Statul român pierde încă un proces la CEDO. Decizia Curţii Europene în cazul unui şofer care a ieşit pozitiv la un test de alcoolemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotărârea a fost luată pe 8 iulie 2019, de Marea Cameră a CEDO (Foto CEDO)
Hotărârea a fost luată pe 8 iulie 2019, de Marea Cameră a CEDO (Foto CEDO)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit, la nouă ani de la plângerea făcută de un vrâncean împotriva României, că autorităţile judiciare române l-au judecat pe bărbat de două ori pentru aceeaşi infracţiune. CEDO obligă statul român la plata a 5.000 de euro daune morale.

Erik Aurelian Mihalache, în vârstă de 43 de ani, din Tulnici, judeţul Vrancea, a făcut plângere la CEDO în 2010, la doi ani după ce a fost oprit de poliţie în timp ce conducea şi a fost supus unui test de alcoolemie. Pentru că testul a ieşit pozitiv, poliţiştii i-au cerut să-i însoţească la spital pentru recoltarea probelor biologice. Bărbatul a refuzat însă, iar în iulie 2008 a fost începută urmărirea penală împotriva sa pentru refuzul de a-i fi prelevate mostre biologice. În august 2008, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală pe motiv că fapta nu prezenta gradul de pericol social al unei infracţiuni. 

„Cu toate acestea, procurorul i-a aplicat reclamantului o amendă administrativă de aproximativ 250 de euro. Reclamantul a plătit amenda. În ianuarie 2009, procurorul ierarhic superior a anulat amenda administrativă, considerând că pedeapsa nu a fost adecvată, având în vedere gradul de pericol social, natura normelor încălcate şi circumstanţele în care au fost comise faptele. Urmărirea penală a fost redeschisă, iar reclamantul a fost judecat şi condamnat la un de inchisoare cu suspendare printr-o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Galaţi din 14 iunie 2010”, explică Avocatul Raluca Cîrstea, Legal Land. 

După ce Aurelian Mihalache a reclamat la CEDO că a fost pedepsit de două ori pentru aceeaşi faptă, camera căreia i-a fost atribuită cauza s-a desesizat în favoarea Marii Camere a Curţii Europene a Drepturilor Omului (la 27 martie 2018). Dosarul a fost finalizat luna aceasta.

„În hotărârea din 8 iulie 2019, Marea Cameră, în unanimitate, a constatat că a fost încălcat articolul 4 din Protocolul nr. 7 (dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de două ori) la Convenţia europeană a drepturilor omului. Statul român a fost obligat să plătească reclamantului 5.000 de euro daune morale şi 470 de euro cheltuieli de judecată”, mai spune, pentru Adevărul, avocatul Raluca Cîrstea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite