Salariile cadrelor didactice, puse sub semnul întrebării. Finanţarea pe cap de elev bagă şcolile în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IŞJ Vrancea
IŞJ Vrancea

Reţeaua şcolară din judeţul Vrancea va suferi modificări importante la toamnă, începând cu noul an de învăţământ 2018-2019.

Populaţia şcolară din Vrancea este într-o continuă scădere şi acest lucru afectează fără doar şi poate bugetul şcolilor din Vrancea.

Se ştie că fiecare şcoală este finanţată în funcţie de numărul de elevi, după ce Ministerul Educaţiei Naţionale a stabilit un cost minim pentru un elev, în funcţie de acesta acordându-se fonduri fiecărei şcoli. Inspectoratul Şcolar Vrancea a întocmit o situaţie cu privire la încadrarea în bugetul repartizat pentru anul 2018 şi raportul arată că şcolile mai aveau nevoie de mulţi bani pentru a plăti toate cadrele didactice.

Astfel, pentru mediul rural, încadrarea în bugetul repartizat este de doar 86,17%, iar pe tot judeţul Vrancea încadrarea este de 87,69%. În municipiul Focşani, bugetul ajunge până în luna noiembrie, procentul de încadrare fiind de 89%. Cel mai bine stă oraşul Odobeşti, bugetul repartizat fiind de 97%.

Singura soluţie este să se primească bani la rectificare, ceea ce probabil se va întâmpla şi cu implicarea sindicatelor, ne-a declarat Dorin Cristea, inspector general şcolar la IŞJ Vrancea

Reţeaua şcolară din Vrancea va suferi modificări importante începând cu noul an de învăţământ. Astfel, la nivelul Inspectoratului Şcolar Vrancea, s-a luat decizia desfiinţării a 14 şcoli şi grădiniţe, comasarea a două şcoli şi fuziunea altor două.

Şcoli desfiinţate şi comasate

Potrivit IŞJ Vrancea, se vor comasa unităţi şcolare acolo unde numărul de elevi este sub norma prevăzută de Legea 1/2011. În noul an şcolar va fi comasată Şcoala Primară Nr. 1 din Jitia de Jos cu Şcoala Primară Nr. 2 Jitia de Jos, pentru că administraţia locală nu poate susţine cheltuielile materiale şi de personal, iar Şcoala Gimnazială Nereju Mic va fuziona cu Şcoala Primară Dimitrie Gusti. Cele 14 unităţi care vor fi desfiinţate sunt: Grădiniţa cu Program Normal Stupina-Măicăneşti, Grădiniţa cu Program Normal Tercheşti-Popeşti, Şcoala Primară Nr. 3 Şindrilari-Reghiu, Grădiniţa Dălhăuţi-Vîrteşcoiu, Şcoala cu clasele I-IV-Dumitreşti Faţă, Grădiniţa cu Program Normal Dumitreşti Faţă, Şcoala Primară Sat  Răchitosu-Garoafa, Grădiniţa cu Program Normal Cătăuţi-Chiojdeni, Grădiniţa cu Program Normal Colacu-Valea Sării, Grădiniţa cu Program Normal Mesteacănu-Vizantea Livezi, Grădiniţa cu Program Normal Păvălari-Spulber, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 3 Suraia, Şcoala Primară Dimaci-Suraia.

"Motivele care au stat la baza acestor propuneri sunt reprezentate, în principal, de scăderea efectivelor de elevi din anumite regiuni ale judeţului, iar în scopul eficientizării procesului instructiv, al reducerii numărului de clase de învăţământ simultan, al evitării izolării geografice şi al încurajării dezvoltării abilităţilor sociale, s-a luat decizia transportării acestor elevi în unităţile şcolare de centru, unde pot beneficia de un învăţământ de calitate, bazat pe resurse proceduale moderne şi mijloace instructiv-educative diverse", potrivit inspectorului şcolar general Dorin Cristea.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite