din primăriile menţionate mai sus, culturile agricole şi viţa de vie au fost afectate în proporţie de 50 - 90%.

"Prefectul Cătălin Popescu a semnat astăzi, 27 mai, ordinul de constituire a unei comisii mixtre formate din reprezentanţi ai Prefecturii, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Agricolă, D.G.F.P. şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea ce se va deplasa marţi şi miercuri în localităţile afectate pentru a inventaria şi a evalua toate pagubele produse de inundaţii şi grindină. Rezultatele comisiei vor fi validate în cadrul unei şedinţe extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ce se va desfăşura joi, 30 mai 2013 şi vor fi trimise Ministerelor de resort pentru obţinerea unor ajutoare de urgenţă", se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului.

Din păcate, proiectul staţiei Antigrindină este încă departe de a fi finalizat, chiar dacă au trecut opt ani de la demararea sa, fiind chiar creată o instituţie plătită din bani publici pentru realizarea proiectului Ministerului Agriculturii. Alocările bugetare din 2013 pentru acest obiectiv sunt de 4 milioane lei, sumă care va ajunge pentru omologarea unităţii şi tragerile experimentale. 

Mai puteţi citi:

Cultura de rapiţă, distrusă de secetă. Orzul şi grâul de toamnă sunt, de asemenea, afectate

Grindina a distrus culturile agricole, pomii fructiferi şi viile din mai multe localităţi vrâncene

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite