Putea să fie cel mai bogat om de planetă. Invenţia sa este folosită azi de americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Basgan a devenit celebru datorită unei metode de foraj petrolier, revoluţionând industria petrolieră a Statelor Unite, stat care i-a luat invenţia.

Dacă s-ar fi născut în altă perioadă, Ion Basgan, considerat de lumea petroliştilor unui dintre geniile acestei ramuri, ar fi fost poate cel mai bogat om din lume. Din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial şi apoi a instaurării regimului comunist, acest inventator a pierdut tot, de la invenţia teribilă datorită căreia alţii fac miliarde, la afacerile din ţară, care i-au fost, fie interzise, fie confiscate de stat.

“Între anii 1939-1943, dr. ing. Ion Basgan a încercat o activitate profitabilă pe teritoriul de azi al judeţului Vrancea, în localităţile Reghiu, Mera Andreiaşu. Pentru aceste zone bogate în petrol şi alte asemenea zăcăminte, a încheiat zeci de contracte de concesiune cu locuitorii acelor comune. A plătit destul, încât aceştia să fie mulţumiţi, pentru că oricum mare lucru nu produceau pe acele coaste şi povârnişuri, dar când a vrut să înceapă extracţia a venit războiul, cu legile lui, iar în 1943, contractele i-au fost anulate”, spune istoricul focşănean Florin Dîrdală.

De altfel, în arhive se mai păstrează dosarele din justiţie prin care Basgan a încercat să-şi ia înapoi ceea ce i se cuvenea. El a dat în judecată statul, solicitând tribunalului local îndeplinirea formalităţilor legale spre a i se recunoaşte şi valida drepturile de concesiune pentru petrol luate în comunele Reghiu, Mera, Andreiaşu, din judeţul Putna, asupra a sute de parcele pe bază de contracte de concesiune şi arendare petroliferă.

documente basgan

Instanţa s-a declarat de acord cu cererea de perimare făcută de Stat contra solicitărilor de validare-concesiune depuse de Ion Basgan, fără a se mai specifica ceva legat de sumele plătite de acesta ţăranilor, care au rămas, cu siguranţă pierdute şi nerecuperate în veci.

Şirul de ghinioane nu s-a oprit aici, ci marele inventator a primit de peste tot, lovitură după lovitură, nereuşind să ducă, la bun sfârşit, niciuna dintre afacerile pe care le-a încercat în timp.

A devenit celebru datorita metodei de foraj cu sapele Rotary, cea mai răspândită în toate ţările unde se exploata petrolul, revoluţionând industria petrolieră a Statelor Unite.

Practic, companiile petroliere din America şi-au rotunjit profiturile substanţial, datorită procedeului inventat de Basgan, un procedeul extrem de eficient, atât ca viteză de forare, cât şi ca adâncimea la care se putea merge, respectiv 5000-6000 de metri. Din păcate, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, guvernul SUA a confiscat brevetul inventatorului şi de aici un întreg calvar în a-şi recupera drepturile ce decurgeau din acesta.

„În industria  petrolieră americană, ideile lui Ion Şt. Basgan se aplică şi astăzi şi aduc societăţilor de profil câştiguri fabuloase. El ar fi avut dreptul la 8,6 miliarde de dolari SUA, drepturi de autor, conform unei expertize din 1965”, spune prof. univ. Nicolae Leonăchescu în lucrarea „Ion Şt. Basgan- Un inventator român pentru eternitate“.

image

De altfel, pentru drepturile sale amputate de statul american, inventatorul s-a bătut ani de în instanţe, fără reuşită. El a deschis în 1961 un proces pentru recuperarea drepturilor sale, brevetul său fiind protejat prin taxele pe care le-a plătit timp de 17 ani.

Trusturi americane petroliere i-au făcut oferte de milioane de dolari, individual, pentru închiderea acţiunii în instanţă şi a le ceda lor patentul, situaţie considerată inacceptabilă de către savantul român, care-şi dorea o recunoaştere a drepturilor sale.

O altă lovitură a primit-o din partea regimului comunist, care i-a naţionalizat întreprinderea de prospecţiuni şi exploatare ţiţei.

Viaţa i-a oferit inventatorului, născut la Focşani, multe clipe amare, totul culminând cu marele cutremur din 1977 care i-a răvăşit proprietatea din Bucureşti şi bunurile personale. Pentru fiul marelui inventator vremurile au fost mai bune, dar procesul deschis la Tribunal Bucuresti, pentru proprietate intelectuală, pare că nu se mai termină si e greu de spus dacă rezultatul va fi unul convenabil, având în vedere straniul ghinion care l-a urmărit tot timpul pe inginerul şi inventatorul Basgan, spune istoricul focşănean  Florin Dîrdală.

Savantul Ion Basgan (1902-1980) este considerat unul dintre cele mai ilustre personalităţi ale lumii ştiinţei şi tehnicii din ţara noastră. Fiul său, inginerul Ion. I. Basgan, a constituit Fundaţia „Ion Basgan”, în memoria strălucitului său părinte, “care a fost autorul mai multor invenţii şi a peste 50 de lucrări remarcabile în planul creaţiei tehnico-ştiintifice, în domeniul exploatării petroliere, care au revoluţionat tehnica forajului. În Focşani există o şcoală şi o stradă care-i poartă numele.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite