Primăria Focşani, reclamată la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Edilul Misăilă răspunde: „Dura lex, sed lex”

Primăria Focşani, reclamată la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Edilul Misăilă răspunde: „Dura lex, sed lex”

Primarul Cristi Misăilă

Municipalitatea a ţinut să clarifice situaţia cu privire la persoanele care locuiesc fără forme legale în blocurile sociale, ameninţate că vor rămâne fără utilităţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul Cristi Misăilă a reacţionat la anunţul reprezentanţilor romilor din Focşani, de a organiza un miting de protest în faţa Primăriei Foşani, după ce familiile care locuiesc în cele trei blocuri sociale au fost notificate cu privire la faptul că pe 1 martie vor fi debranşate de la reţeaua electrică şi vor avea sistată apa potabilă, din cauza datoriilor.

Printr-un comunicat de presă, primarul Misăilă a ţinut să facă un istoric a situaţiei acestor oameni care nu au plătit aproape nici un ban pentru utilităţi în ultimii zece ani, fapt pentru care Primăriei Focşani i se impută acum de către Curtea de Conturi să recupereze datoriile acumulate.

Situatie Locuinte Sociale G2 by Borcea Stefan on Scribd

"Stimaţi focşăneni, vă aduc la cunoştinţă faptul că 57 de familii, care locuiesc fără forme legale în blocul G2 au ajuns să aibă în momentul de faţă datorii totale de aproape 4 miliarde lei vechi la companiile de utilităţi publice şi la bugetul local. Cum s-a ajuns aici? După reabilitarea completă din anul 2002, acest imobil a fost ocupat abuziv şi devastat de cetăţeni care nu au avut contract cu Primăria Municipiului Focşani. În toată această perioadă, cei mai mulţi dintre locatari nu au achitat nici utilităţile publice şi nici chiria pentru spaţiile ocupate. Practic, au facut parte din aşa-zisa categorie „tolerată” şi astfel au ajuns să acumuleze această datorie uriaşă. Fac precizarea însă că toţi aceşti bani au fost plătiţi deja de Primărie către companiile de utilităţi publice pentru că altfel riscăm să ne trezim cu conturile municipalităţii blocate. Iar acum, conform legii, toţi aceşti bani trebui recuperaţi de la locatarii din G2.  Mai mult decât atât, întrucât în acest moment nicio persoană care locuieşte în G2 nu are contract, am luat decizia de sistare a utilităţilor publice începând cu data de 1 martie 2018.
Vreau să vă reamintesc că odată cu depunerea jurământului ca Primar al Municipiului Focşani, am făcut un legământ şi cu mine însumi, în sensul că voi face tot ceea ce este cel mai bine pentru întreaga comunitate a oraşului nostru şi nu voi ezita niciodată să iau măsurile care se impun pentru respectarea şi aplicarea legii. 
Aşa încât, împreună cu colegii din Consiliul Local al Municipiului Focşani am luat decizia de a transforma aceste locuinţe în locuinţe sociale, împunând totodată noi condiţii pentru cei care doreau o astfel de locuinţă. Principala condiţie a fost ca beneficiarii să nu aibă datorii nici la bugetul local şi nici la companiile de utilităţi publice. În condiţiile în care în Municipiul Focsani cei mai mulţi dintre cetăţenii acestui oraş îşi achită lună de lună datoriile, unii făcând chiar eforturi uriaşe pentru a fi cu plata datoriilor la zi, nu este corect şi nici legal ca alţi câţiva cetăţeni să nu plătească nimic! Acest lucru însă a fost considerat de către reprezentanţii de la Partida Romilor Vrancea ca fiind o discriminare, fapt deja reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi pentru care am şi fost audiaţi în acest sens.
Latinii aveau o vorbă – „Dura lex, sed lex”, care inseamna „legea este aspră, dar aceasta este legea.” Întorcându-ne în zilele noastre, consider că noi toţi ar trebui să înţelegem că avem obligaţia de a respecta legea, indiferent dacă ne convine sau nu, indiferent dacă ne afectează sau nu. Pentru că tocmai aceasta este esenţa legii – este una şi aceeaşi pentru toţi!
În urma acestei Hotărâri de Consiliu Local, locatarii din blocul G2 şi  de pe str. Revoluţiei, care au făcut dovada că sunt cu datoriile la zi, au beneficiat de contracte noi.
Din păcate, 57 de familii, care însumează datorii de aproape 4 miliarde lei vechi, nu şi-au plătit datoriile şi în consecinţă nu vor beneficia de contracte noi pentru că regulile sunt aceleaşi pentru toţi cetăţenii din Municipiul Focşani.
Imediat însă, Partida Romilor filiala Vrancea a emis un comunicat de presă cu acuzaţii nefondate de discriminare, ameninţând totodată cu un miting de protest. În România, libertatea de expresie este garantată de lege, dar mi se pare deplasat totuşi să vii şi să acuzi Primăria Focşani de „evacuări forţate”, atâta vreme cât absolut TOATE evacuările au fost făcute în baza unor decizii definitive ţi irevocabile emise de instanţele de judecată. Decizii care odată emise de către instanţă, devin obligatoriu de aplicat.  
Iar dacă vorbim de discriminare, nu înţeleg de unde până unde...
Faptul că datoriile a 57 de familii au fost plătite de celelalte zeci de mii de familii de focşaneni înseamnă discriminare?!
Sau faptul că ani de zile aceste 57 de familii nu au plătit NIMIC sau foarte puţin, în timp ce toţi ceilalţi focşaneni şi-au achitat datoriile curente, tot discriminare se cheamă?! 
Sau faptul că acum, conform legii, trebuie să recuperăm aceşti bani, înseamnă discriminare?!, spune primarul Misăilă în comunicatul de presă"
Reprezentanţii Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa Sucursala Vrancea au anunţat că vor organiza un miting de protest în faţa  Primăriei Municipiul Focşani.

"Considerăm că la nivelul municipiului Focsani, judeţul Vrancea, trebuie implementate măsuri coerente, care să răspundă punctual la problemele care se confruntă grupurile vulnerabile cu romi. Astfel, autorităţilor publice locale le solicităm conlucrarea cu reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale în vederea punerii în aplicare a Planului de măsuri prevăzute în Stategia pentru îmbunătăţirea situaţiei grupurilor vulnerabile de romi din mun. Focsani, judeţul Vrancea 2015-2025, apobată prin Hotarârea Guvernamentală Legea18/2015 cu rezultate notabile şi masurabile printr-un proces de monitorizare şi de evaluare permanent. Astfel, la nivel local, susţinem:
- Implementarea în parteneriat cu autorităţile locale a unor programe care să vizeze combaterea prejudecăţilor şi a oricăror forme de excluziune a romilor bazate pe fenomenul discriminării;
- Implicarea autorităţilor în vederea identificării unei soluţii viabile adresate intenţiei autorităţilor publice de suspendare a evacuarilor, si de nu a le interupe apa si curentul electric. Mai mult decât atât, dorim găsirea unor solutii în care copiii acestor familii de romi care locuiesc in Bl. G2 Bahne, Revolutiei 16 si 17 să nu întrerupă cursurile şcolare sşi să rămână pe drumuri, fiind supusi unor riscuri de îmbolnăvire", au spus reprezentanţii romilor.

Este de menţionat că timp de mai bine de zece ani, romii care locuiesc în blocurile sociale nu au plătit deloc pentru curentul electric şi apa consumate, acest lucru fiind recunoscut chiar de ei, cu ocazia alegerilor locale din 2016, când l-au susţinut la conducerea primăriei chiar pe actualul edil, Cristi Misăilă, tocmai datorită faptului că "PSD le-a plătit datoriile".

 

citeste totul despre: