Rămaşi fără locuri de muncă la o vârstă înaintată, sute de vrânceni aleg să se pensioneze anticipat

Intenţia Guvernului de a a sista pensionările anticipate îi „nenoroceşte" pe focşăneni. Numărul celor care au trecut pragul Casei de Pensii pentru a-şi depune dosarele în această lună a crescut cu aproximativ 50 la sută faţă de aprilie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Măsura guvernanţilor de a îngheţa pensiile anticipate începând cu data de 1 iunie a creat panică în rândul focşănenilor. Este şi cazul Rodicăi Frunză, una din cele peste 100 de persoane care au venit în această lună să-şi depună dosarele la Casa de Pensii.

După ce a lucrat vreme de 35 de ani ca telefonistă, femeia riscă acum să nu beneficieze de pensie anticipată, deoarece va împlini vârsta standard, de 55 de ani pe data de 5 iunie.

„Auzind de intenţiile Guvernului, m-am zbătut să fac dosarul cât mai repede şi consider că ar trebui să se ia în considerare data când l-am lăsat la Casa de Pensii. Nu se poate ca doar pentru cinci zile că nu primesc această pensie pe care o aştept din anul 2002 când am fost disponibilizată. Am peste 1200 de nopţi lucrate în toţi aceşti ani de vechime", spune cu lacrimi în ochi Rodica.

În această situaţie, focşăneanca se consideră urmărită de ghinion, mai ales că ar fi putut alege varianta pensionării pe caz de boală, însă a preferat să fie onestă şi să contribuie la stat.

„Nu e normal să se ia o astfel de decizie. Eu nu am cerut ajutor nimănui, nu m-am prefăcut bolnavă pentru a primi bani de la stat, ci am muncit aşa cum am putut", mai spune femeia.

Pe ultima sută de metri

Aurelia Spiridon este una dintre focşănencele care a reuşit să se pensioneze anticipat începând cu 1 aprilie 2010, scăpând astfel de aplicarea măsurii.

„Am fost inspector de personal timp de 40 de ani şi mi se pare corect să beneficiez de acest drept. Spre bucuria mea, eu am prins trenul, însă sunt alte sute de persoane care au rămas fără locuri de muncă la o vârstă înaintată şi chiar au nevoie de această pensie", mărturiseşte Aurelia Spiridon.

De două ori mai multe dosare

Până în data de 21 mai, la sediul Casei Judeţene de Pensii au fost depuse 134 de solicitări a pensiilor anticipată şi anticipată parţial, de două ori mai multe faţă de luna aprilie când s-au înregistrat 60 de cereri. Tot pe parcursul acestei luni au fost emise 52 decizii ce au stabilit aceste drepturi de pensii.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările