Situaţie revoltătoare în comuna vrânceană cu cea mai mare natalitate: peste 1.400 de copii nu au acces la educaţie din lipsă de spaţii şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o perioadă în care natalitatea în România este în scădere, în comuna vrânceană Slobozia Bradului lucrurile stau exact pe dos.

În ultimii ani, în comuna Slobozia Bradului, care are o populaţie preponderent de etnie romă, autorităţile par complet depăşite de creşterea explozivă a naşterilor. Aşa s-a ajuns în situaţia paradoxală ca jumătate din totalul populaţiei, care numără aproximativ 9.000 de locuitori, să fie reprezentată de copii.

Comuna are în prezent 1.581 de copii cu vârste între 3 şi 6 ani, din care doar 145 merg la grădiniţă. Restul copiilor stau acasă, pentru că nu există suficiente spaţii de învăţământ. Iar aplicarea programului obligatoriu ”Fiecare copil la grădiniţă” a creat, pur şi simplu, o situaţie fără ieşire. Directorul şcolii coordonatoare din comună menţionează că o soluţie pe termen scurt ar fi improvizarea unor spaţii în clase de grădiniţe, dar este sceptică că responsabilii din învăţământul vrâncean îşi vor da acordul.

“Avem 685 de cereri pentru grădiniţă, care au fost depuse la Primărie, şi încă mai vin, din care 145 sunt doar copiii pe care îi avem la grădiniţă în momentul de faţă. Restul de 540 ar trebui să-i primim la grădiniţă. Nu o să putem să-i primim din lipsă de spaţiu. Am identificat câteva săli, improvizate, să le amenajăm ca  săli de grădiniţă, pe lângă cele şase existente, încât să încapă încă 20 de grupe a câte 27-30 de elevi pe grupă. Mobilier am refăcut din ce aveam în rezervă, am cerut aprobare la ISJ pentru încă 20 de norme didactice, am solicitat aviz la DSP, deşi nu o să ni-l dea, am făcut demersuri la ISU pentru autorizaţie de securitate la incendiu. Nimeni nu-şi asumă responsabilitatea pentru acest număr mare de copii. Primarul nu este de acord pentru că nu sunt spaţii corespunzătoare”, ne spune Vica Costache, directorul şcolii coordonatoare din comună.

image

De altfel, şi şcoala generală din comună se confruntă cu lipsă de spaţii, elevii fiind nevoiţi să înveţe în trei schimburi, câte 40 în clasă, situaţie se pare unică în ţară.

Iar două dintre clasele pregătitore şi-au găsit adăpost într-un spaţiu oferit de primărie, în care funcţionează centrul de zi.

Părinţii spun că din cauza numărului mare de copii sunt nevoiţi să-i ţină acasă, la grădiniţă mergând doar cei care au împlinit cinci ani. Ei cer construirea a cel puţin două grădiniţe pentru ca şi copiii lor să beneficieze de educaţie.

Este nevoie de 72 de săli de grădiniţă

“Sunt copii, fără număr. Se nasc copii în fiecare zi la  noi, normal că ar trebui o altă grădiniţă. Copiii noştri merg de la 5 ani la grădiniţă, când de fapt normal un copil ar trebui dat la grădiniţă de la trei ani. Era bine să fie ca la oraş, cu grupă mică, mijlocie şi mare”, ne spune una dintre mămici.

Autorităţile locale consideră că dată fiind situaţia actuală, nici măcar chemarea copiilor în două schimburi la grădiniţă nu ar rezolva problema. Edilii pun din nou pe tapet urgentarea procedurilor pentru construirea de grădiniţe şi şcoli în comună.

image

“Pentru şcolarizarea celor 1436 de copii ne trebuie 72 de săli de clasă. Să admitem ideea că se va învăţa în dăuă schimburi,  la copiii de 3-6 ani, am putea rezova cu 36 de săli de clasă. Încă din 2008 avem un program pentru educaţie timpurie, iniţial a fost aprobat, de construirea de unităţi cu şase, opt şi zece săli de clasă, s-a depus proiectul, dar din motive politice nu a putut să intre în lucru. Depunem proiecte pe toate programele”, ne precizează primarul Valerică Zamfirescu (foto).

El spune că dacă se va continua cu această lipsă de interes în alocarea de fonduri pentru noi investiţii va acuza statul de discriminare, pentru că, argumentează, oamenii din satul pe care îl păstoreşte vor să-şi dea copiii la studii.

În ultimii ani, în comună au fost construite sau reabilitate mai multe unităţi de învăţământ, dar explozia demografică a depăşit orice închipuire şi, chiar dacă s-au construit şcoli şi grădiniţe, există în continuare un deficit mare de staţii de învăţământ.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite