Scriitori consacraţi sau debutanţi, aşteptaţi să se înscrie la ediţia jubiliară a Festivalului Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil”

Scriitori consacraţi sau debutanţi, aşteptaţi să se înscrie la ediţia jubiliară a Festivalului Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil”

Afişul Festivalului

Organizatorii dedică ediţia a X-a, 2017, epigramistului şi omului politic Mircea Ionescu Quintus, care va împlini anul viitor 100 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă


De câteva zile au început înscrierile pentru Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil”, care va avea loc anul viitor, la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil. Înscrierile vor dura până pe 20 decembrie 2016, iar la festival sunt invitaţi să se înscrie tineri români cu talent, indiferent că sunt scriitori consacraţi sau debutanţi.

Concurenţii se pot înscrie aici: www.romeojulietalamizil.ro. Tot la această adresă sunt toate detaliile despre festival.

Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil” a debutat în anul 2007, la împlinirea unui secol de la publicarea comediei omonime, având ca autor pe mizileanul George Ranetti. Toate ediţiile au avut loc la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, „un liceu european la Mizil”, cum afirma Alexandru Mironov la ed. a III-a, în 2009.

"De-a lungul celor 9 ediţii au participat la festival aproximativ 3.000 de concurenţi, români din peste 25 de ţări. Au fost prezente numeroase personalităţi din viaţa culturală şi nu numai: Solomon Marcus, Ştefan Cazimir, Nicolae Dabija, Corneliu Leu, Daniel Cristea-Enache, Dan C. Mihăilescu, Mircea Ionescu Quintus, Mircea Dinescu, George Stanca, Nicolae Dragoş, Sorin Roşca Stănescu, Dan Lupescu, George Corbu, Corneliu Berbente, Alexandru Mironov, Ecaterina Andronescu, Lucia Olaru Nenati, Sorin Preda, Efim Tarlapan, Zina Cenuşă, Florian Chelu Madeva, Vasile Tărâţeanu, Mihai Stănescu, Marian Avramescu, Vlad Leu, Alexandru Şonea, Doru Dumitrescu, Ion Popescu Longin, Radu Gologan, Costin Diaconescu, Gheorghe Brezeanu, Cristiana Maria Purdescu, Daniela Vlădescu, Mircea Vintilă. Organizatorii dedică ediţia a X-a, 2017, d-lui Mircea Ionescu Quintus, care va împlini atunci 100 de ani de la naştere. Cu acel prilej, organizatorii vor institui o nouă unitate de măsurare a duratei vieţii (deja semnalată la ediţia a IX-a): QUINTUS-ul, unitate de măsură egală cu un secol. Va fi şi o ediţie IN MEMORIAM Solomon Marcus, care a iubit festivalul şi aştepta cu mare bucurie să participe la festivitatea de premiere. De altfel, spre a preţui memoria unor prieteni ai festivalului, personalităţi din mai multe domenii, organizatorii au instituit trofeele In memoriam Corneliu Leu, Efim Tarlapan şi Al.Popescu Zorica. Au fost editate opt antologii în care se regăsesc publicaţi aproape 1.800 de concurenţi din România şi străinătate. De altfel, antologia nr.9 va apărea în această toamnă", anunţă organizatorii.

Coordonatorii proiectului cultural sunt profesorii Laurenţiu Bădicioiu şi Victor Minea.

IMPRESII DESPRE FESTIVAL

Daniel Cristea-Enache-Concursul de la Mizil e o fericită excepţie. Mă refer la secţiunea poemelor de dragoste, de un foarte bun nivel în ansamblu, cu câteva individualităţi poetice deja conturate. Am citit cu reală surpriză şi cu efectivă încântare texte publicabile în orice publicaţie culturală centrală.(Ediţia a III-a)

Ştefan Cazimir-Festivalul de la Mizil? Un zâmbet şi o floare…(IV)

Mircea Dinescu-Toată simpatia pentru elevii ce vor zbura spre ţări mai calde. (IV)

Corneliu Berbente-Am onoarea şi mândria de a fi primul câştigător al Marelui Premiu „George Ranetti”- secţiunea epigrame, calambururi”, la ed.I a concursului, finalizată în ianuarie 2008. (V)

George Stanca-Un festival de  dimensiuni naţionale, cu premianţi proaspeţi”, dovedind că manifestarea capătă dimensiuni naţionale. Un progres uriaş pentru dinamica literaturii  în mers! (V)

Mircea Ionescu Quintus-Festivalul de la Mizil devine unul tot mai cunoscut. Mizilul capătă notorietate culturală. Propun ca acest oraş să devină municipiu. (IV)

Solomon Marcus-Faptul că acest liceu a găzduit „Romeo şi Julieta la Mizil” îl obligă să fie la înălţime. (V)

Sorin Roşca Stănescu-La „Tocilescu” s-a petrecut ceva magic. Ceva normal într-o lume care fierbe. (V)

Corneliu Leu-Liceul „Grigore Tocilescu” din Mizil, pe harta culturală a ţării, defineşte fenomenul cultural din Mizil, ca stâlp şi model pentru alte iniţiative care ridică localul la valoare de naţional. (VI)

Nicolae Dabija-Mizilul a fost câteva zile capitala Poeziei româneşti. Nichita Stănescu spunea: În materie de poezie România este un mare imperiu. Mizilul e o urbe care face parte din acest imperiu. L-aş numi în context un oraş imperial. Datorită festivalului, Mizilul s-a transformat dintr-un oraş de provincie într-un centru cultural. (VI)

Lucia Olaru Nenati-Festivalul de la Mizil este o adevărată sărbătoare culturală de nivel naţional. (VII)

Sorin Preda-Într-o dimineaţă de iarnă, la Mizil, la cel mai tare concurs de umor din ţară, fără farfastâcuri, ifose sau alte aere  închipuite,  Mizilul a strâns la un loc, pentru câteva ceasuri, oameni simpli şi academicieni, smeriţi autori de epigrame şi scriitori consacraţi. (VI)

Ecaterina Andronescu-E o întâmplare pe care n-ai cum s-o uiţi. E prima dată când vin şi, dacă mă mai invitaţi sau nu, eu promit că o să „recidivez” fiindcă, realmente, ce se întâmplă aici, la Mizil, e aproape un miracol. (VI)

Prof. Gheorghe Dolinski- La Mizil se întâlnesc toate drumurile românilor de pretutindeni. Din Suceava la Mehedinţi, de la Bistriţa Năsăud la Constanţa, din  nordul Bucovinei istorice şi din Basarabia creatorii de frumos îşi dau întâlnire la fiecare sfârşit de Gerar pentru a  se făli cu ce-au mai scris. Aici, spre ştiinţa tuturor, se înfăptuieşte un act măreţ de cultură, de excepţie chiar. Dumnezeu să vă ţină  obiceiul! (VII)

Prof. Constantin Moldovan -A fost odată ca niciodată... A fost un Festival cum nu s-a mai pomenit, tocmai în oraşul lui Ranetti, unde poezia şi epigrama şi-au dat întâlnire cu oameni de înaltă ţinută intelectuală. [...] Totul a fost la superlativ! (VII)

Christian Crăciun- Mă încântă ceea ce se întâmplă la Mizil:salvarea prin cultură. Pare o utopie de intelectual palid, dar sunt convins că, pe termen lung, victoria va fi de partea mizilenilor ca entitate. Evenimentul are rezonanţă naţională (includ Chişinăul) şi ar trebui luat ca studiu de caz (VIII)

Al. Zorica Popescu-Festivalul Dvs. este o întâlnire în contemporaneitate între atitudini de eroare şi confuzie superficială, dar acceptată plauzibil în autenticitatea valorilor de adâncime. (VIII)

Doru Dumitrescu-A fost cea mai bună ediţie, după umila mea părere. Totul a mers ca pe roate. Nu au existat sincope, nu au fost improvizaţii. Totul a fost rotund, cum se spune. (IX)

Alexandru Ţiclea-Scriitorii participanţi la festival, de valoare incontestabilă, fac Mizilul faimos, acesta devenind, măcar pentru o zi, capitală culturală a judeţului Prahova, şi de ce nu, a întregii ţării. (IX)

Marian Avramescu-„Julieta şi Romeo”(să mă ierte Mr. Shakespeare, cultura română aşează pe soclu mai întâi femeia) made by Mizil, pentru mine este în primul rând o revelaţie, un succes de proporţii. (IX)

Dumitru Sârghie-Un Dumnezeu al sufletului a zămislit Festivalul „Romeo şi Julieta la Mizil”.
O picătură de apă limpede într-o mocirlă naţională, o picătură curată, menţinută de nouă ani de zile. (IX)

Alexandru Mironov-Într-un singur cuvânt (despărţit în silabe) : ex-ce-lent! (IX)

Cornel Udrea- Felicit organizatorii, oameni dedicaţi şi voioşi, care încearcă să scoată, prin smuciri repetate, oraşul dintr-o inerţie comodă, pentru că, la Mizil, să nu uităm, opreşte în fiecare an la festival trenul umoriştilor, un tren special pentru că nu are ultimul vagon. (IX)

citeste totul despre: