Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani are regulament „anti-şpagă”, dar pacienţii spun că nu se fac bine fără „atenţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Focşani
Spitalul de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Focşani

Oamenii spun că au fost nevoiţi să dea bani sau cadouri personalului medical pentru a beneficia de mai multă atenţie în timpul îngrijirilor din spital.

Un studiu realizat la nivel naţional arată că mai mult de jumătate dintre români au fost nevoiţi să dea şpagă, bani sau cadouri, personalului medical, „atenţiile” mergând de la valori mici, de 20 de lei şi până la sute sau chiar mii de euro.

Poate şi din acest motiv, directorul Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani, demis recent de Ministerul Sănătăţii, a realizat un regulament „anti-şpagă” la cea mai mare unitate spitalicească din judeţ.

În regulament, personalul medical este avertizat că va avea de suferit dacă îndrăzneşte să condiţioneze actul medical de „atenţii” primite de la pacienţi.

„Atât medicii, cat şi cadrele medii sanitare, precum şi personalul auxiliar sunt obligaţi să se comporte cu pacienţii şi aparţinătorii lor într-o manieră care să excludă orice posibilitate de interpretare din partea acestora că se doreşte sau se urmăreşte o remunerare a actului medical şi de îngrijire, alta decât cea prevăzută în statul de plată. Încălcarea obligaţiilor constituie abatere disciplinară gravă şi se sancţionează cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al salariatului, indiferent de existenţa sau inexistenţa unor antecedente disciplinare”, se arată în regulamentul Spitalului de Urgenţă din Focşani.

Regulamentul a fost pus în aplicare de curând, după ce au existat semnale că există o anumită practică a "şpăgii".

O pacientă care a fost operată pe data de 17 iunie la Spitalul „Sf. Pantelimon” spune că i-a plătit medicului 500 de lei, recunoscând însă că a fost gestul ei de mulţumire faţă de medicul care a făcut-o bine. „Operaţia a fost cu complicaţii, medicul nu a cerut nimic, a refuzat chiar, dar l-am vânat cu plicul vreo două zile până a primit. Era după operaţie. Anestezistul nu a vrut nimic şi pace”, spune pacienta.

Negociere de şpagă cu mortul pe masă

În Vrancea s-au întâmplat însă şi cazuri când lăcomia medicilor a mers prea departe. În luna mai, doctorul Vadim Beţişor, care era de tură la Serviciul de Ambulanţă, a primit 200 de lei de la fiul unei femei decedate, ca să-i elibereze certificatul de deces mai devreme de 24 de ore. Acesta s-a arătat nemulţumit de bani şi a spus că fără 500 de lei „nu mişcă un deget”.

Din această cauză a fost organizat u flagrant iar peste câteva ore fiul victimei a mers în biroul medicului unde Vadim Beţişor i-a scris certificatul de deces. El i-a lăsat banii pe masă şi a plecat.

La scurtă vreme, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Vrancea au intrat în biroul medicului şi au găsit banii, respectiv cei 300 de lei, în buzunar. Medicul şi-a recunoscut fapta şi a fost arestat pentru 15 zile, iar în prezent este judecat pentru infracţiunea de luare de mită.

Austeritate pe toate planurile

Spitalul din Focşani se confruntă cu problema subfinanţării, mai ales că în această vară Ministerul Sănătăşii a cerut un plan de austeritate.

De suferit au atât cadrele medicale, cât şi pacienţii. Astfel, pentru a putea amortiza o parte din cheltuielile de personal, Spitalul a fost nevoit să  reducă din sporurile salariaţilor. Începând cu luna mai 2013, sporurile personalului medical din cadrul  Serviciului de Medicină Legală Vrancea au fost diminuate de la 100% la 50%.

De asemenea,  procentul pentru calculul tarifului orar al gărzilor s-a diminuat de la 50% la 35 % pentru gărzile din timpul săptămânii şi de la  100% la 80% pentru gărzile din zilele  de sărbătoare.

O altă măsură a vizat reducerea cheltuielilor cu investigaţiile paraclinice.

„Începând cu luna iunie,  la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani s-au luat măsuri de limitare a numărului de analize pe fiecare secţie şi compartiment pentru spitalizarea de zi.  S-a stabilit  un număr maxim de analize de laborator care poate fi recomandat de către medicii din cadrul spitalului. Contravaloarea analizelor recomandate suplimentar, peste numărul maxim aprobat, va fi suportată fie de pacient dacă analizele efectuate au fost la solicitarea acestuia, fie de către medicul care le-a prescris.
O măsură asemănătoare s-a  luat şi pentru spitalizarea continuă. În acest caz s-a instituit un pachet minimal de analize medicale. Se impunea aceasta limitare a investigaţiilor paraclinice deoarece, existau pierderi foarte mari din bugetul unităţii. Deşi nu era necesar, mulţi pacienţi apelau la metoda spitalizării pentru a nu fi nevoiţi să îşi achite singuri analizele de laborator.
Pentru a ţine evidenţa analizelor suplimentare spitalizărilor continue şi spitalizărilor de zi, s-a dispus constituirea unei comisii de verificarea  a acestora, reuşind astfel să se reducă cheltuielile cu investigaţiile paraclinice şi să se obţină venituri suplimentare”
, se arată în planul de reorganizare trimis la Ministerul Sănătăţii.

Astfel, în ultimul an spitalul nu a mai făcut nicio angajare, deşi are deficit de personal, iar alte 35 angajaţi au plecat din sistem pe cale naturală, fie prin pensionare sau la cerere.

Mai puteţi citi:

Costel Mândrilă, directorul Spitalului „Sf. Pantelimon” din Focşani, demis de ministrul Sănătăţii

Eficienţă la  Spitalul “Sf. Pantelimon” din Focşani înseamnă tăierea analizelor pacienţilor şi a sporurilor angajaţilor

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite