Sărăcia ne face să fim vegetarieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar şi vegetalele sunt cumpărate cu ţârâita
Chiar şi vegetalele sunt cumpărate cu ţârâita

Puţini mai sunt cei care cumpără produsele cu sacii sau cu sacoşele. Acum, în plină criză, focşănenii iau marfa cu sutele de grame sau doar cu legătura.

S-au dus vremurile în care focşănenii îşi umpleau frigiderele şi cămările cu legume, fructe, carne sau preparate.

Preţul este cel care dictează consumul. Clienţii şi-au shimbat şi ei gusturile în funcţie de bugetul pe care îl au, sărăcia forţându-i să fie mai cumpătaţi.

Rodica Nemeş recunoaşte că de când s-a instalat criza economică, bugetul i s-a micşorat simţitor. "Cartofii sunt la putere. Nu numai că sunt şi ieftini, dar poţi să şi găteşti foarte multe feluri de mâncare. Nu-mi mai permit ca înainte să iau cu sacii cu legume, preparate din carne, peşte sau fructe. Am venit în piaţă să cumăr câteva ceva pentru o ciorbă de legume. Am luat cartofi, puţină varză murată pentru sarmale de post, ţelină şi două legături de verdeaţă. Nu credeam că o să ajung vreodată să iau produse cu suta de grame sau cu felia când vine vorba de carne sau preparate", spune cu tristeţe focşăneanca.

Maria Vasile are certificat de producător şi îşi vinde marfa în piaţa Moldovei de mai bine de cinci ani. În ultimele luni abia a avut bani pentru a-şi plăti chiria pentru tarabă.

"Nu mai merge nimic. Oamenii se uită de o sută de ori până cumpără ceva. Preţul este important, dar şi calitatea mărfii. Mai vin şi iau la bucată sau cu legătura. Sunt mulţi care cumpără câte două sau trei roşii, o legătură de mărar sau pătrunjel, ţelină şi doi-trei morcovi. Ne merge greu. Abia ne plătim chiriile", spune comercianta.

Mâncarea de cartofi, la putere

Mâncarea de cartofi şi corba de legume sune mâncărurile cele mai gătite în acestă perioadă de gospodine. Acestea nu-şi mai răsfaţă soţii şi copiii cu delicatese. "Nu avem ce face. Oricât de greu ne-ar fi, nu prea avem alte soluţii. Ne mulţumim cu mâncarea de cartofi sau cu ciorbele de legume. Asta mâncăm în cea mai mare parte a anului", a mai spus Rodica Nemeş.

"Am ajuns ca pe vremea lui Ceauşescu"

Statisticile arată clar că, în ultima perioadă, singurile vânzări care se află în creştere sunt la alimentele ieftine, nu nepărat sănătoase. "Parizerul este alimentul de bază în ce priveşte preparatele din carne. Este ieftin şi e destul de bun. Ne-am întors ca pe vremea lui Ceauşescu. Acum sunt de toate, dar nu avem bani", susţine focşăneanca Ionela Bogdan.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite