Profesorul focşănean Emil Onea, acuzat de corupţie de Agenţia Naţională de Integritate

Profesorul focşănean Emil Onea, acuzat de corupţie de Agenţia Naţională de Integritate

Emil Onea se află în atenţia ANI

ANI spune că profesorul a  obţinut, în perioada 2007 – 2012, venituri de la firma  SOFTWIN în cuantum de 213.121 lei, firmă cu care se afla în colaborare, semnând în calitate de inspector general şcolar un acord de parteneriat având ca obiect derularea unui proiect cu fonduri nerambursabile cu mai multe instituţii subordonate Inspectoratului Şcolar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profesorul Emil Onea, de la Colegiul Naţional „Unirea”, se află în centrul unui conflict de interese de natură penală, conform Agenţiei Naţionale pentru Integritate, „precum şi posibila sâvârşire a infracţiunii asimilată infracţiunilor de corupţie din perspectiva funcţiilor exercitate în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi a instituţiilor subordonate, în procesul de implementare a unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile”, arată ANI într-un comunicat de presă.

Astfel, în perioada deţinerii funcţiei de inspector general adjunct, respectiv în 2009, a semnat din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea un acord de parteneriat având ca obiect implementarea Proiectului finanţat din fonduri nerambursabile ”Dezvoltarea oportunităţilor de formare continuă pentru cadrele didactice, prin utilizarea de resurse digitale în sistem blended learning”. Acordul de parteneriat a fost semnat între Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, Casa Corpului Didactic ”Simion Mehedinţi” Vrancea şi S.C. SOFTWIN S.R.L. Bucureşti, entităţi în cadrul cărora  Emil Onea a deţinut sau deţinea pe perioada implementării proiectului diferite calităţi.

„La data de 9 martie 2009, a fost semnat contractul de finanţare între Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) şi Casa Corpului Didactic ”Simion Mehedinţi” Vrancea – beneficiar, acordul de parteneriat fiind parte integrantă a contractului.Prin includerea şi menţinerea S.C. SOFTWIN S.R.L. Bucureşti în parteneriatul ce a fost parte integrantă a contractului de finanţare a proiectului, părţile semnatare au convenit ca societatea în cauză să beneficieze de rambursarea unei sume totale de 684.600 Lei, aferentă cheltuielilor de resurse umane şi de administraţie angajate în proiect. Onea Emil a obţinut, în perioada 2007 – 2012, venituri de la S.C. SOFTWIN S.R.L., în cuantum de 213.121 lei”, arată ANI într-un comunicat de presă.

Legat de acest subiect, Emil Onea ne-a declarat că lucrează cu firma Sortwin din anul 2003 şi că nu are ce să-şi reproşeze.

„Nu am primit nicio notificare de la ANI, aşa cum era normal. Lucrez cu Softwin din 2003. Sunt autorul portalurilor www.didactic.ro si www.olimpiade.ro, Didactic.ro - comunitatea online a cadrelor didactice. Primesc de la ei drepturi de autor. Şi acum primesc în continuare şi nu îmi este ruşine. Proiectul de care se face vorbire este generat la sugestia mea. Este singurul proiect din Vrancea. Nu cred că am fost incompatibil”, ne-a declarat astăzi  Emil Onea.

În perioada 1 aprilie 2009 - 30 iunie 2011, Emil Onea a deţinut  mai multe funcţii, respectiv inspector şcolar de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea (1998 - 2007), inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea (01 septembrie 2007 - 07 octombrie 2009), consilier personal la Cabinetul Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (12 mai 2009 – 24 iunie 2009) dar şi coordonator formare la Casa Corpului Didactic ”Simion Mehedinţi” Vrancea.

ANI spune că a sesizat organele judiciare competente şi că Emil Onea  a încălcat prevederile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani.  De asemenea, au rezultat indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii prevăzute de prevederile art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.
 

Mai puteţi citi:

Emil Onea, expert în informatica aplicată

Consilierul local PSD Ion Dogaru din Panciu, găsit incompatibil de ANI după ce firma sa a primit lucrări de 450.000 de euro de la primăria oraşului


 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările