FOTO Se întorc hingherii de maşini în Focşani. Ce achiziţie a făcut societatea care administrează parcările din municipiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Primăriei Focşani, care administrează locurile de parcare din municipiu, şi-a achiziţionat noul vehicul pentru ridicarea şi transportul maşinilor parcate neregulamentar.

După ce de mai mult timp poliţiştii locali vânează la propriu şoferii care parchează neregulamentar şi le dă amenzi pe unde-i prinde, în zile viitoare, pe străzile din Focşani îşi vor face apariţia şi hingherii de maşini.

SC Parking, societatea care se ocupă de administrarea locurilor de parcare din Focşani, a achiziţionat noul vehicul pentru ridicarea şi transportul maşinilor parcate neregulamentar.

“Având o capacitate de ridicare omologată la minim 3500 kg, noul utilaj corespunde normelor naţionale si europene în vigoare, din punct de vedere al dotarilor şi echipării, putând fi utilizat inclusiv pe străzile înguste din oraş. Ne dorim ca acest vehicul să aibă o durată de funcţionare cât mai îndelungată, contând în acelasi timp pe spiritul cetăţenesc al conducătorilor auto vis-à-vis de respectarea regulilor de circulaţie”, a scris primarul Cristi Misăilă pe pagina sa de Facebook, după ce a participat la o demonstraţie pentru noul utilaj.

Tot pe pagina de socializare, cetăţenii i-au transmis primarului că trebuie să facă ceva şi în privinţa locurilor de parcare din municipiu, care lipsesc aproape cu desăvârşire iar cele care există nu au fost inventariate.

Este drept,  aleşii opoziţiei din Consiliul Locali s-au împotrivit sistematic în ultimele luni inventarierii a circa 500 de locuri de parcare, pregătite pentru a fi închiriate doritorilor.

Ce spune legea!

Guvernul a modificat în luna decembrie 2016, printr-o Hotărâre de Guvern, regulile de ridicare a maşinilor care staţionează neregulamentar pe carosabil, dar şi a celor parcate pe trotuare.

Potrivit documentului, ridicarea autovehiculelor parcate sau staţionate neregulamentar va fi realizată de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia locală, cu excepţia cazurilor în care în autoturism se află persoane.
Potrivit noilor reglementări din HG nr. 965/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, "vehiculele parcate sau staţionate neregulamentar vor fi transportate pe platforme în locuri special amenajate şi se vor afla în paza administratorului drumului public sau, după caz, a administraţiei publice locale pe toată perioada depozitării."

"Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare", se arată în Hotărârea de Guvern.

Autoturismele ridicate vor fi restituite doar după ce proprietarii vor face dovada achitării tarifului pentru operaţiunile de ridicare şi depozitare, în baza unor documente care să ateste că sunt deţinătorii acestora. Administratorul drumului public sau, după caz, administraţia publică locală vor răspunde pentru eventualele avarii cauzate autoturismelor de operaţiunile de ridicare, transport şi depozitare.

Proprietarii ai căror maşini vor fi ridicate în baza noilor reglementări în vigoare vor putea să şi le ridice din spaţiile special amenajate la orice oră din zi şi din noapte.

Ridicările de autoturisme parcate neregulamentar au fost declarate ilegale printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din luna mai 2015, care a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi a decis că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate sau oprite pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite