Savantul Simion Mehedinţi, omagiat la el acasă. La Soveja va fi deschisă şi o colecţie muzeală cu obiecte care au aparţinut părintelui geografiei moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilele Simion Mehedinţi, la Soveja
Zilele Simion Mehedinţi, la Soveja

Manifestările au fost găzduite integral, în premieră, la Soveja, localitatea natală a lui Simion Mehedinţi, comună care dispune acum de un cămin cultural extrem de modern.


Sâmbătă şi duminică, localitatea Soveja a fost gazda manifestărilor înscrise sub genericul “Zilele Simion Mehedinţi”, ajunse la ediţia cu numărul XXVI, eveniment organizat de Asociaţia „Simion Mehedinţi” din Focşani şi Fundaţia „Simion Mehedinţi-Mioriţa” din Soveja. Autorităţile locale au pus la dispoziţia invitaţilor Căminul Cultural proaspăt reabilitat, care în una din numeroasele săli va găzdui şi colecţia muzeală “Simion Mehedinţi”, iniţiativă a Societăţii de Geografie din România.

Vorbitorii au menţionat că anul 2016 a fost unul negru pentru Asociaţia “Simion Mehedinţi”, care a pierdut nu mai puţin de trei membri de vază: academicianul Valeriu Cotea, Simona Mehedinţi, nepoata savantului şi profesoara Florica Albu, din Soveja.

Despre ultimul dintre ei a vorbit prof. Constantin Macarie, fondatorul Fundaţiei „Mioriţa” din Soveja.

„Reabilitarea omului Simion Mehedinţi, atribuirea numelui savantului şcolii sovejene, înfiinţarea muzeului etnografic al Sovejei, scrierea Monografiei Soveja, editarea culegerii de folclor sovejan şi multe altele, toate acestea, pe lângă o excelentă carieră didactică ce a situat Şcoala Soveja între şcolile de valoare ale Vrancei şi naţiunii, ne determină să afirmăm că exemplul dânsei poate fi un îndemn pentru dascălii ce slujesc acum la Şcoala Soveja”, a spus  Constantin Macarie.

soveja

Invitaţi de marcă au onorat această acţiune, dacă ar fi să-i amintim pe dr. Costin Diaconescu, Secretar General la Societatea de Geografie din România, prof. dr. Steluţa Dan, Inspector General în Ministerul Educaţiei Naţionale, prof. univ. dr. Gheorghiţă Geană, prof.univ. dr. Silviu Neguţ, prof. dr. Viorel Paraschiv, Adrian Emanuel Lupeş, specialist în patrimoniu cultural la Muzeul Ţăranului Român.

Sesiunile ştiinţifice desfăşurate la Soveja s-au derulat având ca temă principală pădurea.

“Am venit acasă la Mehedinţi, am venit aici, sub poala pădurii. Cu această ocazie ne-am fixat şi o tematică ce include în sfârşit pădurea, pădurea, pădurea. Este o discuţie foarte importantă iar cineva mă întreba ce are a face Mehedinţi cu pădurea. În 1910, pentru că şi atunci începuse tăierile astea sălbatice, Mehedinţi a propus în Parlament o discuţie foarte importantă în legătură cu tăierile abuzive”, a spus conf. univ. dr. Costică Neagu.

Iar despre defrişările de pădure s-a referit pe larg, în materialul “Impactul exploatărilor forestiere asupra mediului din judeţul Vrancea”, prof. dr. Alexandra Tătaru.

soveja

“Aşa cum Simion Mehedinţi a devenit duşman al poporului fiind foarte sincer, aşa şi eu aş putea deveni până la sfârşitul acestei manifestări un duşman pentru unii, pentru că geografii observă foarte mult în spaţiu şi nu putem să negăm realitatea”, a spus Alexandra Tătaru, care a venit în sprijinul susţinerilor sale cu fotografii din teren concludente în legătură cu stricăciunile provocate din cauza tăierilor de păduri, dar şi cu date statistice oficiale.

Reprezentanţii Directiei Silvice au evitat subiectul defrişărilor ilegale, punându-le în cârca altora, astfel că au prezentat în conferinţă un subiect pe tema rolului explatărilor forestiere şi beneficiul exploatărilor la timp în viata arboretelor.

La manifestare au fost prezenţi şi trimişii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, cate i-au conferit preşedintelui Asociaţiei “Simion Mehedinţi”, care se ocupă neobosit de editarea operei marelui savant,  Ordinul „Sfântul Mucenic Sava”. De altfel, Costică Neagu a fost felicitat şi pentru împlinirea vârstei de 70 de ani.


Pentru localnici, sărbătoarea a fost întregită de spectacolul oferit prin grija Fundaţiei “Simion Mehedinţi-Mioriţa”, care a adus la Soveja renumitul ansamblu folcloric „Ţara Vrancei”, dar şi cu o seară de poezie, la Cabana Dragomira, elevi de la şcoala din localitate recitând versuri din ultimul volum, “Totem”, al poetei sovejene Ioana Luiza Micu.

soveja simion mehedinti
soveja

Duminică, oaspeţii au participat la un parastas oficiat la mormântul lui Simion Mehedinţi, aflat în curtea Mănăstirii “Matei Basarab”, unde profesorul Macarie a plasat pe mormântul savantului o efigie lucrată de localnicul Andrei Lazăr.

soveja simion mehedinti

Cum precizam la începutul textului, în cadrul Căminului Cultural Soveja va fi amenajată în cel mai scurt timp o colecţie muzeală cu lucruri care au aparţinut lui Simion Mehedinţi, donate de Societatea de Geografie din România, respectiv mobilier, obiecte personale.

soveja
soveja
soveja
soveja simion mehedinti
soveja simion mehedinti
soveja simion mehedinti
soveja simion mehedinti
image
soveja
soveja
soveja
soveja
soveja
soveja
soveja
soveja
soveja
image
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite