Supărare după tăierea a peste 800 de copaci aflaţi pe marginea unui drum. Cum explică autorităţile căsăpirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi copacii au fost doborâţi la pământ  FOTO: facebook/Lucica Dumitru
Toţi copacii au fost doborâţi la pământ  FOTO: facebook/Lucica Dumitru

Copacii au fost tăiaţi pe întreaga lungime a DJ 204 Focşani-Suraia, spre nemulţumirea locuitorilor, care reclamă că nu au fost consultaţi public.

Este nemulţumire mare în rândul locuitorilor comunelor Bilieşti, Suraia şi Vulturu din Vrancea, deranjaţi că autorităţile judeţene au decis tăierea a peste 800 de copaci de pe marginea drumului judeţean 204D.

Practic, au fost tăiaţi absolut toţi arborii de pe acest sector, în cea mai mare parte plopi, iar oamenii spun că nici măcar nu au fost consultaţi.

”Am iubit nespus aceşti copaci, i-am iubit şi iarna şi vara, i-au iubit şi noaptea şi ziua, şi la apus şi la răsărit de soare. Mereu aveau ceva de spus, mereu îmi aminteau să privesc în sus, mă forţau să privesc înainte, am văzut cerul de-atâtea ori datorită lor. Braţele lor mi-au dat aripi cu puteri nebănuite. N-am obiceiul de a critica munca ori deciziile unora, dar astăzi vreau să le spun că mă doare, mă doare mai mult decât l-a durut pe Moromete tăierea salcâmului, mă doare nefiresc de tare că fără să ştiu, că fără să vreau, un "oarecine" mi-a rupt drumul către cer şi către amintiri. N-am să contest deciziile nimănui căci nu sunt eu cea care scrie nota de plată.”, a scris, pe Facebook, prof. Lucica Dumitru, născută în comuna Suraia.

Ionuţ Avram, locuitor al comunei Suraia, spune că decizia administraţiei judeţene şi a executantului, de a tăia arborii de pe marginea DJ 204D, s-a luat fără o consultare publică.

Acesta a făcut o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Cătălin Toma,

”Înţelegem că ceea ce s-a întâmplat deja nu mai poate fi schimbat, dar avem rugămintea de a ne informa măcar de motivul pentru care a fost necesară tăierea acestor copaci, ce planuri are CJ în viitor legate de acest drum, ce se întâmplă cu lemnul obţinut prin tăierea acestor copaci şi ce altceva mai consideraţi domniile voastre că ar trebui să ştim şi noi legat de acest subiect pentru a înţelege de ce a avut loc această acţiune. 

Un alt aspect pe care vreau să îl semnalez este proasta organizare a echipelor de tăietori. Acum, în momentul în care vă scriu acest mesaj, s-au format cozi de maşini pentru că arborii sunt trântiţi pe şosea. Nu se putea găsi o firmă dotată cu utilajele necesare pentru a nu întrerupe circulaţia atât de mult? Dacă avem un incendiu sau cineva are nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă? Pe unde se deplasează aceste servicii? 

Nu mai spun de faptul că activitatea firmelor de transport persoane şi mărfuri, aprovizionare, deplasarea cetăţenilor către şi dinspre Focşani este foarte afectată şi întârziată din cauza modului haotic de lucru”, spune Ionuţ Avram.

Se analizează plantarea altor copaci

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vrancea şi-au cerut scuze cetăţenilor din localităţile Bilieşti, Suraia şi Vulturu pentru disconfortul creat în ultimele zile de acţiunea de tăiere a arborilor de pe aliniamentul DJ 204D Focşani – Bilieşti – Suraia – Vadu Roşca şi spun că vor analiza posibilitatea plantării altor copaci.

„Plopii prezintă un adevărat pericol pentru participanţii la trafic din cauza faptului că sunt bătrâni (au o vârstă de peste 50 de ani). În permanenţă există iminenţa prăbuşirii pe şosea şi vătămarea celor care circulă zilnic pe acest drum. În urma recomandărilor primite de la Direcţia Silvică Vrancea, s-a ales soluţia tăierii lor. 

Consiliul Judeţean are în derulare proiectul „Modernizare DJ 204D sector Suraia – Vulturu, L = 8,15 km, LOT I, sector Maluri – Maluri, L = 1,40 km, LOT II” Judeţul Vrancea. Proiectul prevede asfaltarea drumului, precum şi realizarea de şanţuri de colectare a apelor, care nu pot fi realizate decât în zona în care se află în prezent arborii, de aceea este necesară înlăturarea lor pentru desfăşurarea optimă a lucrărilor de modernizare. Valoarea totală a investiţiei este de 20 milioane de lei, iar lucrările urmează să înceapă în această vară”, anunţă Consiliul Judeţean Vrancea.

Cei 820 de arbori vor fi valorificaţi la licitaţie publică.

Vă mai recomandăm:

Copaci schilodiţi iremediabil la fostul Tribunal Vrancea. Mutilatorii, recividişti

Copaci mutilaţi de muncitori iresponsabili. Şeful Gărzii de Mediu: „Este prea blândă legea” FOTO

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite