Sărac, doborât de taxe şi dependent de părinţi – aşa arată studentul român!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este concluzia celui mai mare studiu realizat vreodată în România cu privire la dimensiunea socială a educaţiei intitulat "Nevoile sociale ale studenţilor - o prioritate ce necesită soluţii", studiu la care au răspuns peste 20.000 de studenţi

Studiul efectuat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România este un rezultat al campaniei naţionale a ANOSR „Dimensiunea Socială a Educaţiei" implementată în perioada noiembrie-decembrie 2010.

Întrebați despre domeniile în care întâmpină cele mai multe probleme, 8.430 de studenți, adică 44,6% dintre studenții chestionați în universitățile cuprinse în eșantion, invocă drept principala problemă cu care se confruntă ca fiind taxele de studiu și alte taxe percepute de către universitate.

O alta problemă socială a studenților o reprezintă căminele studențești. Astfel, 17,5% dintre studenții chestionați la nivelul celor 23 de universități au invocat căminele ca fiind principala lor problemă.

"Putem afirma că în rândul studenților există un grad ridicat de confuzie cu privire la ceea ce reprezintă taxele de studiu", spun realizatorii sondajului.

Din cei aproximativ 20.000 de respondenți, 69,4% trăiesc cu venituri de până la 500 de lei pe lună. Din totalul respondenților, doar 12,9%, declară că dispun de un venit lunar de peste 700 lei pe lună. La Galaţi, venitul mediu al respondenţilor se situează sub 300 de lei.

Legat de sursa de venit, din totalul respondenților, 65,2% se întrețin numai din veniturile părinților sau ale rudelor. Un procent de 13,9% dintre studenți se întrețin cu ajutorul unui job și al părinților sau rudelor, iar 11,4% lucrează pentru a se întreține. Doar 7,4% dintre studenți se întrețin în principal din burse.

VEZI AICI REZULTATELE STUDIULUI ÎN DETALIU

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite