Producţia mare de struguri din acest an îi pune în dificultate pe viticultori, pentru că nu au unde depozita vinul. Ce soluţii caută autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viticultorii vrânceni estimează o producţie mare de struguri în acest an, cu circa 30% mai mult comparativ cu anul trecut.

Producţia mare de struguri din acest an îi pune în dificultate pe viticultorii şi procesatorii de vin din judeţul Vrancea, întrucât nu există suficiente depozite autorizate pentru stocarea mustului.

Astfel, în acest moment, micii producători şi proprietarii de vii sunt într-o situaţie disperată, întrucât nu mai sunt spaţii autorizate unde să îşi depoziteze producţia, în condiţiile în care se estimează că a mai rămas de recoltat aproximativ 20% din producţia din acest an, de pe o suprafaţă de circa 4.500 de hectare, într-un timp scurt. 

În acest context, pe fondul faptului că în judeţ există şi alte capacităţi de depozitare (cisterne) care pot fi valorificate prin intermediul procesatorilor autorizaţi, spaţii care însă în acest moment nu sunt autorizate de Vamă, iar procedura autorizării este una de durată, s-a găsit o soluţie temporară, care să vină în sprijinul viticultorilor vrânceni.

Aceştia îşi pot depozita producţia din acest an în spaţii de depozitare suplimentare, după ce preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea va face o solicitare în acest sens la Ministerul Finanţelor Publice, Direcţia Generală a Vămilor şi, implicit la Biroul Vamal Focşani, instituţiile abilitate să autorizeze spaţiile de depozitare pentru produse accizabile.

”Pentru că anul acesta este o producţie mare de struguri şi oamenii nu au unde să o depoziteze, aflându-se, astfel, într-o situaţie dificilă, de a pierde practic banii investiţi şi munca depusă timp de un an, în urma unei analize pe care am realizat-o, pentru a-i ajuta pe viticultorii noştri am identificat soluţia de a solicita Ministerului Finanţelor Publice şi Direcţiei Generale a Vămilor să facă o derogare temporară şi să îi lase pe aceştia să îşi depoziteze producţia, pe termen limitat, şi în alte depozite, desigur, cu înştiinţarea prealabilă a instituţiilor responsabile şi sub supravegherea acestora. Datoria mea, în calitate de preşedinte al administraţiei publice judeţene, este să îi sprijin şi să îi protejez pe viticultori, cei care trudesc an de an pentru produsul care face judeţul Vrancea cunoscut peste tot în lume: vinul”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.

Propunerea este ca, la solicitarea procesatorilor autorizaţi care identifică astfel de capacităţi de depozitare suplimentare, printr-o notificare prealabilă a intenţiei de depozitare, Vama să permită acestora depozitarea producţiei, respectiv a mustului, în spaţiile respective, pentru o perioadă determinată, de maximum 60 de zile, cu condiţia unei monitorizări atente.

Viticultorii vrânceni estimează o producţie mare de struguri în acest an, cu circa 30% mai mult comparativ cu anul trecut.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite