Singurul atentat cu bombă din România unde nu s-au găsit autorii. Dacă s-ar fi produs deflagraţia, ar fi murit sute de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentatul din anul 2001 asupra unui ofiţer de poliţie din Vrancea, de la Serviciul Economic, a eşuat, dar vinovaţii nu au fost găsiţi nici după 15 ani.

În urmă cu 15 ani, pe data de 5 noiembrie 2001, în judeţul Vrancea a avut loc un eveniment cum nu s-a mai întâmplat pe aceste meleaguri.

În Focşani a avut loc un atentat cu grenadă asupra unui ofiţer de poliţie. În acea dimineaţă. maiorul Nicolae Lupu, care lucra la serviciul economic al IPJ Vrancea, a plecat cu maşina de acasă spre locul de muncă, urmând să facă un ocol să-şi lase copilul la şcoală şi soţia la serviciu.

Nici prin cap nu i-a trecut maiorului Lupu că avea să circule mai bine de o jumătate de oră cu o grenadă sub capotă, pe care a descoperit-o în urma unui zgomot care i s-a părut ciudat. Grenada ofensivă, de producţie rusească, urma să explodeze în momentul în care pornea motorul maşinii sale, un Opel Astra, pentru că dispozitivul de declanşare era fixat de paletele ventilatorului.

FOTO: Nicolae Lupu

image

"Inelul de siguranţă de care era legată o aţă si mai departe de paletele ventilatorului de la motor s-a deşirat deoarece era dintr-un material mai moale, respectiv aluminiu", au arătat atunci poliţiştii motivul care a făcut evitarea tragediei.

Specialiştii au susţinut că în cazul în care grenada ar fi explodat, toţi oamenii aflaţi pe o rază de 200 de metri ar fi fost morţi.

Şase suspecţi

Cazul a făcut multă vâlvă la vremea respectivă, iar întreaga conducere a poliţiei române s-a deplasat la Focşani pentru a conduce ancheta. În vizorul poliţiştilor s-au aflat în primă fază şase suspecţi, printre care şi doi cetăţeni din Republica Moldova, care au fost daţi în urmărire generală.

Potrivit conducerii de atunci  IJP Vrancea, prin activitatea lui, ofiţerul Lupu deranjase anumite structuri de tip mafiot, prin faptul că  avea în lucru mai multe dosare dificile privind evaziuni fiscale de zeci de miliarde de lei, trafic de alcool şi petrol, în care erau implicate nume sonore din lumea interlopă.

"Este un moment destul de critic prin care a trecut instituţia noastră. În acelaşi timp ne dăm seama că am devenit pentru unele sfere ale lumii interlope aşa zişii poliţişti incomozi şi, aşa cum ne-am propus la preluarea actului de comandă, am devenit mai incisivi faţă de elementele infracţionale şi în deosebi faţă de cele ale marii criminalităţi economico-financiare. Pentru aceştia, în continuare riposta va fi la fel de dură, aşa cum o consfinţeşte legea şi o doresc toţi cetăţenii. În continuare asigurăm pe toţi cetăţenii acestei comunităţi că poliţiştii vrânceni au curajul şi puterea de a încerca să pună capăt răului şi de a garanta siguranţă cetăţeanului indiferent de presiunile exercitate asupra activităţii noastre", declara la câteva zile după atentat locotenent colonelul Silviu Crin Grosu.

Recompensă pe capul autorilor

Mai mult decât atât, pe capul  autorilor poliţia a pus şi o recompensă cu multe zerouri în coadă, solicitând oamenilor ajutor în cazul în care ar avea indicii despre tentativa de lichidare a maiorului Nicolae Lupu. În anchetă au fost mobilizaţi sute de specialişti din Poliţie, Parchet şi structurile de informaţii speciale ale statului.

La mai bine de jumătate de an de la atentat, lucrurile încă nu evoluau în anchetă, dar unul dintre cei suspectaţi de atentat s-a gândit să se predea procurorilor.

FOTO: Maşina maiorului Lupu (Mediafax)

image

Teodor Stan, care avea pe atunci 25 de ani, era acţionar la mai multe firme din Vrancea şi acuzat de implicare în afaceri ilegale cu produse petroliere şi alcool. Acesta se sustrăgea de mai mult timp urmăririi penale, fiind dat în urmărire generală prin Interpol împreună cu alte patru persoane din anturajul său. El a intrat în cercul suspecţilor după ce dispăruse de la domiciliu, împreună cu mai mulţi membri ai familiei sale, imediat după atentatul cu grenadă din noiembrie 2001.

Implicare nedovedită

Mai mult decât atât, potrivit anchetatorilor, ofiţerul în maşină căruia a fost amplasată bomba primise mai multe ameninţări şi fusese avertizat să se ocupe mai superficial de dosarele în care era implicată familia Stan.

Implicarea familiei Stan în cazul "Grenada" nu a fost dovedită.

Un alt vrâncean suspect a fost Daniel Marius Tuvene, care era urmărit general după ce se sustrăgea unei pedepse de 3,4 ani de închisoare, pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu foarte mare. El a fost prins la aproape trei ani de la atentat, în Bucureşti, unde locuia fără forme legale.

Anchetatorii au spus că Tuvene era prieten cu un anume Doru Pop, un alt suspect în cazul Grenada. Nici până astăzi, anchetatorii nu au dovedit faptul că vrânceanul Tuvene a fost implicat în atentat.

Peste dosar s-a aşternut astăzi praful, vinovaţii nu au fost găsiţi nici după 15 ani şi nimeni nu mai vrea să vorbească despre primul atentat din istoria oraşului, nici măcar maiorul care se află de mai mulţi ani la pensie.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite