Record de naşteri într-o comună din România. Circa 15% din bebeluşii din judeţ sunt de acolo. Care-i secretul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile din Slobozia Bradului nasc pe bandă rulantă FOTO: Ştefan Borcea
Femeile din Slobozia Bradului nasc pe bandă rulantă FOTO: Ştefan Borcea

Într-o perioadă în care sporul natural în România este la nivelul cel mai de jos, în comuna vrânceană Slobozia Bradului lucrurile stau exact pe dos. Numărul record de naşteri este încurajat şi de autorităţile locale, care au triplat indemnizaţia plătită la apariţie pe lume a unui copil.

În plină pandemie, în comuna vrânceană Slobozia Bradului s-au născut în 2020 nu mai puţin de 305 copii, mai mult decât în 2019, când s-au înregistrat 271 de naşteri sau 2018, când numărul nou născuţilor a fost de 250. S-a ajuns chiar în situaţia uşor paradoxală ca jumătate din totalul populaţiei să fie reprezentată de copii.

Spre comparaţie, în municipiul Focşani, reşedinţa de judeţ (unde trăiesc de 10 ori mai mulţi oameni decât în Slobozia Bradului), s-au născut doar 263 de copii în tot anul 2020, în scădere faţă de 2019, când au fost înregistrate 307 naşteri.

Practic, din cei 2.425 de născuţi vii la nivelul întregului judeţ Vrancea, 15% din copii s-au născut doar la Slobozia Bradului. Ca să ne facem o idee cât de tristă este situaţia demografică, în comuna Negrileşti s-a născut un singur copil în anul 2020, la Tănăsoaia-4 copii, iar la Bogheşti 3 copii.

În faţa acestei realităţi, autorităţile locale au decis să încurajeze şi mai mult femeile să nască. Aşa se face că într-o şedinţă a Consiliului Local din data de 29 ianuarie 2021, s-a stabilit acordarea unui stimulent în valoare de 1.500 de lei pentru naşterea unui copil. Stimulentul se acorda şi până acum, dar valoarea lui era de 500 de lei, ceea ce înseamnă că se va tripla bugetul pentru această formă de sprijin.

slobozia bradului

Un calcul simplu arată că anul se vor acorda doar pentru plata stimulentului de naştere 457.500 de lei, faţă de 135.500 de lei anul trecut. Banii provin din bugetul local al comunei.

Numărul mare de naşteri, deşi poate părea de admirat, are şi efecte nu tocmai pozitive. Infrastructura şcolară a comunei este depăşită, la fel cea medicală. În plus, multe familii nu izbutesc, din cauza sărăciei extreme (majoritatea sătenilor nu au niciun fel de venit), să asigure o educaţie corespunzătoare copiilor.

Primarul Merlin Ivancea, ales edil la ultimele alegeri locale şi cel care a propus proiectul privind triplarea stimulentului de naştere ne-a declarat că ne va da detalii despre ambiţiosul lui program de încurajare a natalităţii doar dacă îi vom adresa întrebările în scris, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Ceea ce am şi făcut, însă nu am primit răspunsul solicitat în termenul legal.

În  comună există doi mediatori sanitari, care oferă permanent informare sanitară femeilor, în special despre metode contraceptive, însă religia (penticostali) le descurajează pe acestea să se protejeze

Slobozia Bradului este comuna din Vrancea cu cel mai mare număr de populaţie de etnie romă. Aici trăiesc în jur de 8.000 de suflete, de zece ori mai puţin decât populaţia municipiului Focşani.

Vă mai recomandăm:

Primarul Merlin, vrăjitorie cu bani publici. Cum a tocat 280.000 de lei din buget pentru a acorda sporuri COVID-19

Amendă record pentru Primăria Slobozia Bradului. Comuna, sufocată de gunoaie de tot felul

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite