Profanare de morminte: un restaurant şi mai multe vile, ridicate peste un cimitir evreiesc străvechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imobillele care s-au ridicat pe terenul vechiului cimitir
Imobillele care s-au ridicat pe terenul vechiului cimitir

Deşi primul cumpărător al terenului achiziţionat de la Federaţia Comunităţilor Evreieşti s-a angajat că va îngriji mormintele şi le va oferi circuitului turistic, acest lucru nu s-a întâmplat.

Cel mai vechi cimitir evreiesc din Focşani, care datează de la 1691, adică de 330 de ani, unde odihnesc osemintele a peste 4.000 de evrei care au trăit pe aceste locuri, aproape că a dispărut acum câţiva ani în urmă, pentru a face loc unei dezvoltări imobiliare.

Federaţia Comunităţilor Evreieşti a vândut cu suma de 35.000 de lei o bucată de teren în suprafaţă de 1.281 mp, către o firmă administrată de fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, Marius Iorga, care între timp a trecut şi prin puşcărie într-un dosar de corupţie privind devalizarea Bancorex.

Fostul demnitar a revândut terenul cumpărat după doar două luni de la tranzacţie, la un preţ de câteva ori mai mare, unui alt afacerist care a ridicat în zonă, pe terenurile achiziţionate. mai multe construcţii, printre care şi un restaurant.

Cimitirul se află pe strada Nicolae Bălcescu, în apropierea parcului cu acelaşi nume şi se află în proprietatea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, care a precizat că s-a vândut doar zona administrativă a cimitirului, formată dintr-un imobil şi terenul aferent, fără a fi afectat cimitirul.

Morminte profanate

Ceea ce nu e deloc credibil, având în vedere că la vremea respectivă, Direcţia pentru Cultură Vrancea a fost sesizată în legătură cu profanarea mormintelor de către noii proprietari, terenul fiind degajat atât de fostele clădiri zise administrative, cât şi multe pietre funerare. A fost şi o anchetă în acest sens, după ce un lider al evreilor, care trăieşte în Israel, a denunţat la nivel internaţional tranzacţia.

Potrivit specialiştilor de la cultură, acest cimitir a fost închis la 1874, pentru că nu mai erau locuri de veci, tot atunci fiind deschis cimitirul evreiesc de la ieşirea din Focşpani spre Crângul Petreşti.

"Sunt îngropati aici 4.393 de decedaţi din generaţii trecute, strămoşii comunităţii evreilor de astăzi. Din păcate acest cimitir se află într-o stare de degradare totală, pietrele funerare fiind distruse... un cimitir uitat", se arată într-o prezentare făcută de unul dintre evreii din Focşani care a emigrat în Israel, Zvi Ben Dov, care deţine tale de la Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Bucureşti.
 

Se ştie că după anul 1947, majoritatea populaţiei evreieşti, care număra peste 6.000 de persoane, a emigrat în Israel.

Cimitirul ajunsese in ultimele decenii abandonat şi distrus de răuvoitori. Pentru importanta sa, în anii 1990 a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice, aşa că încă prin statutul său regimul de exploatare era unul special.

Chiar Marius Iorga, cel care cumpărase atunci terenul, se angajase să redea acest monument reprezentând o parte din istoria oraşului către circuitul turistic, mai ales că una din clauze stipula ocrotirea spaţiului sacru al cimitirului.

Reprezentanţii Comunităţii Evreieşti din Vrancea ne-au spus că acel cimitir, care se află într-o zonă de proprietate privată, are 2.000 de morminte şi nu 4.000 cum au lăsat autorităţile de înţeles.

Fiind înconjurat de locuinţe private de o parte şi de alta, nu am reuşit să pătrundem în zona de protecţie a cimitirului, pentru a vedea ce a mai rămas cel mai vechi loc de înhumare din Focşani.

Din 4.000 de morminte au rămas 2.000

„Eu nu  eram aici când s-a făcut tranzacţia, Sunt morminte de peste 300 de ani iar acest cimitir este unul închis, în sensul că nu se poate vizita. Vă daţi seama că nici nu are cine să vină la morminte, fiind închis de la 1874. Eu ştiu că s-a vândut partea administrativă, unde era o casă şi un adăpost de animale. Are vreo 2.000 de morminte”, potrivit lui Mircea Rond, preşedintele comunităţii evreieşti din Focşani.

În schimb, directorul Direcţiei de Cultură Vrancea, care la vremea tranzacţiei atrăgea atenţia asupra afacerii care ce se punea la cale nu este de acord cu ce s-a întâmplat.

„Este adevărat, reprezintă o proprietate privată, nu este în circuitul public şi nu este administrată de comunitatea locală. Acest cimitir este victimă ca atâta alte cimitire care au intrat pe piaţa imobiliară. Nu mi se pare corect, dar fiecare comunitate face ce i se pare just. Era normal să fie păstrat acolo, aşa cum s-a promis”, ne-a declarat Valentin Muscă, noul director al Direcţiei de Cultură Vrancea.

Acesta a promis că va merge în zonă pentru a vedea ce mai există acolo din cimitirul de odinioară şi trage nădejdea că monumentele istorice evreieşti care au mai rămas să nu mai devină o marfă imobiliară.

Vă mai recomandăm:

Memoria marilor înaintaşi, batjocorită. Starea jalnică a monumentelor funerare ale unor personalităţi din Vrancea

Ţeapă pe bani publici la cimitirul din Focşani. Cum a reuşit o firmă să păcălească administraţia oraşului

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite