Primarul Focşaniului ameninţă că lasă oraşul în gunoaie. El aruncă vina pe aleşi că nu au aprobat majorarea tarifelor

Primarul Focşaniului ameninţă că lasă oraşul în gunoaie. El aruncă vina pe aleşi că nu au aprobat majorarea tarifelor

Primpria ameninţă că nu va mai ridica nimeni gunoiul FOTO: Ştefan Borcea

Primarul Focşaniului ameninţă că lasă oraşul în gunoaie. El vina pe aleşii majoritari că nu au aprobat majorarea noilor tarife pentru salubrizare.

Ştiri pe aceeaşi temă

După luni de acalmie, în care majoritatea şi opoziţia din Consiliul Local nu au mai avut divergenţe importante în legislativul focşănean, se profilează un nou scandal.

Iar acesta este amplificat de un comunicat de presă al primarului PSD Cristi Misăilă, care ameninţă că oraşul se va confrunta cu o criză a gunoaielor din cauză că aleşii din majoritatea politică PNL-USR nu au fost de acord cu majorarea tarifelor pentru activităţile de salubrizare.

Se ştie că focşănenii plătesc deja cele mai scumpe servicii de salubritate din regiune, iar anul trecut, în luna noiembrie, acestea au fost majorate în medie cu doi lei/persoană.

La mai puţin de jumătate de an, operatorul de salubritate, CUP Salubritate, a venit în faţa aleşilor cu noi ajustări, motivând majorarea preţurilor la carburanţi şi salariului minim pe economie. 

Tariful propus a fost de 14,46 lei/pers/lună fără TVA , ceea ce înseamnă că fiecare localnic va scoate din buzunare peste 17 lei de persoană pentru gunoiul produs. De asemenea, s-au propus noi tarife şi la activitatea de salubrizare stradală, pe considerentul că au crescut şi aici cheltuielile cu munca vie.

Consilierii locali majoritari nu au fost de acord însă cu aceste majorări, resping în două şedinţe proiectele introduse chiar şi suplimentar pe ordinea de zi.

Acest lucru l-a mâniat pe primarul Cristi Misăilă, care ameninţă că oraşul se va confrunta cu o criză a gunoaielor. Nu este exclus ca acesta să convoace o nouă şedinţă extraordinară pentru aprobarea noilor tarife, prin care să forţeze mâna aleşilor în această problemă. Misăilă vorbeşte şi de şomaj la CUP Salubritate.

„Consiliul de Administraţie al CUP Salubritate SA a notificat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de salubrizare a localităţilor Focşani şi Goleşti în legătură cu denunţarea/redimensionarea Contractului unic de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare a localităţilor membre ale Asociaţiei, ca urmare a situaţiei economice cu care se confruntă! De asemenea, Consiliul de Administraţie al CUP Salubritate SA a aprobat propunerea de reorganizare a societăţii prin reducerea numărului de personal, cheltuieli, servicii şi i-a cerut directorului societăţii să prezinte un plan de reorganizare a societăţii. 

Aceste măsuri au fost dispuse ca urmare a faptului că ajustarea tarifelor serviciilor CUP Salubritatea nu a fost votată de majoritatea din Consiliul Local Focşani, fapt care a generat pierderi de 3,3 milioane lei societăţii din februarie 2021 până în prezent… 

În aceste condiţii, având în vedere obligaţiile din Regulamentul serviciului, precum şi dispoziţiile Contractului unic de delegare a gestiunii, CUP Salubritate SA se află în imposibilitatea de asigurare a serviciilor şi se impune reorganizarea societăţii prin reducerea numărului de personal, a cheltuielilor şi a serviciilor, fapt care va genera şomaj în rândul angajaţilor societăţii, dar implicit şi străzi cu deşeuri şi gunoaie, precum  şi gunoi menajer neridicat de la populaţie şi de la societăţile comerciale”, arată Primăria Focşani într-un comunicat de presă.

Vă mai recomandăm:

Tăvălugul scumpirilor: gunoiul Focşaniului, cu 20% mai scump. Cât  plătesc locuitorii oraşelor vecine

Tarifele la salubritate se măresc din nou în Focşani, în nici jumătate de an

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările