STENOGRAME Cum s-au străduit cele două experte să-i "albească" dosarul baronului Oprişan: „Ai păstrat linia care a fost stabilită de la început“

STENOGRAME Cum s-au străduit cele două experte să-i

Marian  Oprişan

Cele două experte contabile din dosarul lui Marian Oprişan au fost reţinute de procurorii DNA, fiind acuzate că au blătuit felul în care să facă expertizele astfel încât să nu existe nici un prejudiciu-

Ştiri pe aceeaşi temă

Ileana Roxana Cernea (Pintea) şi Elena Valentina Muşuroiu, cele două experte din dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Din interceptările depuse la dosar de către procurorii DNA rezultă că interesul judiciar al lui Marian Oprişan a fost acela de a se disculpa uzând de mijloace nelegale.

Elena Valentina Muşuroiu, acelaşi specialist care a efectuat expertiza judiciară pentru Relu Fenechiu, a fost aleasă de Marian Oprişan să-i reprezinte interesele. Ea a conceput expertiza în numele Ileanei Roxana Pintea, experta aleasă de instanţă, aşa încât să  prezinte magistratului care judecă dosarul că infracţiunile reţinute în sarcina lui Oprişan nu există.

Din interceptările telefonice făcute de DNA rezultă că Ileana Roxana Pintea şi Elena Valentina Muşuroiu au lucrat de zor în primele zile ale anului pentru a-l scoate fără prejudiciu pe baronul de Vrancea în Dosarul Capriora.


"La ora 12:24:17, constatând întârzierea înregistrată de către expertul numit Cernea (Pintea) Ileana Roxana, judecătorul cauzei a contactat-o pe aceasta punându-i în vedere  să predea raportul până la orele 15,30, pentru a nu se ajunge la alte sancţiuni procesuale. După discuţia cu magistratul, la ora 12:28:34, Cernea (Pintea) Ileana Roxana a informat-o pe Muşuroiu Elena Valentina cu privire la apelul pe care l-a primit şi a fost reasigurată de către aceasta că va termina până în seara de 07.01.2015. Totodată, Muşuroiu Elena Valentina a anunţat-o pe Cernea (Pintea) Ileana Roxana cu privire la stadiul raportului ” La obiectivul 1 mai am nişte modificări de făcut cu nişte sume pe care vreau să le scriu altfel. La 2 grosul este, dar trebuie să-i fac preambulul un pic şi concluzia. Ştii? 3 este terminat. Stai să mă uit eu la ceva. Aşa. 3 este terminat, iar acum  4”. Cu aceeaşi ocazie, Muşuroiu Elena Valentina i-a trimis prin intermediul e-mail-ului primul draft al raportului, cerându-i să-l citească pentru că ”Una e când mai vine cineva şi să…Ştii?”. După ce l-a lecturat Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi-a exprimat admiraţia cu privire la modul în care a formulat Muşuroiu Elena Valentina răspunsurile la obiective ”Tu, sunt în continuare uimită de formulare că pe mine asta mă…pe mine asta mă…Eu n-am ajuns nici pe departe la performanţa asta. Eu cu două liniuţe mi-am zis două idei, dar să le îmbrac…până să le îmbrac, doamne!”
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Dacă vrei, eu, uite, pot să-ţi trimit ce am la momentul ăsta. E ok aşa?
……………………….
PINTEA ILEANA ROXANA: Până la ora asta intenţionezi să mai faci modificări?
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da. Da. Că nu-i complet.
PINTEA ILEANA ROXANA: Da, dar la partea aia la care mi-o trimiţi.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da, la partea care o trimit mai am eu de...de...zi...de băgat câteva chestii, ştii?
……………………………………………………………………………………….
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Auzi, ia zi-mi tu mie: domiciliată în...? Zi-mi datele tale.
PINTEA ILEANA ROXANA: În CLUJ-NAPOCA.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Stai! Da.
PINTEA ILEANA ROXANA: Strada .............
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Numărul o sută ............
PINTEA ILEANA ROXANA: Da.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Numărul...Stai puţin! Numărul o sută cinsprezece, apartament ..... Da.
PINTEA ILEANA ROXANA: Da.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Aşa.
PINTEA ILEANA ROXANA: Autorizaţie sau ce să mai...?
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Carnetul. Zi-mi numărul de carnet.
PINTEA ILEANA ROXANA: Numărul carnetului: trei opt cinci.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Trei opt...
PINTEA ILEANA ROXANA: Doi şase.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da.
PINTEA ILEANA ROXANA: Per două mii zece, per A …
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Domiciliat în...Îhî. Aşa, că aveam eu aicea să mai... Ştii?
PINTEA ILEANA ROXANA: Îhî.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Aşa. Îţi...Dar îţi spun, îţi trimit numai ca să citeşti. Ştii tu!
PINTEA ILEANA ROXANA: Am înţeles. Am înţeles.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Deci la obiectivul unu mai am nişte modificări de făcut, cu nişte sume pe care vreau să le scriu altfel. La doi, grosul este, dar trebuie să-i fac preambul un pic şi concluzia. Ştii? Trei este terminat. Stai să mă uit eu la ceva. Aşa. Trei este terminat, iar acuma lucrăm la patru.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Stai un pic! Da’ te rog, nu da mai departe sub nicio formă.
……………………………………………………..
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Stai puţin! Stai puţin! Ia să te...Uite că stau cu tine în telefon până îmi spui că ţi-a intrat.
PINTEA ILEANA ROXANA: Ia uite c-a şi intrat.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da?
PINTEA ILEANA ROXANA: Îhî.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Vezi pe unde mai am eu cu galben, cu roşu aşa, înseamnă că mai tre’ să mai bibilesc eu, ştii?
PINTEA ILEANA ROXANA: No bine, lasă că citesc.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Îhî. Îhî. Îhî. Îhî. Şi chiar te rog să mă suni după aia, ca să...Ştii?
În cadrul aceleiaşi discuţii, Cernea (Pintea) Ileana Roxana a constatat că Muşuroiu Elena Valentina a ”păstrat linia care am…care a fost stabilită de la început”. Totodată a primit informaţii despre dispoziţiile legale de care a uzat pentru a justifica inexistenţa prejudiciului:
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Şi cum ţi se pare? Î?
PINTEA ILEANA ROXANA: Se şi potriveşte în format, dar bine, bănuiesc că nu asta e interesant.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Îhî.
PINTEA ILEANA ROXANA: Şi...No, acuma mă mai uit în cifre, dar nu cred, nici cifrele nu cred că... N-ai luat acte din altă parte, aşa-i? Decât…[neinteligibil]…
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Nu. Nu. Nu. Numai din alea, îţi dai seama că nu.
PINTEA ILEANA ROXANA: Îhî.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Nu am luat, înţelegi? Şi unde am învederat, ai văzut, am învederat...ai văzut, legi. Ştii? Dar aşa ca...?
PINTEA ILEANA ROXANA: Ai mers pe două sute douăzeci şi şase.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Două sute douăzeci şi şase, da.
PINTEA ILEANA ROXANA: Îhî.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Pe două sute douăzeci şi şase şi pe şapte sute şase, ordinul OMFT-ul pentru înregistrare. Ştii? În contabilitate. Că acolo îţi dă, ai norma metodologică exactă prin care se...formula contabilă, ştii? Şi de unde reiese clar că sumele astea nu intrau în bugetul local, ştii? Adică nu intrau în conturile de venituri ale bugetului local ca să poată fi închise prin execuţie. Ele se... e trecută formula contabilă. Nu ştiu dacă ai ajuns tu acolo.
PINTEA ILEANA ROXANA: Da, am ajuns aicea, la cinci sute cu...
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Deci nu prin formula aia …[neinteligibil]… că nu sunt venituri ca să fie înregistrate prin...iar în conformitate cu articolul şapte din OMFT-ul ăla, şapte sute şase, ele se înregistrează o sută optişpe la …[neinteligibil]…
PINTEA ILEANA ROXANA: Trei sute treizeci şi şapte.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Îhî. Îhî. Îhî. Îhî. Ştii? Dar aşa până acuma cum ţi se pare?
PINTEA ILEANA ROXANA: Tu, sunt în continuare uimită de formulare, că pe mine asta mă, pe mine asta mă...
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Îhî.
PINTEA ILEANA ROXANA: ...doare tare că…[râde-n.n]…
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da...
PINTEA ILEANA ROXANA: Şi eu nicicum...
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Deci m-am...Cum să-ţi spun?! Străduirea este străduinţă rău de tot.
PINTEA ILEANA ROXANA: Da. Eu n-am ajuns nici pe departe la performanţa asta. Eu cu două liniuţe mi-am zis două idei, dar să le îmbrac...până să le îmbrac, Doamne!
Dat fiind faptul că interesul judiciar al lui Oprişan Marian a fost acela de a se disculpa uzând de mijloace nelegale, Muşuroiu Elena Valentina, reprezentantă a intereselor sale a conceput expertiza aşa încât să acrediteze ideea că infracţiunile reţinute în sarcina clientului său nu există şi creând premisele exonerării acestuia de răspunderea penală.
Întrucât expertul desemnat Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi-a propus să  depună expertiza cel târziu la termenul din 08.01.2015, Muşuroiu Elena Valentina  a asigurat-o pe acesta, în seara de 07.01.2015,  că va finaliza expertiza şi apoi, în cursul nopţii va trimite pe şoferul Pană Alexandru, la Focşani, unde domiciliază Macovei Liviu, pentru ca acesta să semneze forma finală a raportului.  Ulterior şoferul se va deplasa Cluj Napoca, pentru a i-l preda,  urmând ca aceasta la rândul său să-l semneze şi să-l remită judecătorului de cauză, în cursul şedinţei de judecată.
În susţinerea promisiunii, Muşuroiu Elena Valentina i-a cerut acordul  lui Macovei Liviu pentru a fi deranjat în noaptea de 07/08.01.2015 pentru semnături, apoi i-a trimis o formă intermediară a raportului. După ce a lecturat expertiza transmisă   prin e-mail, la ora 19:12:12,   Macovei Liviu a discutat cu Muşuroiu Elena Valentina despre conţinutul materialului, din conversaţie rezultând că s-a stabilit că prejudiciul cauzat de către inculpaţii trimişi în judecată nu există.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Aţi reuşit să aruncaţi vreun ochi?
MACOVEI LIVIU: Da, doamnă, l-am citit.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Şi?
………………………
MACOVEI LIVIU: Da. Ă... văd că, nu ştiu, încă nu sunteţi cu problemele finalizate la... legat de prejudiciu, persoane responsabile şi cu celelalte.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Aia, oricum, pers... persoanele responsabile nu, dar aici, la obiectivul... ziceţi la patru parcă e ăla, nu?
MACOVEI LIVIU: La cinci.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Cinci... staţi puţin...
MACOVEI LIVIU: La patru şi la cinci.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: La patru...
MACOVEI LIVIU: La patru „Să se stabilească în raport de documentele financiar-contabile dacă s-a produs un prejudiciu”.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da... staţi un pic, să ajung şi eu la el, că sunt în... ăă... „Să se stabilească în raport cu... dacă s-a produs...” aşa...
MACOVEI LIVIU: Patru este.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Păi, da. Da, da, da, da, da, da.
MACOVEI LIVIU: Deci, ăsta nu-i, nu e abordat. Şi la cinci „În ipoteza stabilirii unui prejudiciu, să se stabilească dacă persoanele responsabile din cadrul... au întreprins demersurile financiare pentru recuperarea...”
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Păi, nu. Aţi văzut... aţi văzut că la cinci,   s-a...
MACOVEI LIVIU: La cinci.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Am trecut facturile de stornare care au fost evidenţiate.
MACOVEI LIVIU: Dar alea nu sunt legate... Da’ după părerea mea, acelea nu sunt legate de prejudiciu ci sunt regla... legate de nişte situaţii comparative făcute de beneficiar cu constructorii...
……………………
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Având în vedere maniera în care au fost formulate obiec... răspunsurile la primele trei, da?
MACOVEI LIVIU: Da.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: În care rezultă că plăţile au fost făcute în baza documentelor justificative, da, ă... contracte, situaţii, facturi, procese-verbale de recepţie, da, cum sunt ele înşirate...
MACOVEI LIVIU: Da.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: ...nu, nu este vorba de un... un prejudiciu.
MACOVEI LIVIU: Bun, da’ nu rezultă de nicăieri. Trebuia spus, cu subiect şi predicat, după părerea mea.
………………………………………..
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Aşa... Rezultă că în raport de documentele... aşa... nu se constată existenţa vreunui prejudiciu ca urmare a ... bla, bla, bla, bla, bla, bla. Deci, aici ăsta o să fie răspunsul.
MACOVEI LIVIU: Bun. Şi atunci...
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Că nu am prejudiciu.
MACOVEI LIVIU: Perfect.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Numai că îmi trebuie o for... o formularistică mai... un picuţ mai... aşa, mai cu vorbe mai elevate, să mi le găsesc un pic!
……………………………
MACOVEI LIVIU: ...dar înainte de a prezenta, spuneţi că „Aşa cum s-a spus, nu există niciun prejudiciu dar, totuşi, urmare punctajelor şi situaţiilor comparative,   s-au făcut anumite corecţii şi s-au introdus facturi în roşu” Dar asta nu... nu înseamnă că sunt... vorbim de un prejudiciu şi...
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Prejudiciu, da.
MACOVEI LIVIU: ...recuperarea lui, da?
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da.
……………………………
MACOVEI LIVIU: Aşa. „Că sumele provenite din finanţarea prin contractul de împrumut subsidiar au fost rulate” şi zic eu că n-ar fi rău să spuneţi, după rulate, „Au fost rulate în mod legal.” pentru că întrebarea aşa sună, dacă au fost rulate în mod legal.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da.
MACOVEI LIVIU: Nu?
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da, da, da, da, da! Am mâncat... am mai mâncat subiecte şi predicate. Da.
MACOVEI LIVIU: Nu. Păi, da’ se întâmplă când suntem în febra redactării... da.
…………………………..
MACOVEI LIVIU: Aşa... A mers numai, cred, prin HG-ul şi nu ştiu ce şi eu, la un moment dat, am fost într-o derută pe tema asta.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Îhâm, îhâm.
MACOVEI LIVIU: Dar în toată această operaţiune, temeiul legal îl reprezintă acel contract.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Contract!
MACOVEI LIVIU: El, că e bun, că nu e bun, nu am eu treabă, eu sunt parte în contract, sunt în subordinea... deci, sunt unitate de implementare...
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Implementare, da, da, da, da!
MACOVEI LIVIU: Aşa, eu trebuia să mă subordonez.
MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da, da, aşa este.
MACOVEI LIVIU: Şi, ca atare, dacă ăla a scris acolo că trebuie aşa, aşa am făcut. Nu?
Marian Oprişan a aflat ca expertul Macovei, expertul consilier, şi-ar fi exprimat cu ocazia întâlnirii de la Cluj o opinie contrară opiniei expertei Muşuroiu în legătură cu obiectivul nr. 1 al expertizei si acest lucru il deranja. De mentionat ca Oprisan se informa îndeaproape de modul în care decurge realizarea expertizei, fiind direct interesat în diminuarea sau excluderea prejudiciului reţinut în sarcina sa şi manifestându-se deranjat de exprimarea în documentul oficial a vreunei poziţii apte să-i pericliteze obţinerea unei soluţii favorabile.
…..
Conform concluziilor raportului de expertiză contabilă întocmit de către Muşuroiu Elena Valentina şi semnat de către Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi Macovei Liviu,  prin faptele inculpaţilor cercetaţi în dosarul nr. 271/231/2010  nu s-a creat niciun fel de prejudiciu.
Cernea (Pintea) Ileana Roxana a aratat ca a semnat raportul de expertiză contabilă întocmit de către Muşuroiu Elena Valentina,  fără a cunoaşte argumentaţia pe care s-au fundamentat concluziile acestuia.
……
Permiţându-i expertului parte Muşuroiu Elena Valentina să întocmească în locul său raportul de expertiză financiar-contabilă şi însuşindu-şi concluziile conform cărora faptele comise de către inculpaţii din dosarul 271/231/2010 nu sunt generatoare de prejudiciu, Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi-a încălcat atribuţiunile de serviciu stabilite cu ocazia desemnării sale de către instanţa de judecată, cu ajutorul suspectei Muşuroiu Elena Valentina, şi a cauzat o vătămare dreptului părţilor vătămate din dosar, la un proces echitabil.

Mai puteţi citi:

Expertele din dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan, arestate preventiv pentru 30 de zile

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de arestare a expertelor Ileana Roxana Cernea (Pintea) şi Elena Valentina Muşuroiu.

VIDEO De ce a spus Traian Băsescu acum 10 ani că Marian Oprişan are o stare de urgenţă la DNA

Acest lucru se întâmpla în iulie 2005, când judeţul Vrancea a fost confruntat de un val de inundaţii fără precedent.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările