„Provincia europeană” Vrancea, condusă de un fost manechin care voia să ajungă ofiţer de marină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, este considerat la ora actuală şeful baronilor din România. Oprişan spune că imaginea de baron i-a fost creată de Adrian Năstase.

Marian Oprişan a avut o copilărie destul de zbuciumată. A fost elev al Şcolii 7 din Focşani, dar visul său a fost să ajungă, ca şi preşedintele Traian Băsescu, ofiţer de marină. Poate s-ar fi întâmplat acest lucru dacă ar fi continuat Liceul de Marină din Galaţi, unde luase treapta în clasa a IX, dar nu se ştie din care motive în acelaşi an a ajuns înapoi la Focşani, la Liceul Nr. 4, de Construcţii.

ABSOLVENT AL LICEULUI AGRICOL

Oprişan termină liceul la Nr. 5, un liceu cu pofil agricol, pe lângă diploma de Bacalaureat alegându-se şi cu permis de tractorist. După finalizarea studiilor liceale s-a încadrat la Fabrica de Confecţii din Focşani, la oficiul de calcul şi poza ca manechin pentru catalogul de export al unităţii, prezentând costume bărbăteşti.

După 1989, Marian Oprişan a decis că locul său este în politică, iar în 1992, la doar 27 de ani, era deja vicepreşedinte al CJ Vrancea, iar trei ani mai târziu ajungea în fruntea acestei instituţii.

Între 1996 şi 2000, în guvernarea CDR, Oprişan a ocupat din nou scaunul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, poziţie din care a lucrat din plin la şubrezirea funcţiei celui care era atunci şeful instituţiei şi adversarul său politic pe plan local.

DE 13 ANI PREŞEDINTE DE CONSILIU JUDEŢEAN


Pe care de altfel l-a şi eliminat după alegerile locale din anul 2000, când a revenit în râvnitul scaun de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea. Perioada 2000-2004 a fost cea care avea să-l propulseze decisiv pe Oprişan în categoria baronilor, în cei patru ani de guvernare PSDR acesta construind o adevărată structură piramidală, ca o caracatiţă, prin faptul că reuşea să ţină sub control economia judeţului. În cei patru ani de guvernare autoritară PSD, Oprişan a reuşit să racoleze la partid jumătate din primarii Vrancei, ajungând la în preajma alegerilor locale din 2004 să deţină 63 de primari din totalul de 68.

În anul 2004, la vârsta de 39 de ani Marian Oprişan a absolvit şi studiile superioare, la Facultatea de Drept a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, unde decan era Doru Tompea, preşedintele PSD Iaşi.

SALVAT DE VASILE BLAGA

În anul 2006, baronul Oprişan a fost la un pas să-şi piardă funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea. Alianţa DA, PNL-PD, din legislativul focşănean a reuşit să creeze o majoritate politică, debarcându-l pe Oprişan din scaunul de şef al administraţiei judeţene. Acesta a fost salvat de ministrul Administraţiei şi Internelor de atunci, Vasile Blaga, care cu celebrele cuvinte „nu schimbăm regula jocului în timpul jocului” i-a ordonat prefectului de Vrancea să declare ilegală revocarea lui Oprişan.

DISPUTA CU ADRIAN NĂSTASE

De-a lungul timpului, Marian Oprişan a avut relaţii destul de reci cu fostul premier şi preşedinte al PSD, Adrian Năstase. Oprişan nu i-a iertat premierului că l-a umilit când a fost nevoit să se autosuspende din PSD din cauza scandalului achiziţionării Complexului „Căprioara”, despre care Adrian Năstase a spus că este o şmecherie marca Marian Oprişan. Aşa că în 2006 s-a aflat printre cei care au uneltit pentru debarcarea lui Năstase din conducerea PSD.
„Faptul că a pus în discuţie şefi de organizaţii judeţene care nu stăteau în poziţia ghiocelului, în perioada când Năstase era prim-ministru şi preşedinte al PSD, faptul că le-a creat probleme acestora prin intermediul mass-media pe care o controla la vremea respectivă sunt chestiuni care au avut consecinţe nefaste asupra PSD“, a susţinut, atunci, Oprişan.

Recent, Marian Oprişan a spus că cel care i-a creat imaginea de baron a fost fostul premier Adrian Năstase, care ar fi plătit jurnalişti din presa centrală în acest scop.

"La vremea respectivă a pus în aplicare „teoria centrului imaculat”. (...) Domnul Năstase, cu doi băieţi din presa centrală, de la Evenimentul Zilei şi România Liberă, pe nişte bani grei de la guvern, la vremea respectivă a pus in aplicare în România ceea ce se numeşte „teoria centrului imaculat", a declarat Oprişan în luna mai la o televiziune naţională.

Adrian Năstase a negat acest lucru ulterior. "Cred că n-am făcut lucrul ăsta, pentru că altfel presa de atunci nu m-ar fi atacat în permanenţă. Şi eu vă reamintesc că primul-ministru nu dădea bani la presă. Într-adevăr, s-au dat bani pentru diverse ziare, şi am publicat lista sponsorizărilor şi lista de publicitate plătită de ministere către diferite ziare şi această listă poate fi găsită la mine pe blog.Dar publicitatea nu era transmisă de Guvern ca atare şi de mine, ci era transmisă de către ministerele care aveau în subordine diverse regii şi aşa mai departe. Or nu cred că, de exemplu, Miron Mitrea, care era deputat de Vrancea la Marian Oprisan, plătea ziarele 'Evenimentul Zilei' sau altele ca să-l atace pe Marian Oprisan", a explicat Năstase.


LOCUIEŞTE ÎN VILA TRECUTĂ PE NUMELE MAMEI

La prima vedere, dacă parcurgi declaraţia de avere a lui Marian Oprişan, nu poţi constata că acesta este un om bogat. În afara a două apartamente pe care le deţine în Focşani, declaraţia de avere nu cuprinde mare lucru.
Cu toate acestea, despre baronul de Vrancea se spune că este printre cei mai bogaţi din judeţ. Acesta locuieşte într-o vilă mare, care arată ca o adevărată fortăreaţă, păzită non-stop, amplasată la 27 de kilometri de Focşani. Casa este trecută pe numele mamei sale, o pensionară cu venituri modeste, dar şi a fratelui, Adrian Oprişan, celebru pentru faptul că a făcut praf de două ori gazonul celui mai mare stadion al ţării.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite