REPORTAJ Viaţa în „colonia” de la Podu Zamfirei

REPORTAJ Viaţa în „colonia” de la Podu Zamfirei

Ghetoul în care îşi duc zilele coloniştii de la Podu Zamfirei. Foto: Ştefan Borcea

Aproximativ 15 familii îşi trăiesc viaţa amară în fostele locuinţe ale cunoscutei ferme de vaci. În „Epoca de Aur", cei veniţi din tot judeţul şi numai să lucreze la ferma de vaci au primit adăpost în blocurile unităţii. Atunci s-a vorbit pentru prima dată de „Colonia" de la Podu Zamfirei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acum mai bine de 25 de ani, crescătoria de vaci de la Podu Zamfirei era printre cele mai renumite din judeţ. Grajdurile de aici erau pline cu animale de rasă, terenurile erau lucrate ştiinţific iar zeci de familii din tot judeţul au venit aici să-şi facă un rost. Pe vremea aceea, îmbrăcămintea locuitorilor din „colonia" de la Podu Zamfirei mirosea aşa de puternic a nutreţuri fermentate şi balegă, încât era sufiecient să te afli în preajma lor ca să ştii de unde sunt.

Mirosul fermei de vaci devenise propriul lor miros. Astăzi, la Podu Zamfirei nu mai miroase ca altădată. Locul mirosului înţepător al hranei animalelor a fost luat de mirosul sărăciei şi al promiscuităţii sociale.

Oameni fără speranţă

Vasile Tivgă este din Nicoreşti, judeţul Galaţi, are 62 de ani, şi a venit în colonia de la Podu Zamfirei cu mai bine de 20 de ani în urmă.


„Am lucrat aici la fermă, la muls vaci. Câştigam bine şi puteam să-mi ajut cei patru copii pe care îi aveam acasă. A venit nenorocirea că s-a desfiinţat ferma. Am fost o vreme paznic pe aici, iar după aia am rămas sărac lipit. Acum lucrez cu ziua pe la oameni", îşi plânge soarta nea Vasile.

Din toată munca lui de-o viaţă s-a ales cu o garsonieră insalubră şi părăginită. Speră să-şi mai revină dacă va primi şi el o pensie după 30 de ani de muncă cu acte în regulă. „Până acum, nu m-am căutat la Casa de Pensii, să văd ce şi cum stau", ne spune Vasile Tivgă.

Ghetourile s-au vândut

Din cauza datoriilor la bănci, ferma de vaci de la Podu Zamfirei a fost executată şi cele aproximativ 15 apartamente locuite de oameni ca nea Vasile, care au îngrijit cândva de animale, au fost vândute la licitaţie. Aşa a ajuns în „colonie" şi familia lui Mitică Oană, compusă din soţie şi trei copii, care pentru 20 de milioane de lei vechi la valoarea banilor vechi a cumpărat un apartament cu două camere.


„Am cumpărat de fapt nişte pereţi, că aici era dezastru. Sunt de la Suraia şi am preferat să locuim aici pentru că mă angajasem ca paznic la fermă. Nu am apucat să lucrez prea mult că vândut tot. Acum, pentru 30 de lei/zi, merg la prăşit şi cu alocaţiile celor mici trăim şi noi cum putem. Ne descurcăm foarte greu şi parcă suntem ai nimănui", spune cu amărăciune capul familiei, făcând referire că acest colţ de lume aparţine doar în registre de Primăria Vînători.


Citeşte amănunte în săptămânalul local "ADS Focşani". Ziarul se găseşte la chioşcurile de difuzare a presei din oraş la preţul de 0,90 de lei.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările