Primăria Focşani, obligată de Camera de Conturi să recupereze banii de la  Florian Walter pentru dezastrul provocat în spaţiile verzi din cartierul Sud

Primăria Focşani, obligată de Camera de Conturi să recupereze banii de la  Florian Walter pentru dezastrul provocat în spaţiile verzi din cartierul Sud

Firma Romprest a făcut prăpăd la Focşani

În plus, inspectorii Curţii de Conturi reproşează municipalităţii faptul că nu a întreprins măsuri pentru recuperarea prejudiciului cauzat de firma Romprest.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cartierele Sud, Laminorul şi Mîndreşti din Focşani au fost incluse într-un proiect de modernizare, realizat preponderent cu fonduri europene, în cadrul PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană).

Proiectul, care a început la sfârşitul anului 2011, s-a încheiat după aproape cinci ani, iar cele mai mari probleme au fost constatate în zona de reabilitare a spaţiilor verzi, lucrare atribuită firmei Romprest, care a primit 7,4 milioane de lei.

Societatea afaceristului Florian Walter, acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală, s-a angajat că va monta aproape 200.000 de metri pătraţi de gazon, peste 15.000 de metri pătraţi de gard viu şi aproape 3.000 de arbori şi arbuşti.

În iulie 2016, după recepţia lucrărilor, s-a constatat ceea ce oamenii din cartierele amintite au acuzat pe parcursul lucrărilor: în locul gazonului au crescut buruieni, iar aria verde, care trebuia întreţinută de firma Romprest, arăta ca o junglă. În plus, gardul viu era uscat, la fel ca şi sute de copaci ornamentali.

La o primă verificare, s-a constatat că degradarea gazonului este în procent de 20%, gardul viu este distrus pe o suprafaţă de 50% şi lipsesc câteva sute de arbori din peisajul urban.

Văzându-şi sacii în căruţă, societatea şi-a strâns utilajele şi a plecat. Imediat, întreţinerea spaţiului verde a fost dată în sarcina Direcţiei de Dezvoltare şi Servicii Publice (DDSP), instituţie subordonată Primăriei Focşani, care a reparat din banii proprii deşertul lăsat în urmă de Romprest.

Astfel, DDSP a efectuat achiziţii de arbori şi arbuşti în sumă de 155.275 de lei, pentru remedierea deficienţelor, iar replantarea acestora a costat 175.140 de lei. În total, a rezultat o sumă de peste 330.000 de lei.

După cum era de aşteptat, Curtea de Conturi Vrancea a derulat o misiune de audit prin care s-a verificat modul de fundamentare şi utilizare a fondurilor publice alocate Direcţiei de Dezvoltare Servicii Publice Focşani.

Astfel, s-a constatat că prevederile contractuale stipulau că executantul, în speţă Romprest, trebuia să răspundă pentru viciile ascunse ale construcţiei. Curtea de Conturi reproşează municipalităţii că “nu a întreprins în anul 2016 şi nici până la data de 30.06.2017 (data expirării perioadei de garanţie a lucrărilor executate), toate căile legale pentru recuperarea acestor cheltuieli”.

La suma amintită se adaugă şi 29.312 lei majorări de întârziere. În cele din urmă, la o săptămână după expirarea perioadei de garanţie, Primăria Focşani a acţionat în instanţă firma Romprest, pentru recuperarea sumelor. Dosarul se află încă pe rolul Tribunalului Vrancea.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările