Subprefectul liberal de Vrancea execută silit Consiliul Judeţean pentru neplata indemnizaţiilor de membru ATOP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Ştefan Borcea
Foto Ştefan Borcea

Claudia Serafimciuc s-a luptat mai bine de un an şi jumătate în justiţie să dovedească faptul că trebuia retribuită din prima lună în care a intrat în noua funcţie.

Claudia Serafimciuc, subprefect de Vrancea din partea Partidului Naţional Liberal, a obţinut încuviinţarea executării silite faţă de Consiliul Judeţean Vrancea, instituţie condusă de colegul ei de partid, Cătălin Toma.

Totul, pentru nişte bani pe care Serafimciuc pretinde că nu i-a primit ca reprezentant al Instituţiei Prefectului în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), organism care funcţionează pe lângă Consiliului Judeţean Vrancea.

Claudia Serafimciuc a fost numită în funcţia de subprefect în luna februarie a anului 2020 şi susţine că între lunile martie şi iunie 2020, respectiv patru luni, a fost privată de indemnizaţia lunară de peste 3.200 de lei care se acordă membrilor acestei structuri, mai exact 13.140 de lei.

Era perioada când la comanda Consiliului Judeţean Vrancea se afla pesedistul Marian Oprişan, astfel că noul subprefect de Vrancea s-a dus la Tribunal să-şi recupereze drepturile suplimentare (peste salariul pe care îl încasează) care considera că i se cuveneau.

Mai mult decât atât, atinsă de faptul că i s-a refuzat plata dreptului stabilit, subprefectul a cerut şi daune morale de 30.000 de lei.

În octombrie 2020 s-a făcut schimbarea la Consiliul Judeţean iar în funcţia de preşedinte a venit Cătălin Toma, nimeni altul decât şeful de partid al subprefectului, o cunoştinţă familiară, având în vedere că Toma a fost timp de două mandate primar în comuna Jaristea, iar Serafimciuc secretar al comunei amintite. De altfel, promovarea în funcţia guvernamentală i se datorează tot şefului PNL Vrancea.

Claudia Serafimciuc, subprefect de Vrancea FOTO: Facebook/Claudia Serafimciuc

focsani serafimciuc

Chiar şi aşa, procesul şi-a urmat cursul şi o primă sentinţă a fost dată la Tribunalul Vrancea pe 12 mai 2021, în favoarea subprefectului.

„S-a respins ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a UAT Judeţul Vrancea şi a fost admisă acţiunea promovată de reclamanta  în contradictoriu cu pârâţii Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Vrancea şi Consiliul Judeţean Vrancea, dispunându-se, pe cale de consecinţă, pârâtei UAT Judeţul Vrancea la plata de despăgubiri pentru prejudiciul produs, în cuantum de 13.140 lei”, se arată în decizia magistraţilor.

Vina prefectului

De precizat că acela care a tergiversat validarea subprefectului în componenţa ATOP a fost chiar prefectul liberal de atunci Gheorghiţă Berbece, care abia pe 14 mai 2020 a solicitat Consiliului Judeţean includerea lui Serafimciuc în această structură, lucru care s-a şi întâmplat la prima şedinţă de plen.

„Faptul că subprefectul nu a fost validat ca membru de drept în ATOP după depunerea jurământului e din cauza culpei exclusive a prefectului şi chiar a reclamantei-intimate, în calitatea sa de înlocuitor de drept al prefectului, care nu au adus la cunoştinţa autorităţii administraţiei publice judeţene care este subprefectul desemnat ca membru de drept în ATOP şi nu au solicitat autorităţii competente validarea în această funcţie” se arată în apărarea făcută de Consiliul Judeţean.

Revenind la sentinţa pronunţată de judecători, Consiliul Judeţean Vrancea s-a executat şi a plătit reclamantei cu rang de demnitar despăgubirea cerută. Dar, spre stupefacţia beneficiarei, s-a dovedit că suma era una brută şi nu în valoare netă, aşa cum trebuia, reţinându-i-se pentru contribuţii şi alte impozite suma de 5.400 de lei. Fapt care a determinat-o pe Serafimciuc să meargă din nou la instanţă. Iar de data aceasta judecătorii au decis executarea silită a Consiliului Judeţean.

„Încuviinţează executarea silită simultană/succesivă, prin toate modalităţile prevăzute de lege a titlului executoriu reprezentat de: Sentinţa civilă din 12.05.2021 pronunţată de Tribunalul Vrancea având ca obiect Recuperarea sumei de: 5452,00 lei, urmând a se recupera şi cheltuielile de executare. Fără cale de atac”, se arată în sentinţa finală.

Cât priveşte partea de cerere legată de daunele morale, Serafimciuc a renunţat (sau i s-a sugerat să renunţe) la pretenţii după schimbarea şefilor la Consiliul Judeţean.

Vă mai recomandăm:

Secretara Primăriei Jariştea, numită subprefect. Cine garantează pentru profesionalismul funcţionarei

VIDEO Claudia Serafimciuc a depus jurământul în funcţia de subprefect. Se încălzeşte, pe margine, un al doilea subprefect

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite