S-au redeschis târgurile de porci/ Vezi aici documentele sanitar - veterinare pe care comercianţii trebuie să le deţină

S-au redeschis târgurile de porci/ Vezi aici documentele sanitar - veterinare pe care comercianţii trebuie să le deţină

Mihai Stoica a venit în târg cu şase porci.

Vânzarea porcilor vii în târguri este permisă, conform unui ordin al Autorităţii Naţionale Veterinare, până pe 15 mai 2011. Crescătorii de animale au dat năvală în târguri, mai ales că, în mai puţin de două săptămâni, vrâncenii sărbătoresc Ignatul. Un kilogram de porc viu variază între opt şi nouă lei lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce, timp de aproape cinci ani, comercializarea porcilor vii în târgurile autorizate din judeţ a fost interzisă pentru a evita apariţia pestei porcine, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară e emis un ordin conform căruia animalele pot fi scoase la vânzare până pe data de 15 mai 2011.

În aceste condiţii, comercianţii sunt obligaţi să îndeplinească o serie de reguli stricte, certificatul de sănătate şi formularul de mişcare fiind doar câteva dintre documentele absolut necesare.

„Porcii din gospodării pot fi scoşi la vânzare în târgurile autorizate. Însă, mai întâi, animalele trebuie să fie înmatriculate, supuse unui examen de către medicul veterinar, care va elibera şi un certificat de sănătate. De asemenea, pentru a avea acces în târg, comerciantul trebuie să prezinte un formular de mişcare, emis tot de către veterinar", declară Iulian Cucoli, purtător de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea.

Târgurile, luate cu asalt

Zeci de comericianţi au dat iama în târguri, cu gândul ca măcar în acest an să-şi poată vinde porcii pe care i-au crescut cu mare trudă.

„În sfârşit putem să mergem şi noi în târguri. Este o decizie pe care o aşteptam de mult timp şi care vine în ajutorul nostru, mai ales că în ultimii ani cu greu am reuşit să scap de ei, îi mai dădeam la abatoare sau îi tăiam în gospodărie. Acum, am adus la vânzare şapte porci a căror greutate variază între 100 şi 150 de kilograme, iar preţul este de opt-nouă lei pe kilogram", spune Gheorghe Mănăilă (65 de ani), crescător din comuna Slobozia Ciorăşti.

Şi Mihai Stoica a venit în târg cu şase porci, însoţiţi de toate documentele sanitar-veterinare.
„Mă aşteptam ca cererea să fie mult mai mare, în condiţiile în care mai este foarte puţin până la Crăciun. Sunt foarte mulţi clienţi care vin doar să testeze piaţa şi puţini care şi cumpără. Am vândut doar trei, aşa că va trebui să mai vin încă o dată în târg", spune bărbatul în vârstă de 52 de ani.

În schimb, crescătorii individuali de porci nu-şi pot tăia nici acum animalele în gospodărie pentru a le scoate la vânzare în marile pieţe.

„La comercializare pot fi scoşi doar porcii din exploataţii comerciale, tăiaţi în abatoare", mai spune Iulian Cucoli, purtătorul de cuvânt al DSVSA.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările