Scriitorul vrâncean Culiţă Ioan Uşurelu – inclus în marea „Enciclopedie a scriitorilor români de pretutindeni”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai importante site-uri media din ţara noastră este cel al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), singura instituţie de utilitate publică de profil de la noi, de la care aflăm, zilnic, informaţii dintre cele mai diverse scrieri în cea mai curată limbă românească.

Fiind membru al UZPR şi abonat al Revistei UZP, al cărei conţinut bogat se referă la breasla noastră aflată zilnic pe baricadele comunicării cu publicul român, îmi rezerv timp aproape zilnic pentru a-mi arunca privirea pe textele care apar pe site-ul menţionat mai sus.

Ieri însă am zăbovit mai mult cu cititul, pentru că am găsit aici un articol, aparţinând scriitorului şi jurnalistului Al. Florin Ţene, a cărui lectură mi-a produs o mare bucurie. Articolul se intitulează <A apărut „Marea enciclopedie a scriitorilor români de pretutindeni”>. Din cuprinsul textului aflăm că, la Chişinău, a văzut lumina tiparului această carte monumentală, de 1200 de pagini, realizată într-o tehnică grafică de excepţie (ne asigură autorul), făcând parte din Colecţia „Pasărea Phoenix”. Apariţia volumului se datorează osârdiei academicianului Mihai Cimpoi şi poetului Traian Vasilcău care au ţinut să adauge, cu detaşare asumată, un „apendice” la titlu, astfel: „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni (în propria lor viziune”), întrucât cei doi oameni de litere şi-au luat răspunderea de a selecta şi cuprinde în cele 1200  de pagini informaţii bio-bibliografice despre  1200 de autori din România, Ucraina, Republica Moldova, dar şi din diaspora română, creatori reprezentând generaţii şi genuri literare diferite.

enciclopedie

Citind cu interes articolul la care fac referire, am fost plăcut impresionat să constat că autorul textului care a semnalat apariţia Enciclopediei, după lecturarea celor 1200 de pagini, a găsit de cuviinţă să extragă din „panoul de onoare” al celor 1200 de autori antologaţi în monumentalul volum şi numele scriitorului vrâncean Culiţă Ioan Uşurelu, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al UZPR. Menţionarea prietenului nostru Culiţă Ioan Uşurelu alături de nume sonore din literatura contemporană românească are o solidă motivaţie: atât acad. Mihai Cimpoi şi poetul Traian Vasilcău (coordonatorii volumului), cât şi mari personalităţi cultural-literare din România, R. Moldova, Ucraina şi din Diaspora (care au furnizat date bio-bibliografice Colecţiei „Pasărea Phoenix” de la Chişinău) au „monitorizat” din aproape activitatea celor 1200 de autori prezenţi în Enciclopedie.

Deci, performanţele literare ale prietenul nostru Culiţă Ioan Uşurelu le erau foarte cunoscute. Ştiau că el desfăşoară de peste 40 de ani o amplă şi rodnică activitate literară, prin publicarea numeroaselor sale volume de proză, publicistică şi teatru, a antologiilor literare, prin organizarea unor manifestări literare de anvergură, cum este Festivalul Internaţional de Creaţie „Vrancea Literară” având ca scop descoperirea de noi talente creatoare, prin folosirea Revistei Salonul literar şi a editurii cu acelaşi nume (pe care le patronează) pentru publicarea volumelor de poezie, proză, eseuri şi de critică literară scrise de autori care au ceva de transmis iubitorilor de literatură.

În finalul articolului semnalat mai sus, autorul scrie cu deplină acoperire următoarele: „Această amplă lucrare se constituie într-un mare Palat al Culturii Române sprijinit pe umerii scriitorilor, acele cariatide ce sprijină cerul luminat al omenirii…” La care eu - luând aminte că Enciclopedia editată la Chişinău se referă la scriitori contemporani reprezentând toate generaţiile, genurile şi curentele literare - vin cu o completare din cugetările ilustrului economist şi om de stat Ion Ghica (1816-1897, academician, diplomat, scriitor şi prim-ministru): „Numai literatura poate esprima cu esactitate starea intelectuală şi morală a unei epoci, căci ea este forma sub care se înregistrează ideile, credinţele şi cunoştinţele unei naţiuni, numai ea poate da o cunoştinţă a raporturilor ce există între oameni şi lucrurile unui timp cu ideile cele adevărate”.            

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite